Voor u gelezen

Magazines | Vallei Business nr 5 2012

Klassiek aan de Rijn

Janine Jansen in Rhenen

Klassiek aan de Rijn is een nieuw podium om klassieke muziek aan een breed publiek te presenteren. Henk van Ginkel vertelt

enthousiast over de concerten, die in de Cunerakerk van Rhenen plaatsvinden.

Klassiek aan de Rijn presenteert zich als hét klassieke podium voor Vallei en Heuvelrug. Geen boude bewering, want in het hele gebied, dat Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal beslaat, zijn maar enkele klassieke concerten per jaar. Veelal kleine en losse initiatieven, zonder een vast podium of brede uitstraling. De concertzalen in de regio programmeren geen klassieke concerten meer.

De aftrap van Klassiek aan de Rijn werd gegeven op 12 november 2011 met een gratis concert met werken van o.a. Händel, Sweelinck, Montiverdi en Gigout. Een concert met een blazersensemble o.l.v. de Veenendaalse trompettist André Heuvelman en met de Nijmeegse organist Berry van Berkum. Speciaal voor deze gelegenheid werd het lied Klassiek aan de Rijn gecomponeerd. Daarna volgden concerten met het Amstel Quartet en een dubbelconcert door de Italiaanse meesterpianisten Igor Roma en Enrico Pace. De programmering voor het seizoen 2012/2013 varieert van grote namen tot aanstormend talent. Een greep uit het aanbod: kamermuziek met violiste Lisa Jacobs met haar sextet, Musica Amphion (Hollandse meesters), pianorecitals door Hannes Minnaar – momenteel één van Nederlands meest succesvolle pianisten -, gelouterde internationale pianisten Nino Gvetadze en Vitaly Pisarenko, orgelconcerten door de Britse concertorganist Thomas Trotter, de Zwitserse orgelvirtuoos Guy Bovet en de Nederlandse organisten Aart Bergwerff en Rien Donkersloot. Op Open Monumentendag 8 september werden alle Brandenburgse Concerten van J.S. Bach uitgevoerd door een nieuw barokorkest Concerto da Fusignano.

Op vrijdag 26 april 2013 vindt het hoogtepunt plaats van de concertserie 2012/2013 Janine Jansen & Friends. Janine Jansen is al lang geen Nederlandse violiste meer. Ze is een internationale ster met een groot netwerk aan fantastische internationale musici om zich heen. Vrienden met wie ze graag samenspeelt. Met wie ze nog meer risico durft te nemen en nog mooier, vrijer en expressiever kan spelen. Met deze musici speelt ze de mooiste Concertos en Sonates van meestercomponist J.S. Bach. Hiermee wordt Klassiek aan de Rijn prominent op de kaart gezet in onze regio.

Een nieuw initiatief als Klassiek aan de Rijn opstarten in deze cultureel barre bezuinigingstijden lijkt gekkenwerk. Van Ginkel ontkent stellig: “We zijn ondernemend genoeg om voldoende sponsoren en subsidies bij elkaar te krijgen. Daarnaast investeren we in randprogrammering. Aan het concert van Igor Roma en Enrico Pace was een kinderprogramma gekoppeld. Op Open Monumentendag was er een lezing over de Brandenburgse concerten en kunnen kinderen kennis maken met de diverse muziekinstrumenten. De catering rondom de concerten is in handen van Restaurant Cunera in Rhenen, die naast een drankje ook een hapje serveert. Alleen een concert is leuk, maar je moet je bezoekers ook in de watten leggen en hen het comfortabele gevoel geven dat ze een avondje uit zijn." Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kunt u terecht op de website www.klassiekaanderijn.nl.

event

Vallei Business

Bedrijfshuisvesting/onderhoud

Financieel Advies

Reclame

Service Rubriek

Office

Locaties

Autodealers

Diversen

Juristen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by