In Scherpenzeel, best uniek als zelfstandige gemeente met 10.000 inwoners, kennen velen elkaar. Dat geldt zeker voor de 200 ondernemers die zich er verenigd hebben, wat van een hoge betrokkenheid getuigt, ook bij het leefbaar houden van het dorp. Tegelijkertijd beperkt de visie zich niet tot de gemeentegrenzen. Ondernemersvereniging Scherpenzeel ziet regionale verbinding als doorslaggevende factor om uitdagingen die de achterban begroet collectief het hoofd te kunnen bieden.
200 aangesloten bedrijven, dat mag een respectabel aantal heten voor een plaats van deze omvang. “We richten ons zowel op de ondernemer van binnen of buiten het dorp die hier zijn zaak gevestigd heeft als op de Scherpenzeler die ergens in de directe omgeving onderneemt", zegt Martijn de Vries, die een jaar geleden aantrad als voorzitter. “Met dat laatste komt automatisch al een stukje verbinding met de regio om de hoek kijken. Lokaal maken veel van onze leden zich verdienstelijk om het dorp nu en in de toekomst leefbaar te houden. Met elkaar ondersteunen we gratis toegankelijke publieksevenementen als Picknick Valley, de Wielerronde Scherpenzeel, de kerstmarkt en de zomermarkt. Zo komen we vanzelf al in contact met de mensen.” De lokale betrokkenheid blijkt eens te meer uit de animo voor de eigen activiteiten van Ondernemersvereniging Scherpenzeel. “Gemiddeld bedraagt de opkomst zo’n tachtig leden en tijdens de ALV met bedrijfsexcursie vaak nog wel meer. Leden waarderen de gezelligheid en vinden het vanzelfsprekend om aanwezig te zijn bij de vrij toegankelijke netwerkborrels, de nieuwjaarsreceptie, de barbecue en het jaarlijkse uitstapje met een activiteit. Ze grijpen deze gelegenheden graag aan om elkaar beter te leren kennen, ook omdat ze het liefst met een lokale partij zakendoen. Die mentaliteit zit er hier echt in.”
Communicatie
Qua mix van leden vormt Ondernemersvereniging Scherpenzeel een representatieve afspiegeling van het bedrijfsleven in en om het dorp. De Vries: “De bouwsector is goed vertegenwoordigd, garages, assurantiekantoren, makelaars, horeca, winkeliers, noem maar op. Daarmee kunnen we opkomen voor ieders belangen, zoals richting de politiek. Een jaar of vier, vijf geleden hebben we de gemeente benaderd om het contact te intensiveren. Elk kwartaal zitten we aan tafel met onder anderen wethouder Gerard van Deelen en eens per twee maanden vindt in kleinere kring overleg plaats met twee afgevaardigden van respectievelijk economische zaken, sport en cultuur, om actuele zaken te bespreken en bepaalde pijnpunten voor te leggen. Als het schuurt, is dat meestal op het gebied van communicatie. Wanneer je met enige regelmaat samen aan tafel zit, begrijp je elkaar eerder. Dan kunnen wij het verhaal van de gemeente ook weer beter aan onze achterban uitleggen. Soms gaat het om interessepeiling, zoals bij de beoogde uitbreiding van het bedrijventerrein. Conclusie: ‘Begin maar snel met de ontwikkeling van ’t Zwarte Land II, anders bestaat het risico dat ondernemers het dorp verlaten.’ Natuurlijk kost zo’n traject jaren, dat realiseren we ons, maar de boodschap moet wel duidelijk zijn.”
Nieuwsbrief met gemeente
Een treffend voorbeeld van de lokale samenwerking tussen bedrijfsleven en politiek vormt de nieuwsbrief die Ondernemersvereniging Scherpenzeel en de gemeente uitgeven. “Die verschijnt gemiddeld tien keer per jaar", vertelt De Vries. “Niet zozeer in een vaste frequentie, maar contentgedreven, waarbij we inhaken op de actualiteit. Als we nog net een belangrijke uitnodiging voor een bijeenkomst of activiteit kunnen meenemen, wachten we liever een weekje, zogezegd. We schrijven over lokale ontwikkelingen en dingen om rekening mee te houden, zoals de invoering van blauwe parkeerzones, maar ook over onderwerpen als social return on investment en hoe je daarmee omgaat, de mobiliteitsnorm, het Cultureel Café en items met betrekking tot de initiatieven van FOV Regio Foodvalley, waarbij we aangesloten zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Innovatieprijs.” In het kader van dat laatste zouden Ondernemersvereniging Scherpenzeel en de gemeente in de nieuwsbrief ook heel graag een podium bieden aan koplopers in het bedrijfsleven, maar dat blijkt best lastig. “Het zit ’m in de nuchterheid van de mensen hier. Ze doen iets bijzonders, maar vinden dat zelf heel gewoon en voelen niet de behoefte om dat van de daken te schreeuwen. Voor ons ligt daar een uitdaging: hoe zorg je ervoor dat iemand trots is op wat hij heeft bedacht?”
Niet lokaal oplossen
FOV Regio Foodvalley. De naam viel al even. “Ondernemers staan voor uitdagingen die je niet allemaal lokaal kunt oplossen,” stelt De Vries. “Vandaar dat wij verder kijken. Onderwerpen als krapte op de arbeidsmarkt en strubbelingen in de uitbreiding van bedrijventerreinen, daar hebben we allemaal mee te maken en dan is het fijn als je regiobreed de samenwerking weet op te zoeken. Bijvoorbeeld piekmomenten in stroomgebruik doseren en stroom aan derden leveren wanneer je beschikt over een groot dak om met zonnepanelen te beleggen. Trouwens, wat denk je van circulariteit? Regionaal kun je veel meer mogelijkheden benutten om vraag en aanbod van vrijgekomen materialen op elkaar af te stemmen. Metselstenen schoonmaken en opnieuw toepassen, betonpuin verwerken tot grindvervangers en meubels maken van oud hout, zoals de stichting Ons Bedrijf uit Barneveld dat doet met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Minimaal negentig procent van de materialen die in de huidige gebouwen zitten zijn herbruikbaar.”
In het groen opgaan
Binnen een collectief als FOV Regio Foodvalley kun je ook van elkaar leren. De voorzitter van Ondernemersvereniging Scherpenzeel draagt een mooi voorbeeld aan op het gebied van verduurzaming en vergroening. “Interface, de hier gevestigde wereldspeler op het gebied van duurzame tapijttegels en harde vloeren, heeft onder de naam ‘Living in a forest’ het voortouw genomen om ’t Zwarte Land I anders in te richten. Niet het typische grijze bedrijventerrein, maar een groene en aantrekkelijke omgeving, waar mensen ook in het weekend met plezier doorheen lopen en fietsen. Tijdens een Ondernemersontbijt met de gemeente mocht ieder zijn ideeën aandragen. Een bedrijfspand dat helemaal in het groen opgaat en daarmee minder energie verbruikt voor koeling en verwarming, dat is toch een mooi toekomstbeeld?” Ondernemersvereniging Scherpenzeel wil sowieso meer naar morgen en overmorgen gaan kijken. “Thema’s als AI en vitaliteit van medewerkers komen op het bedrijfsleven af. Het zou zonde zijn als iedereen zelf het wiel moet uitvinden, dus laten we graag eens een spreker komen of de ontwikkelingen door een werkgroep uitzoeken.” De kracht van het collectief, in een dorp waar iedereen elkaar weet te vinden.
Meer informatie: www.ondernemersscherpenzeel.nl
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 5 2024
Zaal 4: 'Toegankelijkheid voor alle doelgroepen' Column CTS IT: Token phishingInfo Support en BIT, Cheffix en HatchTech winnen Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024Schuiteman Family Services: zorgvuldige regie en coördinatie van verworven kapitaal en familievermogen Column Wolleswinkel Hofman Advocaten: Laat u informeren over informatieverplichtingenOpvallend sterke betrokkenheid bij Ondernemersvereniging Scherpenzeel: 'Wij kijken verder dan lokaal' Sabé Verpakkingen: innovatie en duurzaamheid Column The LiveLab Company: Waarom is het toch zo lastig vast te houden aan jouw voornemens? Column Onwaarts: Een extern online marketingteam is voordeliger dan je denkt! Column Anders Verder: AAN knop uit, UIT knop aan! Kan ik met AI-tools SEO-content maken? Overdracht Network for Insect Knowledge van Regio Foodvalley naar Venik HOB ICT Security: Ondernemers moeten aan de slag met hun digitale weerbaarheid Column Yellow Spring: Zo haalt jouw bedrijf alles uit Microsoft 365 Column Toppaarden Coaching: Paardencoaching verdient meer bekendheid!Zoeken naar wat werkt: Innovatiewerkplaats Goed Werkgeverschap in het mkb Vijf redenen om bedrijfsprocessen te digitaliseren Investeer in jouw chauffeurs Column Financieringsgilde: De rente daalt: 4 tips als je nu een bedrijfsfinanciering wilt afsluiten Zo overtuig je klanten op LinkedIn HackHelpdesk introduceert AI-chatbot Regio Utrecht timmert internationaal aan de weg Slechts 36 procent van Nederland denkt positief over datacenters Wat maakt jou als ondernemers aanbevelingswaardig voor je netwerk? Column Daniëlle de Vries Coaching: werkdruk