Olenz Notarissen: Ja ik wil

Magazines | Vallei Business nr 3 2011

Ja ik wil

Waar het jawoord ooit de ultieme belofte was van eeuwige trouw aan een geliefde, is een echtscheiding een ware anticlimax. De gevolgen hakken er behoorlijk in. Emotioneel en financieel. In geval van een

eigen onderneming ligt de situatie nog ingewikkelder. Voer voor de advocatuur? “Dat kost vooral geld, tijd en tranen”, aldus mr.

Jan-Willem Hermans van Olenz

notarissen uit Veenendaal.

“Wanneer je voor alle partijen

een redelijke en eerlijke oplossing wilt, stap je naar de notaris.”

Prijzencircus als strijdtoneel

Ze gaan uit elkaar. Niet omdat ze dagelijks knallende ruzie hebben. Maar het vuur is uit, de koek is op. Beiden hebben een baan, waarbij hij de hoofdkostwinner is. Samen rekenen ze uit dat 900 euro aan maandelijkse alimentatie volstaat om goed voor de kinderen te zorgen. Voor de zekerheid besluit zij om dit te laten narekenen door een advocaat. Die komt echter met een heel ander verhaal. 1300 euro is niet meer dan normaal. Het zit haar niet lekker en ze confronteert haar man met het bedrag. Waarop hij ook bijstand inschakelt. Zijn raadsman komt uit op 700, een ander uiterste. Uiteindelijk beslist de rechter: 920 euro is redelijk. Een herkenbaar scenario voor Jan-Willem Hermans, die gespecialiseerd is in het personen- en familierecht: “Beide advocaten berekenen een andere behoefte. Ze handelen vanuit partijbelang. En waar een scheiding in harmonie begint, verandert dat zodra mensen het gevoel hebben dat het voor hen niet rechtvaardig uitpakt.” De notaris vindt het doodzonde: “Met zo’n rechtszaak ben je een flinke tijd en dubbele advocaatkosten verder. Om over de emotionele prijs nog maar te zwijgen. En dat alles voor die twee tientjes.”

Twee advocaten en een rechter in één

Voor ondernemers is een scheiding nog tien keer complexer. Want de zorgen gaan verder dan het verbreken van de relatie of het uiteenvallen van een gezin. Ook het voortbestaan van het bedrijf is in het geding. “Moeilijke materie”, volgens Jan-Willem Hermans: “Het is niet huisje, boompje, beestje, bedrijfje.

Want er komt geen standaard loonstrookje uit de printer. Pensioenopbouw is vaak in eigen beheer geregeld. En wat doen de aandelen en wat is de winst? Dat alles maakt de waarde van een onderneming een volstrekt ongrijpbaar begrip. Weinig mensen weten wat een notaris in een scheiding kan betekenen. Net als een rechter, zijn wij onafhankelijk. En we hebben fiscale én juridische kennis in huis. Daardoor kunnen we inschatten wat een redelijke uitkomst van een rechtsgang zal zijn. Die exercitie kun je jezelf en elkaar dus besparen. Vanuit die onafhankelijke positie behartigen we de gemeenschappelijke belangen. Van de betrokken personen én de onderneming. Want niemand is erbij gebaat om de kip met de gouden eieren te slachten. Doel is om de zaken zo snel en zo eerlijk mogelijk te verdelen. Van een fatsoenlijk ouderschapsplan tot een eerlijke vermogensafwikkeling. Zodat beiden een nieuw leven kunnen beginnen. Een vechtscheiding kan jaren duren. Jaren ruzie die ook nog eens duizenden euro’s kosten. Bij een notaris is één ding op voorhand zeker: iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Waarbij we de continuïteit van de onderneming veilig stellen. Als je wil vechten, neem je een advocaat in de arm. Als je er samen uit wil komen, stap je naar de notaris.”

Olenz notarissen, www.olenz.nl

notarissen@olenz.knb.nl

Vendelier 2, 0318 – 529 393

“Niemand zit er op te wachten om de kip met de gouden eieren te slachten”

Financieel Management

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement