Hoe Evert Jan Bouwheer zich met ITH inzet voor de toekomst van de technieksector

Magazines | Vallei Business nummer 1 2021

Over vier jaar viert Technisch Installatieburo Hevel B.V. het honderdjarig jubileum. Directeur Evert Jan Bouwheer is trots op waar zijn bedrijf nu staat, ook tijdens coronatijd. Toch zijn er zorgen, met name voor de toekomst van technieksector. Bouwheer hoopt met meerdere technische bedrijven en scholen jongeren te enthousiasmeren voor ‘techniek’. “Elektrificatie levert heel veel banen op.”

Bouwheer staat sinds 2014 aan het roer bij Technisch Installatieburo Hevel B.V. (ITH) uit Ederveen. “Het bedrijf is in 1925 opgericht door dhr. D.M. Hevel en begon met pulsboringen voor drinkwatervoorzieningen. In de jaren zestig namen zijn zoons het over. Mijn vader kwam later in het bedrijf en nam het in 1989 over. Sindsdien heten we ook Technisch Installatieburo Hevel B.V.. Het familiegevoel is altijd gebleven na de wisselingen. We zijn een gevestigde naam in de regio”, zegt Bouwheer. “Ons werkgebied is zo’n twintig kilometer rond Ederveen. We hebben veel trouwe klanten. Dat zegt ook veel over onze kwaliteit en service. Het komt soms voor dat bedrijven naar buiten de regio verhuizen. Dan gaan we ook mee. Ons onderscheidend vermogen zit in onze vakkennis en kwaliteitsgarantie. We zijn niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste. Je krijgt wel waar voor je geld. Een belangrijk aspect in ons werk is de betrokken en oprecht geïnteresseerde dienstverlening. Dat zit bij de medewerkers ingebakken”, aldus Bouwheer.

KENNIS VAN ZAKEN
ITH heeft nu dertig medewerkers in dienst. Het van origine familiebedrijf ontwerpt en realiseert een totaalconcept voor installatie- en elektrotechniek. Van ontwerp tot en met onderhoud. Aannemers, architecten- en adviesbureaus, stichtingen en particulieren maken deel uit van hun klantenbestand. ITH is VCA gecertificeerd en is aangesloten bij Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Het bedrijf staat in het erkenningsregister van InstallQ. Daarin zijn alleen de installatiebedrijven opgenomen die hebben aangetoond te beschikken over voldoende vakbekwaamheid. ITH biedt het complete pakket. “Maar het is niet zo dat we op de stoel van de adviseur gaan zitten. We denken mee en trekken gezamenlijk op bij projecten. Een adviseur kan aan een klant de vragen stellen en wij denken mee in hoe dat te realiseren is. Maar ook: waarom maak je die keuze? Je kunt verschillende oplossingen tegen het licht houden om te kijken welke het meest toekomstbestendig is.”

"We zijn op dit moment onder andere betrokken bij de nieuwbouw van Stichting Reinaerde, een all-electric zorgverzamelgebouw met water-water warmtepompen, een nieuwe productiefaciliteit voor Jonker & Schut en de circulaire vernieuwbouw bij BOOT Ingenieurs in Veenendaal. We hebben ook een school met gymzaal in Barneveld opgeleverd die all-electric uitgevoerd is en gebruikmaakt van lucht-warmtepompen. We gaan dus zeker mee in de duurzame en circulaire ontwikkelingen”, vertelt Bouwheer.

TECHNISCH TALENT
De coronatijd heeft nauwelijks invloed op de werkzaamheden, vertelt Bouwheer. “In maart vorig jaar was er even een rem op het werk, maar al vrij snel gingen de projecten en het preventieve onderhoud weer door. We hebben binnen ons bedrijf diverse coronagevallen gehad, dus we weten wat voor impact het heeft op mensen. Maar we kunnen ons werk nu gewoon voortzetten. Bouwheer is iemand die zich sterk maakt voor de toekomst van de technieksector. Zeker in de regio. “De aanwas van nieuwe, jonge mensen blijft een zorgenkindje in onze sector. Daardoor worden we geremd in onze ontwikkeling. We zouden graag nog meer slagkracht krijgen, maar dan hebben we toch zo’n vijf tot tien man extra nodig. In de techniekbranche zien we de mensen vergrijzen en je ziet dat werknemers zzp’er worden. Het is moeilijk om nieuwe mensen te werven. We zetten daarom in op eigen kweek. Dat proberen we met opleidingen te doen, zoals BTO in Barneveld. We hopen dus jongeren meer te interesseren voor werken in de techniek. Dat doen we bijvoorbeeld op open dagen van mbo-opleidingen. Wat ik jongeren wil meegeven, zeker in deze coronatijd: in de technieksector is meer dan voldoende werk. En met het oog op de toekomst. De elektrificatie brengt veel banen met zich mee. Heel Nederland wordt op dit moment geremd in het behalen van de klimaatdoelstellingen door het beperkte aantal techneuten. Switch van de witte boorden in de dienstverlening naar de blauwe boorden van de overalls, is ons motto.”

“Ik was altijd al technisch aangelegd en heb het vak bij Lomans Amersfoort geleerd”, zegt Bouwheer. "Ik speelde altijd met de gedachten om eens bij mijn vader in het bedrijf te gaan. In 2012 ontstond een vacature voor projectleider Service & Onderhoud en ben ik bij ITH aan de slag gegaan, per 2014 als directeur. Inmiddels is mijn vader gestopt en is hij een waardevolle sparringpartner. Ik heb van hem altijd de ruimte gekregen om te leren, om fouten te maken en om te kijken wat ik zelf wilde. Ik hoefde nooit binnen zijn lijntjes te lopen. Of er al een opvolger te vinden is in mijn gezin? Onze oudste is pas zes jaar, dat is dus nog een beetje vroeg om te zeggen, haha. Maar uiteindelijk moet ieder kind zijn eigen passie volgen, dan boek je op lange termijn het meeste succes. Die passie kun je aanwakkeren richting de technieksector. En daar wil ik mijn steentje aan bijdragen."
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by