Inspectus inspecteert, rapporteert en adviseert

Magazines | Vallei Business nummer 5 2023

“Vakkundig onderzoek door ervaren gecertificeerde inspecteurs, daar draait het in ons bedrijf om”, vertelt Madeleine Geerestein. Ze is eigenaar van onafhankelijk adviesbureau Inspectus uit Veenendaal. “Wij inspecteren bouwwerken in heel Nederland op de aanwezigheid van asbest, plaagdieren, houtaantasters, loden leidingen, vocht & schimmel, de stand van zaken in kruipruimtes en sinds kort ook op Chroom-6. Na die inspectie volgt een rapportage, waarin we een passend advies uitbrengen. Het draait om het in kaart brengen en beheersen van (gezondheids)risico’s. We zijn lekker bezig en er liggen mooie kansen in het verschiet.”

Inspectus is in 2013 opgericht. In 2016 raakte Madeleine erbij betrokken en na een korte periode nam ze het bedrijf over. “Sindsdien zijn we hard gegroeid, niet alleen in aantal gecertificeerde en ervaren inspecteurs – van één naar acht – maar ook ons werkgebied is aanzienlijk verbreed.”

ASBEST
Asbest is een zeer gevaarlijk materiaal, dat is algemeen bekend, en er zijn strenge wettelijke regels over hoe met asbest om te gaan. Dat was vroeger wel anders, asbest was populair. In 1993 kwam er een verbod op het gebruiken van asbest, maar tot dat jaar was het een veelgebruikt materiaal. Asbest is namelijk slijtvast en brandveilig, eigenschappen die ervoor zorgden dat het in de loop der tijd veelvuldig werd gebruikt en niet alleen in de bouw. Het zit ook in vloerbedekking, kabels en koorden, dakbeschotten, in schoorsteenkanalen en bijvoorbeeld dakleien. De wetgever schrijft voor dat voorafgaand aan sloop- of renovatiewerkzaamheden in gebouwen van vóór 1994 een asbestinventarisatie door een gecertificeerd bureau moet worden uitgevoerd.

Madeleine Geerestein: “Zo’n inventarisatie begint met een zorgvuldige deskresearch, we bestuderen oude bouwtekeningen en oude rapportages en spreken met gebruikers en beheerders. Tijdens een asbestinventarisatie onderzoekt de inspecteur (Deskundig Inventariseerder Asbest) het gebouw op de aanwezigheid van asbest. Verdachte materialen worden bemonsterd en geanalyseerd door een onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium. De uitkomsten verwerken we in een rapportage met heldere adviezen. Op basis van dat rapport kan de opdrachtgever vervolgstappen nemen. Dat proces kunnen we begeleiden. Soms is onmiddellijke sanering de enige oplossing, soms kun je dat in een stappenplan doen, bijvoorbeeld wachten met verwijderen tot het moment dat regulier onderhoud moet plaatsvinden. Wij verwijderen asbest nooit zelf, in de wet- en regelgeving zijn inspecteren en verwijderen strikt van elkaar gescheiden, daarvoor moet de eigenaar gespecialiseerde bedrijven inschakelen.” Asbest is dus een verboden materiaal. “Dat klopt, in gebouwen gebouwd na 1994 komt het niet meer voor, maar asbest is nog steeds een groot probleem.”

PLAAGDIEREN
Wie het woord plaagdieren hoort, denkt meteen aan muizen en ratten. “Ratten vormen een gezondheidsrisico en moeten dus worden bestreden. Vaak speelt hygiëne een rol, soms zijn werkzaamheden rond rioleringen niet goed uitgevoerd. Niet alleen ratten zijn vervelend, ook kakkerlakken of motmuggen in kruipruimten zijn plaagdieren. Daarvoor hebben wij de Plaagdier Risico Inventarisatie (PRI) ontwikkeld. Dan controleert een kwaliteitsinspecteur alle risico’s met betrekking tot plaagdieren. Ons werk stopt na de PRI, onze diensten zijn gericht op inspectie, preventie en advies, niet op bestrijding. Ook houtworm en boktor zorgen vaak in vloeren en in kapconstructies, voor grote problemen. Ook daar hebben onze inspecteurs ruime ervaring in. In onze rapportages ondersteunen we feitelijke constateringen met foto’s, geven uitleg over de risico’s en gevolgen en doen we aanbevelingen ten aanzien van maatregelen, die zowel op korte als lange termijn kunnen worden genomen. Ook houtrot is een probleem. Een balk kan er aan de buitenkant uitstekend uitzien, maar van binnen volledig verrot zijn. Wij ontdekken dat tijdens een inspectie.

KRUIPRUIMTES
Een ander probleem doet zich vaak voor in vochtige kruipruimtes. Omdat kruipruimtes nooit of bijna nooit worden gecontroleerd kunnen schimmels of zwammen daar jarenlang hun schadelijke werk doen. ''Wij nemen u graag mee in de wondere wereld van de kruipruimte. Daar is vaak een klimaat aanwezig waarin schadelijke houtaantastende insecten of schimmels hun werk kunnen doen. Ook plaagdieren laten vaak in kruipruimten hun sporen achter. Daarom hebben we daarvoor een speciale inventarisatie ontwikkeld. We controleren op de aanwezigheid van bouw- of sloopafval, rotte vloerdelen, zogeheten doe-het-zelf-oplossingen, loshangend of lekkend leidingwerk, vochtproblemen, de ventilatie, insecten en betonrot. Gezien de gezondheidsrisico’s die loden leidingen met zich meebrengen controleren we daar ook op. Ook dan volgt na een inspectie een rapport en advies. Tegenwoordig vragen opdrachtgevers vaak om een gecombineerde inspectie van bijvoorbeeld kruipruimtes en op de aanwezigheid van asbest. Wie die opdrachtgevers zijn? Bijvoorbeeld aannemers, woningcoöperaties, architecten, makelaars of projectontwikkelaars. Ook asbestsaneerders en bouwkundig inspecteurs vragen ons vaak om advies.”

ZWARE METALEN
Inspectus is ook gespecialiseerd in de inspectie op Chroom-6. Dat is een toxische stof met kankerverwekkende eigenschappen, die veel werd gebruikt in conserveringsmiddelen, zoals coatings, verf of pigmenten. “Onze inspecteurs detecteren Chroom-6 houdende lagen en adviseren klanten over een veilige omgang met die materialen. Chroom-6 is in principe stabiel, het levert pas gevaar op als verflagen worden bewerkt. Daarom beantwoorden we vragen als: ‘Moet er worden gesaneerd, hoe doen we dat veilig en met welke beschermingsmiddelen en gereedschappen?’ Ook hier kunnen we een rol spelen in het begeleiden van de te nemen vervolgstappen. We inspecteren niet alleen op de aanwezigheid van Chroom-6, maar ook op andere zware metalen als aluminium, zink, lood, titanium, cadmium, nikkel en kobalt. We nemen monsters en laten die analyseren bij het laboratorium. Ook deze metalen kunnen in bepaalde omstandigheden gezondheidsrisico’s opleveren.”

KENNISDELING
Het team van Inspectus heeft in de loop der jaren meerdere trainingen ontwikkeld, zoals Asbestherkenning, Chroom-6 en Houtbescherming. Herkenning van verschillende problemen kan onnodige gezondheidsrisico’s, projectstilstand en kosten en voorkomen. De zaken gaan goed. Madeleine Geerestein: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers, die bij ons in ons eigen opleidingstraject en na het doorlopen van certificeringstrajecten worden opgeleid tot erkende inspecteurs. Kwaliteit in onze dienstverlening is voor ons van levensbelang, zorgvuldig en persoonlijk. Wij komen na een melding altijd direct in actie, bij acute problemen zijn wij er nog dezelfde dag. Onze lijnen zijn kort, afspraak is bij ons nog afspraak en we werken door heel Nederland. Wij inspecteren, rapporteren en adviseren en we begeleiden indien gewenst ook vervolgtrajecten. Op die manier werken we aan een trouw klantenbestand, want tevreden klanten vormen de basis van ons succes.”

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by