Schuurman&deLeeuw: BV recht

Magazines | Vallei Business nr 5 2012

Overleg met uw accountant voordat

u een dividenduitkering doet!

Met de invoering van de flex-B.V. is het nog belangrijker om over actuele en juiste cijfers te kunnen beschikken. Indien aandeelhouders een dividenduitkering willen doen, dan zal de bestuurder van de vennootschap op straffe van aansprakelijkheid moeten vaststellen dat er voldoende eigen vermogen is. Bovendien moet hij zich er van vergewissen dat de B.V. ook na de uitkering aan haar verplichtingen kan blijven voldoen. Hiervoor is goed inzicht in de cijfers essentieel.

Balanstest

Ten eerste dient voorafgaand aan de uitkering een balanstest te worden gedaan. Kort gezegd houdt de balanstest in dat er slechts een uitkering uit het eigen vermogen van de B.V. mag worden gedaan als er voldoende vrij uitkeerbare reserves zijn. Ook onder de oude wetgeving bestond al een balanstest. Het eigen vermogen mocht na uitkering niet lager zijn dan het gestorte aandelenkapitaal plus de wettelijke en statutaire reserves. In verband met de afschaffing van de minimumkapitaalseis is de test in die zin aangepast dat het eigen vermogen van de vennootschap na de uitkering niet lager mag zijn dan de som van de wettelijke en statutaire reserves. De vreemde situatie doet zich voor dat wanneer er geen wettelijke en/of statutaire reserves aanwezig zijn, het eigen vermogen hierdoor na de uitkering zelfs negatief kan zijn. De uitkeringstest moet er dan voor zorgen dat de B.V. nog wel aan haar verplichtingen kan blijven voldoen en schuldeisers niet worden benadeeld.

Uitkeringstest

De uitkeringstest is nieuw opgenomen in de wet per 1 oktober. Deze test houdt in dat de bestuurders van de B.V. geen goedkeuring mogen geven aan de dividenduitkering als ze weten of redelijkerwijs behoren te weten dat de B.V. na uitkering niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. Indien de bestuurder de uitkering heeft goedgekeurd en de B.V. in staat van surseance komt te verkeren of failliet gaat dan zijn alle individuele bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor het ontstane tekort! Aandeelhouders kunnen ook aansprakelijk worden gesteld maar maximaal tot het bedrag van de ontvangen uitkering.

Hoe de uitkeringstoets precies moet worden uitgevoerd, is niet duidelijk in de wet bepaald. Duidelijk is wel dat zaken als liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit in ogenschouw moeten worden genomen. Daarbij moet niet alleen worden gekeken naar het moment van de uitkering zelf maar ook naar de te verwachten ontwikkelingen in het komende jaar. Dat kan feitelijk alleen als de B.V. beschikt over actuele cijfers en een solide begroting. De meest recente jaarrekening alleen is niet voldoende, zeker als er enige tijd is verstreken tussen het einde van het boekjaar en het opmaken van de jaarrekening.

Pensioen in eigen beheer

De belastingdienst doet daarnaast ook nog een duit in het zakje in het geval een B.V. pensioen in eigen beheer opbouwt. In een recent besluit stelt de belastingdienst zich op het standpunt dat bij de vraag of de B.V. aan haar verplichtingen kan voldoen, ook rekening moet worden gehouden met de werkelijke verplichting die de B.V. heeft in verband met de opbouw van pensioen in eigen beheer. Deze verplichting is vaak vele malen hoger dan de verplichting die hiervoor op de balans is opgenomen omdat de fiscale spelregels hiervoor maar een beperkte voorziening toestaan. In de praktijk kan dat er toe leiden dat veel pensioen-B.V.'s geen dividend meer kunnen uitkeren. Aanpassing van de pensioentoezegging kan dan soelaas bieden.

Bestuurders van een B.V. moeten voorafgaand aan een dividenduitkering onderzoeken en vastleggen dat er voldoende middelen zijn en dat de B.V. ook op termijn kan blijven voldoen aan haar verplichtingen. Inzicht in de cijfers is hiervoor essentieel. Schuurman en de Leeuw accountants en belastingadviseurs helpt u graag daarbij. Voor een vrijblijvende afspraak kunt u contact opnemen via 0317-413281. Voor nadere informatie zie ook www.schuurman-deleeuw-acc.nl.

bv-recht

Vlnr: Edgar de Leeuw AA, Mr. Margreet Claassen-Lamers FB, Edwin Schuurman AA

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by