Wheelclinic en TeslaWheels spelen in op personalisatiebehoefte

Magazines | Vallei Business nummer 5 2019Een leek krijg je het niet uitgelegd, maar voor petrolheads zijn wielen de sieraden onder de auto. Deze en andere personalisatiemogelijkheden maken een opmars in Nederland, want steeds meer mensen voelen de behoefte om zich te onderscheiden. Wheelclinic speelt in op die ontwikkeling en bedient met TeslaWheels zelfs een specifiek, populair segment. Hoogwaardige A-merken bepalen de norm.


Nederland begint afscheid te nemen van de cultuur die we kennen als ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Deep Rampadarath, eigenaar en oprichter van Wheelclinic in Nijkerk, merkt dat duidelijk. “De conservatieve smaak die ons land altijd zo kenmerkte begint voorzichtig te verdwijnen, zeker nu de crisisjaren ruimschoots achter ons liggen. Ondernemers, die zo’n negentig procent van mijn klantenkring bepalen, gunnen zichzelf iets moois en durven dat uit te dragen. ‘Ik heb er hard voor gewerkt’, zeggen ze. Hoe ver je gaat in het individualiseren, hangt wellicht af van de branche waarin je zit. Ondernemers laten zich in ieder geval lang niet altijd leiden door - typisch Nederlands - wat klanten van hun keuze vinden. Het valt mij juist op met hoeveel passie ze een mooie auto kiezen en die vervolgens naar ons brengen voor de finishing touch. Sommige liefhebbers, met name de bezitters van exclusieve modellen, willen het neusje van de zalm en besteden daar forse bedragen aan. Kijk naar deze donkere wielen hier, 22 inch hoog en speciaal ontwikkeld voor moderne Rolls-Royces. Zo’n set kost 7000 euro en ik kan je vertellen dat we er in 2018 twaalf van verkocht hebben, terwijl je toch niet bepaald over gangbare auto’s praat.”

WEBSHOP
Klanten in het hoge segment weten de weg naar Nijkerk goed te vinden, maar Rampadarath stelt nadrukkelijk dat Wheelclinic ook een aanbod van honderden verschillende soorten wielen heeft voor (compacte) middenklassers van populaire merken, van goed en betaalbaar tot net even specialer. “Je gaat naar onze webshop, voert je kenteken in en direct krijg je een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden voor jóuw specifieke auto. Dat is automatisch gekoppeld aan de voorraad van alle fabrikanten waarvan wij de merken - bij elkaar opgeteld vele tientallen - verkopen. Desgewenst worden de wielen zelfs gespoten in elke gewenste kleur.” Het mag best verrassend heten dat hiervoor zo’n grote markt bestaat, als je bedenkt dat steeds meer autoproducenten hun personenwagens vanaf de basis of tenminste in de beter geoutilleerde uitvoeringen afleveren op heel fatsoenlijke lichtmetalen wielen. “Dat klopt, maar klanten willen zich dan toch weer onderscheiden, zeker bij populaire modellen.”

GAT IN DE MARKT
Wat dat laatste betreft zag Rampadarath enkele jaren geleden een gat in de markt: Tesla’s, die door de extreem gunstige bijtellingsregeling en andere fiscale voordelen voor ondernemers stormenderhand de zakelijke markt veroverden. “Je zag ze al gauw bij bosjes op de weg, waarmee een grote behoefte ontstond aan personalisering. Voor ons gaf dat aanleiding genoeg om een apart bedrijfsonderdeel met een eigen webshop op te starten: TeslaWheels.nl. Binnen de kortste keren liep dat als een trein, zeker doordat we één van de eerste op dit gebied waren. Meestal werkt het zo dat de berijder zijn of haar keuze maakt en dat de leasemaatschappij vervolgens contact met ons opneemt om de bestelling te plaatsen en de montage te laten uitvoeren. Een complete set van wielen met zomer- of winterbanden bieden we aan vanaf circa 1200 euro, altijd met gebruik van de originele bandenspanningssensoren. Daarnaast kunnen Tesla-rijders bij ons terecht voor ruiten tinten, ‘chroom-delete’, wrappen, toevoeging van carbondelen op de carrosserie en het verlagen van het onderstel met andere veren en schokdempers van hoogwaardige merken. Overigens bieden we ook winterbandenopslag.”

COMPLETE MODIFICATIEKIT
Uit dit laatste blijkt dat Wheelclinic zich lang niet alleen concentreert op wielen en banden. Ook voor andere auto’s gaan de personalisatiemogelijkheden ver, heel ver. “Zelfs bij luchtvering af-fabriek kunnen wij verlaging realiseren door een elektronische module te monteren. Liefhebbers van een indrukwekkend motorgeluid kiezen voor een hoogwaardig uitlaatsysteem, soms zelfs van titanium, zoals het topmerk Akrapovi? dat levert. Kom je bij een klant voorrijden, dan zet je via een knop in het interieur een paar kleppen dicht en klinkt de motor ineens heel beschaafd.” Het non plus ultra op het gebied van individualisering valt te realiseren door een complete modificatiekit op en in de auto te laten monteren, bijvoorbeeld van het illustere bedrijf Brabus, dat zich richt op de modellen van Mercedes-Benz en AMG. “Zo’n kit bevat een motorupgrade, een verlagingsset voor het onderstel, een bescheiden aerodynamicapakket voor de body en exclusieve wielen. Dan weet je vrijwel zeker dat je nooit een soortgelijke auto in het wild zult tegenkomen. Bij grote projecten voorzien we desgewenst in een haal- en brengservice.”

BIJ ELKAAR KLOPPEN
oordat hij drie jaar geleden met Wheelclinic startte, deed Rampadarath - vanaf 2001 - veel kennis en ervaring op bij importeurs van wielen, banden en ondersteltechniek. “Toen ik van huis uit begon met de import en distributie van exclusieve lichtmetalen wielen, werd mij duidelijk dat de eindgebruikers niet altijd tevreden waren over de combinatie met de juiste banden. Dat bracht mij op het idee om het complete plaatje zelf te gaan verzorgen, dus levering en montage, met een zorgvuldige en technisch onderbouwde afstemming. Band- en velgmaten moeten bij elkaar en bij de auto kloppen, anders doet het juist afbreuk aan de uitstraling en bestaat het risico dat het weggedrag er nadeel van ondervindt. Wij vragen bij onze advisering altijd goed door naar de wijze waarop iemand zijn auto gebruikt, naar de rijstijl en naar andere wensen, bijvoorbeeld een laag afrolgeluid. Voor de montage werken wij met gedegen equipment; metalen bandenlichters zul je bij ons nooit zien. Voor ons staat voorop dat wij een service leveren die aansluit bij het verwachtingspatroon dat klanten van de hoogwaardige producten mogen hebben. Naast rijplezier moeten wij vooral ook hun veiligheid kunnen garanderen.”

Meer informatie: www.wheelclinic.nl / www.teslawheels.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement