Ede: proeftuin op de Veluwe

Magazines | Vallei Business nr 3 2014

Ede: proeftuin

op de Veluwe

Hoofdstad van de Smaak

De gemeente Ede is in 2014 Hoofdstad van de Smaak. Met als motto 'Proeftuin op de Veluwe' organiseert Ede het hele jaar smaakvolle activiteiten en zet hiermee de producten uit eigen streek in de kijker. Door samenwerking met de vele kennis- en onderwijsinstellingen in de Food Valley wordt de kennis over wat we eten en drinken met zoveel mogelijk mensen gedeeld.

Maar wat houdt het nou in om Hoofdstad van de Smaak te zijn? Deze eretitel wordt jaarlijks gegeven aan een gemeente met passie voor voeding uit de streek. Stichting Week van de Smaak kiest elk jaar uit een aantal kanshebbers de gemeente met de beste ideeën. Ede is inmiddels de achtste Hoofdstad van de Smaak.

De Week van de Smaak is dus een jaarlijks evenement, waarin gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek, met nadruk op ambachtelijke, seizoensgebonden, natuurzuivere, duurzame en streekgebonden producten. 'Smaak' is hierbij het verbindende element.

Door mensen uit alle geledingen van de samenleving op een positieve manier in contact te brengen met gezond en lekker voedsel dragen we bij aan een duurzame ontwikkeling en gezonde levensstijl. De Week van de Smaak wordt gedragen door het enthousiasme en de inzet van partners in diverse sectoren; de Week van de Smaak verbindt (lokale) producenten, bedrijfsleven, non-profit organisaties en overheden.

Het doel van de Week van de Smaak is om, in samenwerking met regiocoördinatoren en partners uit alle geledingen van de samenleving, een breed publiek te laten ervaren wat 'echt' eten is en een concreet handelingsperspectief te bieden. De landelijke organisatie bedenkt en realiseert inspirerende activiteiten die hun hoogtepunt beleven in de Week van de Smaak. Het effect hiervan moet zijn dat bestaande organisaties en structuren jaarrond verder gaan met deze activiteiten.

Activiteiten

De officiële Week van de Smaak is pas in september. Maar voor die tijd is er al genoeg te doen. De hele zomer kan men terecht in Ede voor een breed aanbod van smaak activiteiten in het kader van de Hoofdstad van de Smaak. Wat te denken van een avondvoorstelling bij het Kröller-Müller Museum met een concert en proeverij. Of de Veluwse wijnroute!

De Week van de Smaak gaat uit van een zestal kernwaarden, die de uitgangspunten vormen van het smaakhandvest:

- Ambachtelijk

- Natuurzuiver (= zonder additieven)

- Seizoensgebonden

- Diervriendelijk

- Bekende herkomst

- Duurzaamheid

Ex-hoofdsteden

Ede heeft een lijst met illustere voorgangers uit verschillende windstreken in ons kikkerland.

2007: Valkenburg aan de Geul

2008: Zwolle

2009: Amsterdam

2010: Den Bosch

2011: Groningen

2012: Amersfoort

2013: Regio Venlo

Het jaar van de smaak duurt nog tot 31 december 2014. Dan wordt het stokje overgedragen aan Leeuwarden. Voor een overzicht van alle evenementen tot het einde van dit jaar zie www.hoofdstadvandesmaak2014.nl.

Volg ook alle ontwikkelingen via de sociale media: facebook.com/hoofdstadvandesmaak2014, twitter.com/smaak2014ede, instagram: #smaak2014.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement