Student als ideale werknemer

Magazines | Vallei Business nr 3 2011

Student als ideale werknemer

Integrand wil academische studenten in contact brengen met het bedrijfsleven. Door stage te lopen, worden de aankomend academici goed voorbereid op hun toekomstige werkveld. Volgens Joy Leegwater van Integrand biedt de bemiddeling ook voor bedrijven grote voordelen. “We bemiddelen voor grote en kleine organisaties. Het gaat om stages voor een afstudeerscriptie of om werkopdrachten. Bedrijven maken er graag gebruik van om op deze manier onderzoek te laten doen waar ze zelf niet aan toe komen, maar het is ook de ideale manier om te scouten of er talent tussen zit waar de organisatie in de toekomst verder mee wil.”

Het bemiddelingsbureau is een non-profit organisatie, gerund door studenten zelf. Doordat het een stichting is, zijn er voor bedrijven lage kosten aan verbonden en voor studenten is bemiddeling helemaal gratis. “We hebben via onze website projecten open staan waar mensen die een stage zoeken op kunnen reageren, ze moeten zich wel eerst aanmelden”, zegt Leegwater. “We zitten in de twaalf grote studentensteden en alle gevraagde stages staan op de site. Bedrijven melden zich bij ons aan met een opdracht en dan gaan wij voor ze op zoek. Als we een geschikte kandidaat hebben gevonden, betaalt een bedrijf daar een lage prijs voor.”

Solliciteren

De database met studenten waarover Integrand kan beschikken bedraagt maar liefst achtduizend studenten over heel Nederland. Naast bemiddeling voor de studenten, geeft het bureau advies aan studenten. “Vaak missen academisch studenten nog de ervaring van het solliciteren. We helpen met het schrijven van de brieven en het opstellen van een goede CV. Daarnaast adviseren we over het hele proces en hoe je je moet presenteren. Het zijn vaardigheden waar in het hoger onderwijs helaas weinig aandacht voor is.”

Ook de aangesloten bedrijven met een stageopdracht kunnen rekenen op advies. Leegwater: “Wij helpen met het opstellen van het (vacature)profiel. De profielen die worden gevraagd zijn soms te specifiek geformuleerd. Wij kunnen daarin ook goed advies geven en het goed neerzetten. We nemen daarnaast een groot deel van de selectieprocedure voor de bedrijven uit handen. Wij gaan op zoek en dragen een aantal studenten aan die in het profiel passen. Het bedrijf kan dan zelf kiezen welke stagiair het beste bij ze past.”

De samenwerking tussen het bedrijf, de studenten en het bedrijfsleven loopt volgens Leegwater goed. Er is een landelijk netwerk en ook grote multinationals maken graag gebruik van de bemiddeling. Toch biedt een universitaire stage ook voor het MKB grote voordelen. “Juist voor deze bedrijven is het een goedkope mogelijkheid om het onderzoek te laten uitvoeren wat anders blijft liggen wegens tijdgebrek en kennisgebrek. De onderzoeken die het MKB heeft liggen, zijn voor studenten leuk om te doen. Bij kleinere bedrijven hebben stagiairs vaak veel meer vrijheid om eigen initiatief te nemen en daar hebben de organisaties en de student heel veel aan.”

Promotie

Integrand Wageningen richt zich specifiek op de Valleiregio. Er zijn daar veel bedrijfjes te vinden die geïnteresseerd zijn in Wageningse studenten. Uiteraard in de agri-food sector, zowel universiteit als bedrijfsleven richten zich op deze tak van sport. “We bemiddelen altijd landelijk in projecten en stages, maar het is wel zo dat veel studenten het regionaal zoeken. Als je heel specifiek zoekt, dan wordt het soms wel eens moeilijk om een student te bemiddelen. In onze regio hebben we altijd ongeveer twintig stages open staan. We kunnen dus altijd wel studenten van allerlei studies gebruiken. Over het hele land genomen hebben we ongeveer achthonderd stageplaatsen open staan.”

Om de voordelen van studenten onder de aandacht te brengen, organiseert Integrand verschillende activiteiten voor zowel bedrijven als voor studenten. Het bemiddelingsbureau verzorgt samen met de aangesloten bedrijven open dagen, Inhousedagen genoemd, waar studenten alvast kennis kunnen maken met het bedrijf. “Voor de organisatie is dit een mooie manier van promotie, ze profileren zichzelf. Het is ook een mooie gelegenheid om alvast in aanraking te komen met toekomstige stagiairs en werknemers. Wij selecteren vooraf studenten die in het profiel van het bedrijf passen en zo helpen wij om gericht te zoeken.”

Leegwater verwacht dat de promotiemogelijkheden in de toekomst vaker zullen worden ingezet. “Er komen tekorten in de toekomst en via ons bureau kunnen bedrijven heel gericht kennis in huis halen. Het mes snijdt aan twee kanten voor bedrijfsleven en studenten. Er is steeds meer interesse vanuit bedrijven om mee te doen aan evenementen en wij gaan die dan ook verder uitbreiden en ontwikkelen. Wij werken met de toekomstige talenten en blijven ons dus ook op de toekomst richten.”

Kenniswerkers worden moeilijker te krijgen. Bedrijven die naar specifieke academisch geschoolde werknemers zoeken, hebben het vaak moeilijk. Integrand in Wageningen bemiddelt in stageplaatsen tussen bedrijfsleven en universitaire studenten. De studenten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de bedrijfsprocessen en voor bedrijven zijn het de werknemers van de toekomst.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by