Column Wolleswinkel Hofman Advocaten: Wanbetalende huurder? Voer een sociaal incassotraject!

Verschenen in Vallei Business nummer 2 2025

Als verhuurder van woonruimte kunt u te maken krijgen met een wanbetalende huurder. Dit kan reden zijn om de huurovereenkomst niet langer voort te willen zetten. Een huurovereenkomst kan echter niet zomaar worden beëindigd. Huurders van woonruimte worden in verregaande mate beschermd. Een ontruimingsprocedure bij de rechter kan uitkomst bieden. Om succes te behalen, is het belangrijk de goede stappen te zetten.
 
Afwijzing vordering tot ontruiming
In een procedure voor de rechtbank Rotterdam vordert een verhuurder de ontruiming van een woning in verband met een huurachterstand.[1] In beginsel is de achterstand hoog genoeg voor toewijzing van deze vordering. De verhuurder heeft echter niet voldaan aan op hem rustende verplichtingen op grond van artikel 2 van het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening. De vordering wordt afgewezen.
 
Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening
Artikel 2 Bgs verplicht verhuurders van woonruimte om een betalingsachterstand van een huurder tijdig te melden bij de gemeente. De gemeente kan dan schuldhulpverlening aanbieden, om een mogelijke huisuitzetting te voorkomen. Recente rechtspraak laat zien dat de rechter een ontruimingsvordering dikwijls afwijst, wanneer aan verplichtingen uit dit artikel niet is voldaan.
 
De verhuurder moet bij een betalingsachterstand door een huurder in beginsel in elk geval de volgende stappen ondernemen, voordat kan worden ingezet op ontruiming:
 
1. Treed in persoonlijk contact met de huurder
In dit persoonlijk contact kan de huurachterstand besproken worden. De verhuurder moet de  huurder wijzen op mogelijkheden om betalingsachterstanden te voorkomen en te beëindigen. Mogelijk kunnen betalingsafspraken worden gemaakt.
 
2. Wijs de huurder op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening
Gemeenten bieden mogelijkheden voor schuldhulpverlening. De verhuurder moet de huurder op deze mogelijkheden wijzen. Een huurder weet dan waar hij hulp kan zoeken bij financiële problemen.
 
3. Stuur een schriftelijke herinnering over de betalingsachterstand
De verhuurder dient de huurder ten minste eenmaal een schriftelijke herinnering te sturen om de huurachterstand te voldoen.
 
4. Meldingsplicht bij de gemeente
In de schriftelijke herinnering moet de verhuurder aan de huurder aanbieden om met toestemming van de huurder zijn contactgegevens en de hoogte van de huurachterstand met de gemeente te delen. Stemt de huurder in of reageert de huurder niet (afwijzend), dan moet de verhuurder tot melding bij de gemeente overgaan. Als de huurder expliciet toestemming weigert, dan hoeft de verhuurder geen melding te maken.
 
De genoemde stappen vormen een belangrijk deel van de voorbereiding voor het behalen van succes in een ontruimingsprocedure. Uiteraard zijn er meer factoren. Heeft u te maken met een wanbetalende huurder? Laat u op tijd adviseren door één van onze specialisten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!
 
Willemijn van ’t Hul
is als jurist verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.
 
info@wolleswinkelhofman.nl
www.wolleswinkelhofman.nl
 
Stationsweg 43 | 3771 VC Barneveld | 0342 49 1028
Stationslaan 32 – 34 | 8071 CM Nunspeet | 0341 23 0580

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media