Duwtje in je rug voor fietsstimulering

Magazines | Vallei Business nummer 1 2021

In Londen fietsen alle zakenmensen naar kantoor. Ton Uljee, bestuurslid bij de Federatie Ondernemersvereniging (FOV) Regio Foodvalley en de Barneveldse Industriële Kring (BIK), vindt het een geweldige cultuur. “Op kantoor springen ze dan onder de douche. Zo hebben ze al voor ze met werk starten, hun work out gehad!” Dat moet ook meer in Nederland kunnen, meent Tako de Jong, mobiliteitsmakelaar in Regio Foodvalley. “En in deze regio al helemaal. Werknemers wonen veelal op fietsafstand van hun werk. De mogelijkheid is er, ze hebben alleen nog een duwtje in hun rug nodig!”

Ton Uljee is enthousiast: “Het knelpunt zit hem in de spits. Het is voor iedereen plezieriger als het rustiger is op de weg. Dat ervaren we nu allemaal. Fietsstimulering helpt daarbij!” Binnen de FOV Regio Foodvalley en de BIK is Uljee verantwoordelijk voor mobiliteit en infrastructuur. In gesprek met Tako de Jong klinken vooral positieve geluiden over de fiets. “Maar ik moet wel redelijk zijn,” merkt Uljee op. “Bepaalde dingen kunnen gewoon niet op de fiets.” En dat hoeft volgens De Jong ook niet: “Als we twee van de vijf dagen op de fiets naar kantoor gaan, scheelt dat al gigantisch in de spits.”

MINDER VERKEERSDRUK EN VITALE EN GEZONDE WERKNEMERS
Als mobiliteitsmakelaar zet De Jong zich binnen Regio Foodvalley in voor een gezonde, bereikbare en duurzame regio. Werkgevers spelen daarbij een centrale rol. Als mobiliteitsmakelaar kan hij werkgevers kosteloos ondersteunen in de ontwikkeling van een duurzaam mobiliteitsbeleid. Meestal start het met een reispotentie-analyse, en een scan van de reiskostenregelingen en voorzieningen. Op basis van deze analyse en de ambities van een organisatie wordt er vervolgens gewerkt naar een nieuw beleid inclusief een concreet actieplan. “Het mobiliteitsbeleid van een bedrijf kan bijvoorbeeld fietsen stimuleren. En behalve dat fietsen de druk op wegen vermindert, is het ook gezond. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vitaal reizen – wandelen, fietsen of met het openbaar vervoer – 1,3 dag per jaar minder vaak ziek zijn dan mensen die met de auto reizen,” vertelt De Jong. “En 1,3 ziektedag klinkt misschien niet zo heel veel, maar als je 100 medewerkers hebt, zijn dat al 130 ziektedagen minder per jaar. Een winwin situatie dus.” Naast fietsstimulering zijn ook thuiswerken en spitsmijding belangrijke thema’s in zijn aanpak.

FIETSVALLEY: GEEFT JE EEN DUWTJE IN DE RUG
Per 1 mei dit jaar start de campagne ‘Fietsvalley’. “We hebben 12 maanden lang een programma voor fietsstimulering in Regio Foodvalley, waarmee we werkgevers volledig ontzorgen,” vertelt De Jong. “Compleet met communicatiepakket, ludieke challenges en een e-bike probeerpool.” Met de lente voor de deur een ideaal moment om mee aan de slag te gaan, denkt ook Uljee. “Regio Foodvalley heeft veel maakindustrie, dus iedereen moet wel naar kantoor. Maar dat kan ook met de fiets of e-bike.” Zo stapte Uljee laatst voor het eerst zelf op de e-bike naar zijn werklocatie. “Maar dan kom ik er dus naar 3 kilometer achter, dat mijn handen toch wel echt ijskoud zijn. Dus snel m’n handschoenen aangetrokken en daarna weer heerlijk genoten van de frisse fietsrit door de natuur!”

Voor meer informatie over het fietsstimuleringsprogramma of over de ondersteuning van de mobiliteitsmakelaar? Stuur een mail naar tako.dejong@enmorgen.nl.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by