De arbeidsmarkt zal nooit meer hetzelfde zijn. Wat jaren geleden al in talloze rapporten werd voorspeld, wordt nu realiteit. De bekendste verandering, krapte en zelfs structurele tekorten aan personeel (o.a. in techniek, zorg en onderwijs), is nu echt merkbaar.
Mensen zijn een schaars goed geworden. Maar ook andere ontwikkelingen op de arbeidsmarkt dienen zich aan, zoals verschillen tussen generaties op de werkvloer, veranderende werkvoorkeuren (werk/privé-balans, arbeidstijden) en de continue noodzaak om competenties te ontwikkelen. Al deze veranderingen hebben een directe impact op het werkgeverschap van ondernemers en organisaties. De arbeidsmarkt is momenteel een werknemersmarkt, en de verwachting is dat dit nog wel even zo blijft. Organisaties en ondernemers worden hierdoor gedwongen steeds vaker strategisch en op de lange termijn na te denken over hoe zij mensen kunnen aantrekken, behouden, ontwikkelen en gezond houden, en hoe ze het werk organiseren en innoveren. We moeten dus blijven leren hoe we hiermee om kunnen gaan.
Ook ondernemers en organisaties in Regio Foodvalley merken dit, of zullen dit gaan merken. Vooral voor micro- en kleine ondernemingen (2 tot 50 medewerkers) die actief zijn in de energie- en grondstoffentransitie (o.a. bouw, techniek, transport) zijn dit lastige uitdagingen, omdat zij niet altijd de middelen, kennis (bijvoorbeeld door het ontbreken van een HR-professional) of tijd hebben om zich hiermee bezig te houden.
Het komende jaar gaan ondernemers uit Regio Foodvalley uit de bouw, techniek en transport, samen met docenten en onderzoekers van COG en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), en met het partnerschap van BTO en Regio Foodvalley, in een Innovatiewerkplaats Goed Werkgeverschap aan de slag om te zoeken naar wat werkt en om van elkaar te leren. Hierbij staat de volgende vraag centraal: Hoe kunnen mkb-bedrijven in de energie- en grondstoffentransitie (EGT) nieuwe HRM-praktijken ontwikkelen om de uitdagingen van de arbeidsmarkt aan te pakken?
Dit project maakt deel uit van het project Leven Lang Ontwikkelen (LLO-katalysator) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Wat is eigenlijk een innovatiewerkplaats?
Een innovatiewerkplaats is een leeromgeving waar ondernemers, onderwijsinstellingen en anderen samenwerken om te leren en te innoveren, en om het leven lang ontwikkelen te stimuleren. Deelnemers gaan met elkaar op zoek naar praktische handvatten en vaardigheden die bijdragen aan het werkgeverschap in het mkb. Denk aan het verbeteren van werving, het behouden en ontwikkelen van medewerkers, het bevorderen van hun vitaliteit, het anders organiseren van werk, en samenwerking tussen ondernemers op het gebied van werkgeverschap (bijvoorbeeld gedeeld werkgeverschap). In deze leeromgeving kunnen bedrijven ontdekken welke HRM-praktijken voor hen het beste werken en hoe zij hun medewerkers optimaal kunnen ontwikkelen.
Daarnaast verzorgen vanuit de Innovatiewerkplaats zes teams van tweedejaarsstudenten van de opleiding HRM van de CHE een adviestraject op het gebied van goed werkgeverschap bij mkb-ondernemers. De kennis die zij opdoen, wordt ook (geanonimiseerd) gedeeld.
Wat is goed werkgeverschap?
Goed werkgeverschap draait om het bewust en strategisch investeren (gericht op de lange termijn) in de medewerkers van een bedrijf. Het omvat HRM-praktijken (human resource management) die gericht zijn op het vinden, behouden, ontwikkelen en vitaal houden van medewerkers, maar kan ook gaan over het innoveren van de uitvoering van het werk, zodat het aantrekkelijker, werkbaarder of duurzamer wordt. Ook voor kleinere ondernemingen is dit van groot belang. Zij hebben vaak minder toegang tot uitgebreide HR-afdelingen en expertise, maar via de innovatiewerkplaats kunnen ze samenwerken met andere bedrijven en onderwijsinstellingen en van elkaar leren. Dit versterkt hun vermogen om niet alleen de juiste mensen aan te trekken, maar ook om hen gemotiveerd en betrokken te houden.
Wat is het resultaat?
In mei 2025 ligt er een blueprint van een leeractiviteit (cursus, learning community, leergang, etc.) die aansluit bij de wensen van de ondernemers, en die mogelijk daarna verder vorm kan krijgen.
Meer weten?
Contactpersoon: Jan Willem Nuis, onderzoeker en docent HRM (CHE): jwanuis@che.nl
LLO-katalysator: https://www.llokatalysator.nl/
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 5 2024
Zaal 4: 'Toegankelijkheid voor alle doelgroepen' Column CTS IT: Token phishingInfo Support en BIT, Cheffix en HatchTech winnen Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024Schuiteman Family Services: zorgvuldige regie en coördinatie van verworven kapitaal en familievermogen Column Wolleswinkel Hofman Advocaten: Laat u informeren over informatieverplichtingenOpvallend sterke betrokkenheid bij Ondernemersvereniging Scherpenzeel: 'Wij kijken verder dan lokaal' Sabé Verpakkingen: innovatie en duurzaamheid Column The LiveLab Company: Waarom is het toch zo lastig vast te houden aan jouw voornemens? Column Onwaarts: Een extern online marketingteam is voordeliger dan je denkt! Column Anders Verder: AAN knop uit, UIT knop aan! Kan ik met AI-tools SEO-content maken? Overdracht Network for Insect Knowledge van Regio Foodvalley naar Venik HOB ICT Security: Ondernemers moeten aan de slag met hun digitale weerbaarheid Column Yellow Spring: Zo haalt jouw bedrijf alles uit Microsoft 365 Column Toppaarden Coaching: Paardencoaching verdient meer bekendheid!Zoeken naar wat werkt: Innovatiewerkplaats Goed Werkgeverschap in het mkb Vijf redenen om bedrijfsprocessen te digitaliseren Investeer in jouw chauffeurs Column Financieringsgilde: De rente daalt: 4 tips als je nu een bedrijfsfinanciering wilt afsluiten Zo overtuig je klanten op LinkedIn HackHelpdesk introduceert AI-chatbot Regio Utrecht timmert internationaal aan de weg Slechts 36 procent van Nederland denkt positief over datacenters Wat maakt jou als ondernemers aanbevelingswaardig voor je netwerk? Column Daniëlle de Vries Coaching: werkdruk