Column Mirjam Bink

Magazines | Vallei Business nummer 2 2017

De gouden kooi waarin medewerkers zich in de vorige decennia bevonden bleek toen de crisis uitbrak een blok aan het been van zowel werkgever als werknemer.

De arbeidsmarkt is niet meer te vergelijken met jaren geleden. De werkloosheid daalt en de spanning op de arbeidsmarkt stijgt. Er zijn functiegroepen waar het nu erg lastig is om goede mensen voor te vinden. Denk aan IT-functies, maar ook in de bouw en techniek begint de door de crisis uitgestelde "War for talent".

Steeds meer bedrijven kiezen noodgedwongen om mensen vanuit het buitenland aan te trekken. Een andere veranderig is de enorme verschuiving van werkgelegenheid van de grote bedrijven naar de kleine bedrijven. 71% van de banen binnen het bedrijfleven zit in het MKB, en die trend zet zich door.

De economische groei zorgt niet alleen voor extra vacatures, maar geeft mensen ook meer zekerheid en daarom durven ze weer vaste contracten los te laten, om op zoek te gaan naar een betere baan. Wat ik echt opvallend vind, is dat veel van onze contactpersonen, met name HR-functionarissen, zélf aangeven dat zij op zoek zijn naar een nieuwe baan. En dat zijn over het algemeen zeer loyale medewerkers. Mede door die signalen voorspel ik dat we aan de vooravond zitten van de herintrede van het jobhoppen.

Persoonlijke ontwikkeling
En dus is de uitdaging niet alleen 'Hoe vínd ik gekwalificeerde goede mensen in deze krapper wordende arbeidsmarkt?', maar ook 'Hoe behoud ik goede medewerkers, die essentieel zijn voor de toekomst van mijn organisatie?' En daarmee wordt het dus weer zoals het ruim 10 jaar geleden was en zal het mij niets verbazen als sollicitatiegesprekken weer gaan plaatsvinden vanuit de marketinggedachte 'Hoe verleid je talent om bij jouw organisatie te komen werken'. Ik verwacht niet dat dat in de showroom van een autodealer zal zijn, zoals we jaren geleden zagen bij de grote dienstverleners, maar denk eerder dat organisaties gaan inspelen op het willen bijdragen aan een groter geheel, bijvoorbeeld het flexibel indelen van werk, meer vrije tijd en voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by