Regio Foodvalley ontmoet...

Verschenen in Vallei Business nummer 5 2025

Een regio draait om ontmoetingen. Het zijn die gesprekken die je inspireren, die je op andere gedachten brengen, die deuren openen naar nieuwe samenwerkingen. Soms onverwacht, vaak precies op het juiste moment. De Economic Board Regio Foodvalley zet daarom de komende tijd ontmoetingen centraal. Onder het motto Regio Foodvalley ontmoet… laten we zien hoe mensen en initiatieven elkaar versterken – en hoe zo de regio groeit.
 
Peter ontmoet Endryetta
‘Wat bedrijven doen is écht goud’
 
De eerste ontmoeting in deze serie is meteen een bijzondere. Peter Pors, lid van de Economic Board Regio Foodvalley en directeur van PDR strategie en communicatie, gaat in gesprek met Endryetta van Ginkel van Stichting ANDERS Foodvalley. Deze stichting is een snelgroeiend netwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers uit onze regio. Ze daagt bedrijven uit om een stukje van hun talent, product of dienst te delen met mensen in de samenleving die dat keihard nodig hebben. Van een kapper die gratis knipt tot een aannemer die nieuwe boeiboorden plaatst bij een woning. Volgens Endryetta maakt geven rijk: een beweging waarin ondernemen en zorg voor elkaar hand in hand gaan.
 
Peter herkent dit vanuit zijn expertise in communicatie: Juist in een tijd waarin de samenleving polariseert, maakt het verschil of we bruggen bouwen of muren stapelen. Hij is nieuwsgierig naar de nog jonge stichting en naar wat Endryetta drijft. “Ik kom uit een ondernemersgezin, dat ondernemende zit ook in mij”, vertelt Endryetta. “Het is echt fantastisch om te zien hoe bedrijven reageren op een hulpvraag, elkaar kunnen aanvullen en samen een klus klaren.”
 
Peter: “Ik zie dat je hier passie voor hebt. Is dit niet juist een regio waarin er veel naar elkaar wordt omgezien en waar al veel organisaties actief zijn om mensen te ondersteunen?” Endryetta stelt het beeld bij: “Er is heel veel eenzaamheid. Ik denk echt dat er nog veel winst te halen valt. We werken ook veel met maatschappelijke organisaties samen en zien overal verbinding ontstaan.” Peter is onder de indruk als hij hoort dat al meer dan honderd lokale bedrijven zich bij stichting ANDERS hebben aangesloten. “We gaan bij ondernemers op bezoek, maar het valt niet altijd mee om aandacht te vragen”, vertelt Endryetta. “Bedrijven blijven liever binnen hun eigen netwerk of vinden dat de gemeente dit soort problemen moet oplossen.”
 
Dat beeld is wel aan het kantelen, ervaart Peter. “Veel bedrijven willen juist iets betekenen. Het gaat echt niet alleen om geld verdienen. Zo zit ik er zelf ook in.” Stichting ANDERS zou daar goed op kunnen inhaken. “Bedrijven willen laten zien hoe ze bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je kunt ze laten weten dat je een handige ‘tool’ hebt om hun MVO-beleid slim in te vullen”, geeft Peter aan. “Daar komt de communicatieadviseur naar voren”, lacht Endryetta. Ze is het met hem eens. “We ondersteunen niet alleen mensen met een hulpvraag, maar helpen bedrijven óók.”
 
Niet alle hulpvragen zijn door bedrijven eenvoudig op te lossen. “Op het gebied van werk is het lastig”, weet Endryetta. “We zien mensen thuiszitten, laag- én hoogopgeleid, voor wie het allemaal heel ingewikkeld is.” Peter vraagt waar het dan blokkeert en denkt aan de kennis die in de regio beschikbaar is. “Bij de CHE staan ze open om over dit soort vraagstukken mee te denken”, legt hij de verbinding. Samenwerking in de regio stemt hem hoopvol. “Ik zie de potentiële kracht die er in het netwerk is. Als je dat met elkaar kunt verbinden, is er veel mogelijk.” Endryetta zet zich in om de stichting met betrokken ondernemers verder te laten groeien. “We zien mensen die hulp krijgen opbloeien. Het lijkt voor bedrijven soms klein, maar wat ze doen is écht goud.”
 
Deze column is een initiatief van de Economic Board Regio Foodvalley. Met de column wil de Board inzicht geven in actuele ontwikkelingen en kansen binnen de regio Foodvalley. Heb je ideeën voor deze column: stuur een mailtje naar economicboard@regiofoodvalley.nl
 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Vallei Business nummer 5 2025

Innovatieprijs Regio Foodvalley 2025: 'Ondernemer, wat ben je mooi, waardevol, onmisbaar'Regionaal Energieteam Bedrijven: hét loket voor vragen over energietransitie en netcongestieOp de koffie bij ICT Valley/ICT Campus en Barneveld TomorrowColumn Financieringsgilde: groeien zonder te verliezen wat je sterk maaktTechnasium op het JFC: projectmatig onderwijs voor de regio!Het gras is groener in Regio Foodvalley: tijd voor een unicorn?Regio Foodvalley trapt nieuwe Strategische Agenda afRegio Foodvalley ontmoet...Hoeflon: Onze innovatie heeft heel wat ruggen gespaardColumn Geraldine Septer: waarom doe jij nog alles zelf?Verduurzaming van Bril negenentwintig in WageningenCTS IT: reflectie op tien jaar ondernemerschap!ISO Groep: van handmatig naar automatisch: hoe slimme automatisering bedrijven vooruithelptBoyz & Beans: dé transparante partner voor koffiedrinkend NederlandColumn Wolleswinkel Hofman Advocaten: dat hadden we toch afgesproken?CareVisie: Met hart en zorg voor wie hier het verschil komt makenMerkbeleving is je kracht wat zegt jouw merk écht?Lagant Groep: verandering moet vanuit de eigen organisatie komen Veiligheidsspecialist AREHBO over verplichte risico- inventarisatieAvitas Autolease: altijd een stap verder voor de ondernemerBergTopper Recruitment & CoachingBeleidsarme Miljoenennota: houdbaarheid lastig te voorspellenSequoia Vermogensbeheer: al 25 jaar vertrouwen, groei en onafhankelijkheidSmaakcateraar maakt indruk tijdens eindejaars- en nieuwjaarseventsNieuwe machine voor nóg meer duurzaamheidThe Key To Life: met techniek en AI bouwen aan een betere wereld
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media