Forum: Vestigingsklimaat in de regio FoodValley

Magazines | Vallei Business nr 2 2012

Vestigingsklimaat in

de regio FoodValley

De samenwerkende gemeenten in de FoodValley regio maken zich sterk voor een goed ondernemersklimaat. In samenwerking met Regio FoodValley ging Vallei Business aan tafel met ondernemers uit de regio om het ondernemersklimaat te bespreken.

De aangeschoven deelnemers komen uit de acht gemeenten in de regio, helaas moest de afgevaardigde van Nijkerk afzeggen. De bedrijven zijn representatief voor de gemeentelijke focus. De sectoren waarin de bedrijven actief in zijn lopen uiteen, toch blijken er grote overeenkomsten en gezamenlijke belangen te zijn.

De vraag is natuurlijk vrij algemeen, maar hoe goed zitten de bedrijven in de regio? Uit een eerste rondje blijkt al snel dat de meeste ondernemers erg te spreken zijn over het vestigingsklimaat en de gemeente waar ze zijn gevestigd.

“Ik kan alleen maar positief zijn”, gaat Gerard Brandsen van start, zijn bedrijf Rondeel ontwikkelde een geheel nieuw en diervriendelijk stalconcept voor pluimvee die door de dierenbescherming wordt gecertificeerd met drie sterren. “Voor het ontwikkelen van ons stal-

concept, heeft de gemeente Barneveld alle medewerking gegeven en meegedacht. Ik denk dat een gemeente het beste mee kan denken als een bedrijf innovatief

bezig is en niet moet vallen over kleine regeltjes. Voor ons als pluimveehouders zit eigenlijk ook alles in de buurt in deze regio dus valt er weinig te wensen.”

De transportsector wordt vertegenwoordigd door Job Mandersloot de eigenaar van ManTrans. Zijn bedrijf specialiseert zich in het vervoeren van levend pluimvee. “Wij zitten eigenlijk prima in de gemeente Renswoude en krijgen ook alle medewerking van ze. Misschien is het wat achteraf gelegen, maar dat vinden we juist wel fijn; er is voldoende ruimte. We werken veel internationaal en zitten qua uitvalswegen lekker centraal in het land en redelijk dicht bij de snelweg.”

Adviesbureau Wing brengt partijen bij elkaar over vraagstukken in de groene ruimte. Daar waar er vernieuwing nodig is of problemen ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, landbouw en ruimtegebruik, brengt het bedrijf de partijen om tafel. Oprichter Henk Smit stelt hoge eisen aan de plaats waar het bureau gevestigd is: “Ik vind het vooral belangrijk dat er een prettig klimaat is voor de mensen die voor ons werken. We werken met hoogwaardige consultants die vaak vanuit het westen komen. In Wageningen is het heel goed wonen en heb je alles in de omgeving waar je behoefte aan hebt, zoals goede scholen en een prettig uitgaansklimaat. Ook de infrastructuur is goed, de wegen en het openbaar vervoer zijn goed geregeld. Ik ben wel van mening dat de bus tussen Ede station en Wageningen frequenter moet gaan rijden, aanvoer en afvoer vanuit station Ede kan beter zodat er een directere verbinding ontstaat met de Randstad.”

René van der Wee van de gelijknamige groothandel in diverse levensmiddelen vindt vanwege zijn landelijke netwerk dat de goede bereikbaarheid en centrale ligging moet worden gekoesterd. “We liggen geografisch heel mooi in het land en hebben voldoende mogelijkheden om ons te verplaatsen door het hele land heen. Wat er volgens mij moet gebeuren om de regio te versterken is de bewustwording en uitstraling naar buiten. Bedrijven kennen elkaar niet en die moet je samenbrengen, hoe korter de lijnen worden, des te beter het is. Als je eerst de bedrijven in kaart brengt die zich op wat voor manier dan ook bezig houden met food en die bij elkaar zet, krijg je vanzelf een gezamenlijke uitstraling. “

Veenendaal is de ict gemeente in de regio. Info Support is een van de vele bedrijven die zich specialiseren in deze sector. Henk van der Pol vindt dat samenwerkingsverbanden tussen bedrijven veel opleveren. “Wij zoeken de samenwerking op met bedrijven waarmee we een keten kunnen vormen en oplossingen kunnen bieden die niet veel hoeven te kosten en ook nog eens een besparing met zich meebrengen. We richten ons hierbij niet zozeer op andere ict bedrijven, maar kijken juist naar andere segmenten. De mensen die wij binnenkrijgen zijn hoog opgeleid en willen ook verder groeien. Wij zijn met de gemeente aan het kijken of we die mogelijkheid ook kunnen bieden zodat nieuwe ondernemers ook een plekje kunnen krijgen en zich laagdrempelig kunnen vestigen.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt veel

samen met de Wageningen UR als kennis- en onderzoekscentrum, volgens Joke Erasmus-Kooiman een goede en logische samenwerking. “We zijn een voedings-

ziekenhuis en richten ons op het belang van voeding voor het genezingsproces, overvoeding en ondervoeding. Vanuit de medici en patiënten komen vragen over voeding die ze bij de Wageningen UR onderzoeken. Het is een wisselwerking waar we mee vooruit komen als het om voedseltechnologie en bijvoorbeeld de hedendaagse gezondheidsproblematiek gaat. Vanuit de universiteit komen oplossingen en onderzoeken waar wij in de praktijk veel mee kunnen. Anderzijds kunnen de wetenschappers zich richten op onze vraagstellingen voor hun voedingsonderzoek.”

Etalagefunctie

De gemeentes in de regio zijn op de goede weg om de locale ondernemers te helpen en stimuleren. Wat de aanwezigen wel opvalt is dat er bij de ondernemers onderling weinig kennis is over de regio en ondernemers onderling. Ook een punt van kritiek is de etalagefunctie die volgens iedereen aan tafel ontbreekt. Kennis over de kracht van de regio en de uitstraling naar buiten toe, kunnen beter.

Voorzitter Arnoud Leerling van Regio FoodValley erkent dit probleem, maar benadrukt dat dit juist speerpunten zijn waar de regio aan werkt. “Wij willen juist stimuleren dat bedrijven ook eens in de regio zelf gaan kijken. We willen graag dat ze met elkaar in contact komen en zo gaan zien dat er samenwerking mogelijk is om elkaar en de hele regio te versterken. Waar we ons ook sterk voor maken is de bekendheid naar buiten toe en het zakelijke toerisme. Op dit punt is nog veel te verbeteren.”

De toeristische sector wordt vertegenwoordigd door Jasper Stekelenburg van hotel ‘t Paviljoen in Rhenen. Naast het hotel heeft hij samen met zijn vader en broer de zeer succesvolle website hotelkamerveiling.nl opgericht. “We zijn natuurlijk een kleiner hotel en richten ons op de toeristische markt. We zijn wel bezig om te kijken hoe we de zakelijke markt beter van dienst kunnen zijn. Nu hebben we wel faciliteiten voor kleinere bijeenkomsten en bijvoorbeeld trainingen tot 150 man. Het zakelijk toerisme schiet tekort in de regio en daar willen we wel wat mee gaan doen. We worstelen er alleen nog mee hoe we dat gaan vormgeven. Je moet het denk ik wel samen oppakken en de mogelijkheden in de regio meer aandacht geven.“

Vanwege het internationale karakter van de regio, vooral dankzij Wageningen UR, komen veel mensen uit het buitenland naar de regio FoodValley regio voor onderzoek en zaken. Toch ontbreekt het volgens Arnoud Leerling aan goede hotelaccommodaties die voldoet aan de wensen van de zakelijke toerist. “Ik denk dat we hier wel een inhaalslag te maken hebben om de regio op de kaart te zetten. Er zijn wel genoeg hotels, maar die zijn vooral te klein voor bezoekers van internationale congressen. Ik ben het er over het algemeen mee eens dat we ook meer nadruk moeten gaan leggen op de mogelijkheden in de regio want er zijn veel mogelijkheden waar bedrijven misschien niet eens aan denken.”

Een voorbeeld van de mogelijkheden voor zakelijke uitjes is Ziekenhuis

Gelderse Vallei. “Veel mensen weten het niet maar wij hebben faciliteiten om

gasten te ontvangen. Je kan bij ons ook vergaderen of andere meetings houden”, zegt Joke Erasmus. “Het ligt misschien niet voor de hand en mensen komen er niet snel op, maar een werkbezoek aan het ziekenhuis met een rondleiding en een lunch erbij, het kan. Het is erg leuk en interessant als locatie lijkt mij.”

Ook bij Rondeel ontvangen ze geïnteresseerden. Gerard Brandsen: “We willen de mensen graag laten zien wat we doen. Onze stallen staan voor iedereen open en we kunnen bij ons ook groepen ontvangen voor werkbezoeken en alle mogelijkheden eromheen. Er zijn tal van mogelijkheden bij de bedrijven die laten zien wat ze doen. Door gasten te ontvangen op deze plaatsen, laat je de FoodValley regio echt bij de mensen leven.”

Vestigingsklimaat

De deelnemers zijn het over het algemeen met elkaar eens dat het ondernemers-

klimaat in de FoodValley regio goed is. De bereikbaarheid en centrale ligging

in het land zorgen voor een gunstig

vestigingsklimaat. De samenwerkende

gemeentes werken en denken met de

bedrijven mee. De geluiden zijn dus

overwegend positief.

Waar het voornamelijk aan ontbreekt is een gezamenlijke uitstraling naar buiten toe. Volgens de ondernemers is het noodzaak om bedrijven samen te brengen en elkaar te leren kennen zodat er samenwerkingsverbanden ontstaan. Regio FoodValley werkt hard om de etalagefunctie te versterken en bedrijven met elkaar kennis te laten maken. Er moet nog werk verzet worden, maar het begin is er.

Deelnemers:

1. Gerard Brandsen Rondeel

2. Jasper Stekelenburg Hotel ’t Paviljoen****

3. Joke Erasmus-Kooiman Ziekenhuis Gelderse Vallei

4. Henk Smit Adviesbureau Wing

5. Henk van der Pol Info Support

6. Job Mandersloot Mantrans bv

7. Rene van der Wee Van der Wee

Voorzitter: Arnoud Leerling Regio FoodValley

Locatie: Rijn IJssel Vakschool Wageningen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement