ICT Valley; verbindende factor in ICT

Magazines | Vallei Business nr 5 2012

ICT Valley; verbindende factor in ICT

De stichting ICT Valley, opgericht op 1 november 2012, richt zich op bedrijven in de FoodValley, dus op het gebieden rondom Veenendaal, Rhenen, Wageningen, Ede, Lunteren, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Renswoude.

Het ontstaan

De gemeente koos met een vooruitziende blik enkele jaren geleden al voor het thema ICT, omdat uit onderzoek bleek dat er in Veenendaal ca. 300 ICT-bedrijven gevestigd zijn. Een onderzoek door Promotie Veenendaal bracht de belangrijkste speerpunten boven tafel, zoals het elkaar leren kennen, kennis delen en met elkaar samenwerken. Vervolgens leverde een brainstorm van de citymarketingorganisatie met een groep ICT-ondernemers een plan met speerpunten, zoals ondersteuning bij het werven personeel, begeleiding van Startups, het met elkaar in contact brengen van ICT-bedrijven en het zorgen voor aandacht voor de ICT-bedrijven door social media marketing. Gekozen werd om hiervoor de naam ICT Valley te gaan gebruiken.

Driek Geurtsen, innovatief ICT-ondernemer in Veenendaal: “De gemeente was meteen enthousiast en zorgde voor een subsidiebedrag, waarmee kon worden gestart met de bouw van het online platform. De gemeente is steeds nauw betrokken geweest bij de voortgang en promotie van ICT Valley.”

Naast de gemeente hebben de zogenaamde Founding Fathers, (InfoSupport, CeGeKa en Mprise) zich met hun financiële bijdrage en adviezen, enorm ingezet om alles van de grond te krijgen.

Er zijn meer bedrijven die in de opstartfase hun steen hebben bijgedragen, zoals notariskantoor Ottens dat belangeloos geholpen heeft bij de oprichting van de stichting. Zij zitten niet in de branche, maar zien wel het belang in van de doelstellingen van de gemeente en de stichting ten gunste van een sterke ICT-

branche in de FoodValley regio.

Naast verbinden kwam het thema HRM als een belangrijke component naar voren. Bij veel ICT-bedrijven is de vraag naar goed geschoolde ICT’ers groot. “Deze behoefte hebben we opgepakt door een vacaturebank op ons online platform te realiseren”, zegt Wim van den Brandt, ook betrokken bij de stichting. “Hierin staan vacatures, maar ook beschikbare stageplekken van de bedrijven. ICT Valley richt zich sterk op het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. ICT’ers, op zoek naar een baan, kunnen zich inschrijven, net als opleidingsinstituten die stagiaires aanbieden die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Wie in de Randstad werkt en in de FoodValley woont, maakt per week 15 uur aan woon-werk verkeer. Wij bieden banen naast de deur.”

“Sommige ICT-bedrijven kunnen medewerkers op de detacheringsbank van ons platform zetten. Andere ICT-bedrijven hebben misschien net zo iemand nodig en komen via ons matchprogramma eenvoudig in aanraking met de juiste persoon. Als een bedrijf afscheid van iemand neemt, kan er ook gebruikt gemaakt worden onze outplacementbank. Hiermee krijgt iemand de kans om in de eigen woonplaats of regio te blijven werken. Zo krijg je uitwisseling tussen de ICT-bedrijven en versterk je elkaar.”

“Via ons online platform faciliteren we het leggen van relaties.”, vult Geurtsen aan. “Die ondersteuning is nodig want veel bedrijven kennen elkaar (nog) niet. De ICT-branche is bij uitstek een plek voor rustige bètamensen. ICT-bedrijven willen wel contact leggen, maar het komt er niet van. Veenendaal kan haar predicaat ICT-Centrum waarmaken. De ICT-sector in de FoodValley regio staat bekend als een innovatieve samenwerkende sector in een aantrekkelijke woongebied.”

Startup matchen met

investeerders

“Op het platform is ook een investeringsbank ingericht waar bedrijven zoals starters terecht kunnen, als ze daar investeerders voor nodig hebben”, gaat Geurtsen verder. “Investeringsbehoeften kunnen via het platform gemeld worden. Er staan ook bedrijven of personen aangemeld die bereid zijn om te investeren. Die hebben al een profiel aangemaakt waarin staat hoeveel ze willen investeren, welke terugverdientijd ze verwachten en welk type project ze willen ondersteunen. Zo kan je als investeerder ook makkelijk en gericht projecten bekijken die bij je aansluiten.”

Tendering: van contact naar contract!

Van den Brandt: “Wat ik zelf ook erg mooi vind, is de mogelijkheid van tendering. In gesprekken met bedrijven zoals de Veenendaalse ICT’er Tricode werden we nadrukkelijk gevraagd om dit binnen de FoodValley regio te faciliteren. Bij grote projecten waar meerdere disciplines nodig zijn, kunnen bedrijven in de FoodValley regio elkaar vinden om er samen op in te schrijven. Maar iemand kan ook een tender uitzetten op het portaal. Er zitten in Veenendaal zo’n 300 ICT-bedrijven en 2500 zzp’ers waarvan een groot gedeelte in de ICT. Maar veel bedrijven kennen elkaar niet en dan heb je het nog niet eens over de rest van de FoodValley regio, waar ook heel veel ICT zit. Contacten leiden tot contracten!”

Succesverhalen stimuleren

ICT-bedrijven kunnen hun profiel aanmaken en ook via social media meer bekendheid geven aan de kennis en producten die ze in huis hebben. Het platform wil zo verder uitgroeien. “We willen een organische groei, denkend vanuit de behoefte die er bij de ICT-bedrijven aanwezig is. Er komen vanzelf vragen. Zo maak je een community die groeit en zichzelf sterk neerzet”, aldus Van den Brandt.

“Het kernwoord is verbinden, het tweede woord is samenwerking, die er uit voort kan vloeien”, zegt Geurtsen tot slot. “Dat kan op de raarste plekken. Wij willen door ICT-bedrijven met elkaar te verbinden, succesverhalen stimuleren.”

Veenendaal wordt het ICT-centrum van de FoodValley regio. Deze centrumfunctie betekent dat ICT-bedrijven die hier gevestigd zijn, elkaar versterken door zich met elkaar te verbinden in een platform: www.ictvalley.nl. Ondernemers ontmoeten elkaar daar, kunnen snel en efficiënt met elkaar communiceren, nieuwe klanten treffen en beschikken over handige diensten.

Wim van den Brandt (links) en Driek Geurtsen (rechts)

De Founding Fathers van de Stichting ICT Valley:

• Gemeente Veenendaal

• Info Support

• Mprise

• Cegeka 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by