PnA: Zo verbeter je de vitaliteit onder jouw werknemers

Magazines | Vallei Business nummer 6 2019Ook in 2020 willen werkgevers het verzuim onder werknemers terugbrengen. Dat je niet alleen een broodje kroket in de kantine moet vervangen voor een gezonde snack, is bij velen al bekend, maar hoe kan je de vitaliteit bij werknemers blijven verbeteren? PnA biedt met een vitaliteitshorloge de kans om werknemers op een positieve manier te stimuleren om nog meer in beweging te komen.


Het vitaliteitshorloge werd eerder al met succes ingezet in Zweden. Daar nam het ziekteverzuim ook daadwerkelijk af door het gebruik ervan. Reden voor Bart Lijdsman van PnA (Personeel en Arbeid) om het vitaliteitshorloge naar Nederland te halen. Lijdsman ziet in het horloge de ideale motivator voor werknemers om in beweging te komen en te blijven. Mede door doelen en beloningen die aan het aantal bewegingen gekoppeld kunnen worden. “Er zijn uiteraard meer stappentellers op de markt, maar met het vitaliteitshorloge wordt het aantal bewegingen geregistreerd in een overzichtelijk systeem. Alle gegevens komen automatisch binnen”, aldus Lijdsman, die in PnA Web, het online verlof-, uren- en verzuimregistratie van PnA, bewegingen van de dragers van het vitaliteitshorloge vastlegt. Het horloge telt alle stappen die de werknemer met het horloge om de pols zet. “Bedrijven die echt werk willen maken van vitaliteit kunnen het horloge als een effectief middel inzetten om personeel meer in beweging te krijgen. Je kunt werknemers extra stimuleren door beloningen te koppelen aan extra bewegen. Een van onze klanten bood het winnende team een weekendje naar de Ardennen.” Zelf stapt Lijdsman graag op de fiets naar het kantoor. “Ook die bewegingen worden meegeteld door het horloge. Net als wanneer je zwemt. Die bewegingen worden door een rekenmodule omgezet in stappen.”

VITALITEITSPOOL
PnA wil volgens Lijdsman een actieve rol spelen in het terugbrengen van verzuim op de werkvloer. “Voorkomen is beter dan genezen”, stelt Lijdsman. Het vitaliteitshorloge is een effectief instrument om op een vernieuwende wijze de vitaliteit te verbeteren. “We zijn in die zijn ook geen traditionele arbodienst. Wij willen onze bijdrage leveren aan het terugbrengen van verzuim en niet alleen maar vinkjes zetten op papieren formulieren.” Thuiszitten is volgens Lijdsman niet de oplossing voor zieke werknemers. “Ook als medewerkers ziek zijn is het goed dat ze blijven bewegen. Vooral bij psychische problemen. Via het Vitaliteitshorloge kan een werkgever dat monitoren. Daarnaast heeft PnA een netwerk opgezet van vraag en aanbod van tijdelijke werkzaamheden voor vitale medewerkers met beperkingen. Vaak wordt er gelijk vanuit hun beperkingen gesproken, maar we kijken naar welke mogelijkheden er wel zijn voor mensen met bijvoorbeeld psychische klachten of problemen op het werk of in de privésfeer.” De vitaliteitspool, zoals Lijdsman het netwerk noemt, werpt al vruchten af. Zo was er een ICT’er met psychische klachten die graag zwemt. PnA bracht hem in contact met SRO, waar behoefte bleek aan zweminstructeurs. “We hebben ook monteur die meerdere keren geopereerd was aan een hernia gevraagd wat hij wilde gaan doen. Hij wilde internationaal vrachtwagenchauffeur worden. Het bleek dat chauffeursstoelen op maat gemaakt kunnen worden en zo kon hij achter het stuur zitten in plaats van thuis op de bank.”

ONDERSTEUNING
PnA bemiddelt tussen vraag en aanbod in de vitaliteitspool, van talentanalyse tot het maken van een match. “Bij gebruikelijke trajecten rond verzuim kom je vaak pas na een jaar met alternatieve opties. Wij willen daar al veel eerder gebruik van maken. Veel mensen die een jaar thuis zitten, zitten vaak ook langer dan een jaar thuis door inactiviteit. Wij bieden hen daarom tijdelijk ander werk. We willen het verzuim in ieders voordeel terugdringen.” Voor veel klanten verzorgt PnA verlof-, wbso/uren- en verzuimregistratie. Lijdsman merkt PnA Web voor veel HR-medewerkers bij bedrijven een geschikt hulpmiddel is. PnA Web toont bij ziekte gelijk op het scherm wat er moet gebeuren, zoals bij re-integratieverslagen voor instanties als het UWV. “Wij willen de digitale mogelijkheden integreren in het personeelswerk en personeelsmanagement daarmee ook makkelijker maken. Wij staan daarbij klaar voor advies, ondersteuning en applicaties.”
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement