Vallei Auto Groep biedt elektrische ID. BUZZ met voorloper aan

Magazines | Vallei Business nummer 1 2021

Afgaande op het futuristische design lijkt het nog verre toekomstmuziek, maar de Volkswagen ID. BUZZ komt eraan en wel in 2022. Voor ondernemers die nu of binnenkort al op het punt staan hun bedrijfswagen te vervangen en duurzame mobiliteit nastreven heeft Vallei Auto Groep een interessante oplossing paraat: ID. Switch. Deze bedrijven behoren straks tot de pioniers.

Waar elektrisch aangedreven personenwagens gemeengoed beginnen te worden, ligt dat voor bedrijfswagens lastiger. “Althans, op dit moment,” zegt Ben van Voskuilen, manager zakelijke markt bij Vallei Auto Groep. “We voeren al een tijdje de Volkswagen e-Crafter in het programma, maar die bedient een redelijk specifieke doelgroep, voor wie de actieradius geen belangrijke factor vormt. Daarnaar kijkend breiden we het gamma wel uit met een aantal varianten, ontwikkeld door importeur PON en enkele gerenommeerde carrosseriebouwers, met goedkeuring van de fabriek. Dan praten we over een pick-up, een kipper, een gesloten bakwagen, een rolstoelbus en een koelwagen. Met name die laatste is iets bijzonders, omdat de koeling geheel onafhankelijk van het accupakket van de aandrijflijn draait. De energie komt van zonnepanelen die vrijwel het volledige dakoppervlak vullen. De e-Crafter in zijn verschillende versies leent zich vooral voor ondernemingen die lokaal en eventueel regionaal werken.”

PIJNPUNT
Van Voskuilen roerde het onderwerp actieradius al aan en precies daar zit het pijnpunt bij veel bedrijfswagens. “Ze hebben een relatief hoge luchtweerstand, vervoeren vaak een zware lading en moeten misschien ook nog wel een aanhanger trekken. De modellen die je nu op de markt ziet zijn nagenoeg allemaal voor een dieselmotor ontworpen en naderhand geschikt gemaakt voor toepassing van elektrische aandrijftechniek. Als het gaat om het plaatsen van zoveel mogelijk accu’s, worstelen ingenieurs met de beschikbare ruimte.” Er schijnt echter licht aan het einde van de tunnel en dat begint al aardig fel te worden, als we de manager zakelijke markt van Vallei Auto Groep mogen geloven. “Twee jaar geleden onthulde Volkswagen het concept van de ID. BUZZ en dat ontwikkelt zich nu tot een productiemodel, waarvan de lancering voor 2022 gepland staat. Hij rust op het zogeheten MEB-platform, een afkorting van ‘Modulare Elektronischer Baukasten’, wat zoveel wil zeggen als een flexibele bodemgroep die helemaal rondom elektrische aandrijving ontworpen is. Dat schept mogelijkheden.”

AUTONOOM RIJDEN
Het lijken geen loze woorden, als je kijkt naar de voorlopige actieradius die Volkswagen opgeeft, namelijk 400 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Hoe moeten we de ID. Buzz precies plaatsen, in termen van laadvermogen en -volume? “Vergelijk hem met de Caddy Cargo Maxi. Daarmee zit hij iets onder de Transporter, maar niet veel. We weten ook reeds dat hij aanhangers mag trekken, alleen nog niet tot hoeveel kilogram precies. Er verschijnt ook een personenversie, met vijf tot zeven zitplaatsen. In de ID. BUZZ zul je straks intelligente technologieën tegenkomen, zoals een Augmented Reality Display voor de bestuurder, dat navigatie-instructies in live-beelden op de voorruit projecteert. Als eerste bedrijfswagen ter wereld is hij helemaal voorbereid op autonoom rijden, wat het werk van de gebruiker danig vergemakkelijkt en het risico op schade beperkt, iets dat veel ondernemers zullen waarderen. Het spreekt voor zich dat de klant qua inrichtingsmogelijkheden straks vele kanten uit kan.”

NOG WEL INVESTEREN?
Met de ID. BUZZ haalt de ondernemer in ieder geval een opzienbarende verschijning in huis, die doet denken aan de klassieke Volkswagen-bus in zijn oervorm. “Een heel bewuste keuze van de fabriek, dat opvallende design,” legt Van Voskuilen uit. “Ondernemers die hun duurzame bedrijfsvisie willen uitdragen maken dat graag kenbaar aan hun omgeving. Vanaf 2022 is dat dus mogelijk, alleen zal dat tijdstip niet voor iedereen gelegen komen. Anders gezegd, sommige bedrijven staan op korte termijn al voor het verjongen van één of meerdere voertuigen. Steeds vaker krijgen wij de vraag voorgelegd: ‘Zal ik wederom investeren in een bus met dieselmotor of bestaan er voor mijn sector en mijn business duurzame alternatieven?’ Iedereen weet immers dat de overheid nog bij lange na niet haar doelen bereikt heeft als het gaat om het terugdringen van CO2- en stikstofuitstoot. Daarnaast kijken steeds meer organisaties kritisch naar de partners met wie zij zaken doen: hoe goed presteert de leverancier op de duurzaamheidsladder? Bij openbare aanbestedingen speelt dat al langer, maar het sijpelt nu ook elders in het bedrijfsleven door.”

JA EN NEE
Vallei Auto Groep formuleert een op het eerste gezicht cryptisch antwoord op de gestelde vraag over het investeren: ‘Ja en nee.’ Van Voskuilen licht dat toe. “We bieden ondernemers een doordachte optie aan, die we ID. Switch noemen. Het komt erop neer dat je voor een periode van minimaal twaalf maanden een Volkswagen Caddy Cargo of Transporter 6.1 least en die op het moment dat je het beste past omwisselt voor een ID. BUZZ, die je in gebruik neemt op basis van financial of operational leasing. Per maand betaal je een bijdrage voor ID. Switch, die bij de overstap volledig wordt omgezet in een korting op de nieuwe elektrische bedrijfswagen. Zodra we de exacte specificaties van de ID. BUZZ weten, plannen we met de ondernemer een moment om het voertuig geheel naar zijn of haar wensen te configureren, ook qua inrichting van de laadruimte en eventueel op andere fronten.”

BUSINESS CENTER
Al ruimschoots voorbereid op de emissievrije toekomst is het Business Center van Vallei Auto Groep. Van Voskuilen: “Dit ondersteunt ondernemers op alle mogelijke manieren bij het inrichten van hun mobiliteit, met een focus op duurzame oplossingen. Ieder bedrijf krijgt één aanspreekpunt, dat hen adviseert en ook in het gebruik van de vloot blijft begeleiden. Dat gaat veel verder dan het leveren en servicen van personen- en bedrijfswagens. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van fietsen van de zaak, pool- en deelauto’s, een mix met openbaar vervoer, een infrastructuur om elektrische voertuigen te laden en het helpen vaststellen en invullen van mobiliteitsbudgetten. In de persoon van Lenard Nissan hebben wij bovendien een gecertificeerd EV-specialist in ons midden.” De ID’en liegen er niet om bij Vallei Auto Groep. Dankzij ID. Switch en de ID. BUZZ komt duurzame mobiliteit in de bedrijfswagenhoek nu echt snel dichtbij.

Meer informatie: www.valleiautogroep.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement