Financieel advies: Advies voor innovatieve ondernemers

Magazines | Vallei Business nr 2 2012

Advies voor innovatieve ondernemers

Innovatie staat hoog op de agenda van de overheid om de economie te bevorderen. Voor bedrijven zijn er regelingen in het leven geroepen die innovatie en ontwikkeling ook financieel aantrekkelijk maken. Ton Kock en Robert Jan Stronkhorst van Schuiteman Accountants & Adviseurs helpen ondernemers om optimaal gebruik te maken van de voordelen die de regelingen bieden.

In grote lijnen zijn er drie fiscale regelingen waar een ondernemer aanspraak op kan maken. De WBSO is een subsidie op loonkosten voor innovatie en bestaat al jaren. De Innovatiebox, deze houdt een tariefverlaging in op de vennootschapsbelasting. Nieuw in het rijtje is de Research & Development Aftrek (RDA). Deze regeling is een extra fiscale aftrek op de kosten die voor research en development worden gemaakt.

“Daarnaast zijn er nog andere potjes vanuit de overheid, Europa en soms zelfs vanuit de provincie”, vertelt Ton Kock. “Nederland is altijd afhankelijk geweest van kennis en handel. We staan nog wel in de top tien van meest innovatieve landen ter wereld, maar de ambitie is om in de top vijf van meest concurrerende economieën te komen, dat wil men bereiken door vernieuwing.”

Volgens Robert Jan Stronkhorst is de animo de afgelopen jaren sterk toegenomen. “Bedrijven hebben economische tegenwind en juist innovatie is de brandstof voor groei. Ondernemers gaan ontwikkelingen inzetten om zich te onderscheiden en nemen er de tijd voor om nieuwe producten te ontwikkelen. Zeker in de Valleiregio zitten veel innovatieve bedrijven en dat wordt sterk gestimuleerd.”

Innovatie

Om in aanmerking te komen voor subsidie worden eisen gesteld. Zo moet een idee vooral vernieuwend zijn, dat kan technisch maar ook minder tastbaar zoals software. Om voor de RDA in aanmerking te komen, moet een ondernemer al gebruik maken van de WBSO. Ton Kock: “Het zijn voor buitenstaanders vaak ingewikkelde en omslachtige regelingen. Een ondernemer wil vooral bezig zijn met

ondernemen. Wij kennen de innovatieregelingen. We kennen onze klanten en weten waar mogelijkheden zitten, die bedrijven helpen we op weg door de aanvragen te regelen, maar ook om in het traject erna vinger aan de pols te houden.”

Innovatieve ondernemers kunnen veel winnen als ze zich goed laten adviseren over de mogelijkheden die de subsidie-regelingen bieden. “Innovatie en ontwikkeling levert geld op en dat is een kans die ondernemers niet moeten laten liggen”, zegt Robert Jan Stronkhorst.” Vanuit onze adviserende rol kunnen wij de weg wijzen naar de juiste regelingen en subsidies en nemen we veel administratieve rompslomp uit handen. Bedrijven die plannen of ideeën hebben raad ik aan om ermee aan de slag te gaan en advies in te winnen want er is vaak meer mogelijk dan veel MKB’ers beseffen.”

Robert Jan Stronkhorst en Ton Kock

financieel advies

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by