‘Met de nieuwe eventlocatie van De Hof heb ik mijn droom verwezenlijkt’

Magazines | Vallei Business nummer 3 2022

De Hof in Renswoude is al bijna 90 jaar een begrip in de wijde omgeving, maar het bedrijf blijft niettemin volop in beweging. Afgelopen jaren is het qua omvang en veelzijdigheid flink gegroeid. Niet alleen particuliere gasten kunnen er terecht om koffie te drinken, lunchen, dineren of bijvoorbeeld een bruiloft te vieren, óók bedrijven komen graag over de vloer bij Jan Egbert Bos en zijn hospitalityteam. Bijvoorbeeld om te vergaderen, inspiratie te tanken of een personeelsfeest te vieren in de nieuwe eventlocatie die naast De Hof verrees: De Nieuwe Hof. Vallei Business ging in gesprek met een rasondernemer die zijn droom werkelijkheid liet worden.

Tekst: Baart Koster
 
De dag van de afspraak is er één om door een ringetje te halen: de zon schijnt uitbundig. Zeker met de prachtige groene omlijsting van het omliggende landschap is het uitstekend bereikbare, aan de N224 gelegen restaurant een lust voor het oog. Er staat inmiddels een compleet nieuw pand aan de doorgaande N224. Die verandering blijkt van heel recente datum vertelt Bos aan een kop heerlijke koffie in het vernieuwde gedeelte van zijn restaurant. Want in de zeer onzekere coronaperiode deed hij iets waar de meeste ondernemers zelfs niet aan dáchten: investeren. En flink ook. ‘Ik proefde al langer dat er behoefte was aan een mooi complex van zalen en ruimtes om bijeenkomsten in alle soorten en maten te faciliteren. De afgelopen twee jaar hebben we daar werk van gemaakt en nu staat er een compleet nieuw pand bestaande uit twee verdiepingen en zes zalen, voorzien van alle moderne gemakken en faciliteiten.’
 
Een geboren bouwer
Het loopt al storm bij wat de Nieuwe Hof heet, want vanaf het eerste moment dat de deuren opengingen, boekten bedrijven al snel een of meerdere zalen. Het lijkt op de omgekeerde versie van de weersverwachtingen van deze dag, want het prachtige weer zal later omslaan naar regenachtig en winderig. Juist toen ondernemers ook in zulk zwaar weer zaten, toonde Bos de moed en de visie om niet alleen  de Nieuwe Hof te laten bouwen, maar bovendien zijn restaurant compleet te laten verbouwen en klaar te maken voor de toekomst. Ook de uitbreiding met Bar ’33 en het nieuwe borrelterras hebben De Hof goed gedaan en gezorgd voor een hele nieuwe klantendoelgroep. ‘Vanavond zit het hier weer helemaal vol, maar tóch kon er nog een gezelschap bij omdat zij het nieuwe, overdekte en verwarmde borrelterras hebben gereserveerd.’
 
Niemand eruit
Het vloeit voort uit lef en mentaliteit. Bos is namelijk niet iemand die op winkels past. ‘Ik ben een bouwer en vraag me eigenlijk steeds af waar en hoe we kunnen groeien en uitbreiden.’ Piepjong stapte hij als 20-jarige in het familiebedrijf dat toen een heel andere omvang had dan tegenwoordig. Niet alleen qua exploitatie, óók qua personeel. Bij zijn binnenkomst in 1996 waren er bijvoorbeeld zo’n 12 mensen in dienst, vlak voor corona waren dat er al 55 en inmiddels zijn dat er zelfs ruim 100. Waarvan zo’n 25 fte’s en ruim 75 parttimers. Bos staat voor zijn mensen, zo blijkt als het gaat over de coronaperikelen waar veel ondernemers mee worstelden. Voor veel van hen werd het virus te veel, terwijl andere ondernemers wisten uit te stijgen boven de uitdagingen die corona meebracht. Bos: ‘We hebben al onze mensen aan boord gehouden en hen een baangarantie gegeven, maar dit kon alleen samen met onze medewerkers. We hebben ze gevraagd de mouwen op te stropen én bereid te zijn om op andere plekken aan de slag te gaan. In feite werden we toen een soort tijdelijk uitzendbureau en dat heeft ons samen door de crisis geholpen.’
 
2e corona winter
Tijdens de tweede coronawinter had Bos op een gegeven moment zijn medewerkers bij zo’n 25 verschillende bedrijven lopen in allerlei sectoren en branches, behalve de horeca. ‘Toen moesten we op een bepaald moment zelfs mensen inhuren om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.’ Die tweede coronawinter werd tevens gekenmerkt door de bouw van de nieuwe evenementen locatie de Nieuwe Hof. Zoals al gezegd, Bos, ook de DGA van restaurant Vendel in Veenendaal, is een bouwer en geen oppasser. ‘Die tweede winter stond voor mij in het teken van twee zaken: bouwen en nieuwe collega’s werven. Want dat we moesten voorsorteren op groei was wel zeker. En jonge mensen komen echt niet vanzelf bij je binnenlopen. Daar hebben we heel intensief voor gebeld, gemaild en geappt.’ Bos heeft nieuwe medewerkers veel te bieden in het moderne maar gezellige familiebedrijf. ‘We leiden continu op en iemand die hier bijvoorbeeld in de spoelkeuken binnenkomt, kan intern doorgroeien.’
 
Met de verdubbeling in de totale oppervlakte inclusief de Nieuwe Hof en alle aanbouwen, verdubbelde Bos ook qua bedrijfsomzet en qua personeelsbestand. Waar de tweede coronawinter voor veel ondernemers als een mokerslag kwam, daar wist Bos er dankzij gedurfde keuzes, grote toewijding en de tomeloze inzet van zijn medewerkers dus een vruchtbare winter van te maken.
 
Tot in de puntjes
Na de koffie leidt hij rond door De Hof en de Nieuwe Hof die door een centrale hal met elkaar verbonden zijn. De tocht voert door het nieuwe restaurant langs de keuken richting de nieuwbouw. ‘Ik heb de oorspronkelijk keuken al vele jaren geleden laten uitbreiden en doordat bedrijven en andere organisaties hier nu hun vergaderingen, presentaties, seminars, borrels, personeelsfeesten en andere bijeenkomsten kunnen houden, kwam daar nu nog een tweede eventkeuken bij die puur gericht is op het verzorgen van de bijeenkomsten in de Nieuwe Hof.’ Die bijeenkomsten kunnen op iedere schaal plaatsvinden, want er blijken kleine zalen voor intieme bijeenkomsten en grotere zalen voor vergaderingen, seminars en andere zakelijke bijeenkomsten te zijn. Voor de grotere feesten, vaak bruiloften of events, kunnen de drie grootste zalen bovendien door het wegschuiven van akoestische tussenwanden tot één grote ruimte worden omgetoverd. Alles blijkt bovendien tot in de puntjes verzorgd te zijn. Zo lopen we langs verrijdbare tv-schermen en digiborden, geavanceerde beamers en geluidsinstallaties. Dergelijke puntjes op de i horen er ook gewoon bij, vindt Bos. ‘Sterker; daar mág het gewoon niet aan mankeren. Álles moet kloppen.’
 
Zomertuin van 1700 m2 voor events
Behalve zalen op de begane grond zijn er ook nog twee zalen op de eerste verdieping die uitkomen op een dakterras met prachtig uitzicht op de royale tuin en buitenruimte die de mogelijkheid biedt om complete outdoor events te organiseren. ‘We hebben zelfs ruimte om hier een klein besloten festival te houden. Alles wat de opdrachtgever wil. We merken dat de wens vaak ook richting buitenactiviteiten gaat en dat is niet zo gek, want mensen zitten vaak lange dagen op kantoor.’ De Nieuwe Hof is met andere woorden ideaal om bijvoorbeeld heidagen of inspiratiesessies te organiseren, want de groene buitenomgeving helpt om tot ontspanning en daarmee tot creativiteit te komen. ‘Mensen kunnen hier schapen komen drijven maar ook kleiduiven schieten. Het zijn maar voorbeeldjes, maar eigenlijk kan ik het heel kort samenvatten: in overleg is, bijna, alles hier mogelijk.’ Juist die buitenruimte maakt deze  horecalocatie extra onderscheidend. Op de meeste vergaderlocaties kun je immers alleen binnen zitten.
 
Gratis annuleringsverzekering
Bos geniet ervan dat hij als hospitality ondernemer op drie locaties mooie ontmoetingen kan faciliteren. ‘Naast De Hof en de Nieuwe Hof zijn we ook trotse eigenaar van restaurant Vendel aan de rand van het centrum van Veenendaal. Dat biedt ruimte voor iets kleinschaligere events, maar niet minder gezellig. Zo hadden we onlangs de bedrijvenkring Veenendaal weer over de vloer in het kader van de jaarlijkse Haringparty.’ Bij het afscheid vertelt Bos hoe blij hij ermee is dat zijn droom, waar hij zijn nek voor heeft uitgestoken, uit is gekomen. Ook zonder zijn woorden is dat zichtbaar, want tijdens de rondleiding wordt duidelijk dat ook op een doorsnee donderdagmiddag klanten De Hof en de Nieuwe Hof uitstekend weten te vinden. ‘Misschien is het daarom goed voor ondernemers om te weten dat we een gratis annuleringsverzekering aanbieden voor de wintermaanden. Ik kan me voorstellen dat sommigen terughoudend zijn omdat COVID ineens weer de kop kan opsteken. Maar als je te lang wacht met boeken, zitten we straks vol. Dus door onze gratis annuleringsverzekering kun je gewoon veilig je kerstborrel, nieuwjaarsborrel of ander feest, vergadering of event boeken.’
 
Op het uitgebreide parkeerterrein is het tot slot heel prettig om bij een van de meerdere laadpunten weer in een opgeladen auto te kunnen stappen. Om vervolgens de N224 op te draaien. Ook de uitstekende bereikbaarheid van De Hof en de Nieuwe Hof maken het een locatie om zeker weer terug te keren.
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by