Barneveld groeit naar de toekomst

Magazines | Vallei Business nr 1 2015

“De hele FoodValley regio is een groeiregio, en Barneveld zelf is al jaren een heel sterke groeier”, aldus Van de Hengel. “In 2030 willen we 70.000 inwoners hebben, waar we er nu bijna 55.000 hebben.” Die toename moet natuurlijk gefaciliteerd worden met enkele andere zaken: wonen, werken, recreëren, onderwijs, sport, enzovoort. In 2008 is daarom een strategische visie opgesteld voor de periode tot 2030, deze wordt komend jaar herijkt.

Barneveld is natuurlijk voornamelijk bekend om zijn pluimveesector. Maar Barneveld heeft veel meer te bieden. Van de Hengel: “We hebben drie pijlers waar onze bedrijvigheid voornamelijk op stoelt: food en feed – die pluimveesector – , logistieke dienstverlening, en als grootste schepper van werkgelegenheid: toerisme. Maar daarnaast is de ICT een grote speler.”

Dat steeds meer (internationale) bedrijven de regio Barneveld als vestigingsplaats kiezen, is niet zo verwonderlijk: de ligging aan de A1 en A30, het arbeidsethos van de inwoners, de ruimte, de voorzieningen, enzovoort. Die toestroom moet natuurlijk wel mogelijk zijn, letterlijk plaats kunnen vinden. Daarom neemt Barneveld samen met Nijkerk de zorg voor nieuwe bedrijventerreinen voor zijn rekening. Van de Hengel: “De komende 20 jaar ontwikkelen we zo’n 75 hectare bedrijventerrein erbij. Die nieuwe terreinen hebben we echt hard nodig om ons eigen bedrijfsleven te faciliteren, maar daarnaast zijn er ook bedrijven van buiten de regio die graag bij de FoodValley willen zitten.”

Daarbij is de logistiek, de bereikbaarheid, heel belangrijk. Vandaar dat Barneveld hoog inzet op de komst van een railterminal om als logistiek hart voor de regio te kunnen fungeren.

Van de Hengel benadrukt toch nog eens het belang van de pluimveesector: die is volgens hem erg aan het veranderen. Ging het voorheen voornamelijk om vlees en eieren, de toekomst ligt in de zogeheten bioraffinage: bepaalde stoffen uit de eieren, zoals zuiver eiwit dat onder andere wordt gebruikt bij therapieën voor kankerbestrijding. Barneveld heeft daartoe ontwikkelingstrajecten opgezet met Leiden en Wageningen.

Daarnaast wordt veel geïnvesteerd in pluimveehouderij onderwijs, met het PTCplus en natuurlijk het Poultry Expertise Center, het PEC. Zo wordt gestreefd naar een volwaardige hbo-opleiding op het gebied van pluimveehouderij. Geen wonder dat dit alles de aandacht heeft getrokken van partijen van over de gehele wereld, zeker ook omdat pluimvee een uitstekende en door iedereen geaccepteerde vorm van voedselvoorziening kan bieden. De wethouder: “We hebben daar dus een heel mooie asset mee in handen. Maar die kun je alleen maar behouden als je die verder ontwikkelt. En daar zijn we dus stevig mee bezig.”

Van de Hengel sluit af: “De samenwerking in Food Valley verband is heel belangrijk, want in de toekomst zijn regio’s veel belangrijker dan individuele gemeenten. Samen sterk, schouders eronder, als we elkaar daarin ondersteunen en aanvullen is er voor de FoodValley een gouden toekomst weggelegd.”

www.barneveld.nl

De gemeente Barneveld heeft ambitieuze groeiplannen qua aantallen inwoners en bedrijven. We spraken hierover met wethouder Gerard van de Hengel.

Barneveld groeit naar

de toekomst

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by