Coverstory Planken Wambuis

Magazines | Vallei Business nr 4 2014

Restaurant Planken Wambuis langs de N224 is eind juli weer geopend na een flinke verbouwing. Die heeft ruim een maand geduurd. Het interieur en exterieur werden compleet restyled. Eigenaar Hans Motké en zijn team nodigen u graag uit om de vernieuwde gastvrijheid te beleven en weg te zakken in de comfortabele lederen stoelen en banken.

Planken Wambuis

Moderne herberg aan de Ginkelse Hei tussen Arnhem en Ede

Nadat de laatste jaren de keuken, de bostuin met terras en de parkeerplaats al grondig waren aangepakt, was het nu de beurt aan het gehele interieur en exterieur van het bekende restaurant. In 2016 viert Planken Wambuis namelijk haar 90-jarige bestaan en daar willen ze helemaal klaar voor zijn.

Restyling

Hans Motké: “Eind juni zijn we gestart met een bijzondere restyling van ons interieur. In vier weken tijd is er ontzettend veel werk verzet en vrijdag 25 juli hebben we onze eerste gasten weer mogen verwelkomen in een geheel vernieuwde setting. Met de verbouwing hebben wij niet alleen een nieuw interieur neergezet met uiterst comfortabel meubilair voor onze gasten maar zijn er ook meerdere milieu- en energiebesparende maatregelen getroffen. Er is ook een geheel nieuwe toiletgroep met een apart mindervalidentoilet gerealiseerd. Speciaal voor minder validen zijn er ook drie parkeerplaatsen direct naast de voordeur gereserveerd.”

De aanpassingen in het interieur zijn inderdaad het eerste wat opvalt als je Planken Wambuis binnenstapt. Waar het voorheen een beetje hokkerig was, is het nu juist de ruimte en het licht dat de toon voert. De plaatsing van de bar is ook logischer. “Er is ruimte mee gewonnen én de medewerkers hebben nu overzicht over de hele zaak”, licht Motké toe. Ook de hoeveelheid hout en echt leer valt op, zelfs de bar is van leer. “Dat is een bewuste keuze. Het past goed bij de setting van Planken Wambuis in het bos en het kwaliteitsniveau dat we nastreven. Koffie en thee drinken en een broodje of een uitsmijter bestellen kan je overal. De kwaliteit van het gebodene, de details erbij, de service en de entourage moeten dan het verschil in keuze maken: linksaf of rechtsaf vanaf de snelweg of wel te kiezen voor de Toekan of het Hert”, grapt Motké.

Op de met camera's bewaakte, ruime (gratis) parkeerplaats is plaats voor veel auto's. Vele gasten maken dan ook gebruik van de parkeerplaats als start en finish van een mooie wandel- of fietstocht door het natuurgebied rondom Planken Wambuis en daarom zijn er oplaad-punten voor elektrische fietsen gemaakt. Door de nabijheid van de A12 en de A50 is het ook een ideale locatie voor zaken. “We constateren dat Planken Wambuis steeds vaker wordt gebruikt voor zakelijke besprekingen, -lunches en -diners. Mede door de centrale ligging en 800 meter van de snelweg is het natuurlijk makkelijk en snel te bereiken”, vertelt Motké. “Naast iedere tafel hebben we nu ook oplaad-punten voor laptop en telefoons en tafels met wat meer privacy.”

De verbouwing van Planken Wambuis gaf meteen de mogelijkheid om de oude herberg eens goed te isoleren, want in de winter kon het nog wel eens fris zijn erkent Motké. Alle muren en plafonds werden extra geïsoleerd en het gehele pand beschikt nu over dubbel glas. “Nu brand die gezellige open haard dus in ieder geval niet meer voor niets.” Buiten staat naast het prachtige terras, eveneens voorzien van heerlijke stoelen, vijvers en buitenhaarden voor de kleinste gasten een groot speeltoestel. Voor hen zijn er ook speciale kindergerechten en attenties. Motké: “Planken Wambuis is er voor iedereen!”

Kaart

De brede menukaart biedt voor ieder wat wils en een mooi drie gangen-menu is hier al voor €32,50 euro te bestellen. Natuurlijk blijft in de wintermaanden 'het wild', waar het restaurant als vanouds om bekend staat, ruim aanwezig op de kaart. Daarnaast maakt het restaurant zoveel mogelijk gebruik van biologische en lokale producten: biologisch Waallander brood van Meesterbakker Carl Siegert, biologisch kalfs- en rundvlees van Ecofields in Wekerom, asperges en fruit van de boerderij uit Otterlo en Olde Remeker kaas. Maar ook de koffie is hier tegenwoordig biologisch en in Nederland gebrand onder de naam Royal Dutch Espresso. Thee komt hier niet uit een zakje uit de supermarkt, maar er is keuze uit vele soorten verse thee. Planken Wambuis komt hiermee tegemoet aan de wensen de gast van deze tijd die zich steeds bewuster is van wat er te koop is en bovenal van wat kwaliteit, vers en goed is.

Planken Wambuis is na de verbouwing meer dan ooit geschikt voor groepen, feesten, een high-tea, een afscheid, jubileum of bruiloft. Bovendien is er op de bovenverdieping een aparte vergaderruimte met uitzicht op de omliggende bossen. Hiervan wordt vaak gebruik gemaakt in combinatie met een (buiten)activiteit (wandelen, fietsen, hei-sessie, management training), lunch of diner. Planken Wambuis verzorgt ook graag uw catering op lokatie vanaf 80 personen. “Kan niet, kennen we hier niet”, besluit Motké.

Planken Wambuis is zeven dagen per week geopend vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 23.00

uur 's avonds. Informatie en reserveringen:

www.plankenwambuis.nl en 026-4821251.

Over het ontstaan van de naam Planken Wambuis doen verschillende verhalen de ronde. Op de plaats van het huidige restaurant was ooit een houtveste gevestigd, die ook hout leverde voor allerlei bekistingen, mogelijk ook kisten voor begrafenis ondernemers (zeer letterlijke vertaling van een wambuis is namelijk een beschermend kledingstuk). De meest aannemelijke verklaring is echter dat er vroeger op de plek van het huidige restaurant ook al een houten herberg stond. De Amsterdamseweg was een belangrijke route voor de 'hessenwagens' (de voorlopers van de vrachtwagen). Aangezien hier vaak waardevolle lading in zat, moesten deze wagens met paarden voor de nacht beschermd worden tegen bijvoorbeeld overvallers. Daarom zit de Planken Wambuis als een warme, beschermende deken om een ieder heen. Elementen van weleer zijn ook in het nieuwe interieur verwerkt.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by