Grotere toonaangevende bedrijven zetten hun toekomst in op de Cloud

Magazines | Vallei Business nummer 2 2017

Als je tegenwoordig het nieuws volgt merk je dat veel grotere bedrijven zoals Microsoft hun toekomst richten op de Cloud. Voor veel mensen is het principe van de Cloud wel duidelijk. In dit stuk legt Bert Bouman, eigenaar van System Care ICT DYN, een en ander uit over dit fenomeen.

Gebruik van de Cloud tegenwoordig
Als je algemeen zou vragen: gebruikt u de Cloud, dan zouden veel mensen zeggen: ik gebruik eigenlijk geen Cloud. Als je doorvraagt: gebruikt u Facebook, Internetbankieren, mobiele gegevens opslaan via Google, office 365, etc. dan zullen veel mensen bevestigend antwoorden. Deze mensen die eerst zeiden dat ze eigenlijk geen Cloud gebruiken, komen er achter dat ze dus wel Cloud gebruiken. De genoemde programma's maken allemaal gebruik van de Cloud. Toch wel vreemd dat veel mensen Cloud gebruiken, maar zich er niet bewust van zijn.

Wat is Cloud?
Kort gezegd is Cloud niet meer dan een aantal hele grote servers die centraal ergens staan op verschillende plekken in de wereld. Iedereen kan gebruik maken van deze servers. Ze moeten dan een abonnement nemen op de applicatie die door de verschillende organisaties wordt aangeboden. Niet duidelijk is waarom iemand dit Cloud (= wolk) heeft genoemd.

Geschiedenis
Als je naar de geschiedenis kijkt kun je de Cloud vergelijken met bijvoorbeeld onze energievoorziening. Een eeuw geleden hadden we aparte generatoren die bij fabrieken en huishoudens aparte stroom opwekten. In de loop van 1900 zijn de Nutsbedrijven gekomen. Eerst waren we daar bang voor omdat we geen zekerheid kregen of we wel elektriciteit zouden krijgen. Nu heeft niemand daar een probleem mee. Dat zelfde geldt voor de post. Eerst deden we alles met de post en nu gaat een groot gedeelte via email. De Cloud heeft in Nederland dezelfde status.

Traditionele IT
Als je naar de traditionele IT kijkt, zie je veel bedrijven nog werken op de traditionele manier. Dat wil zeggen dat de bedrijven een eigen lokale server hebben waar alles op geïnstalleerd is. Dat betekent dat de bedrijven zorg moeten dragen voor goede beveiliging (inlog gebruikers en software), eigen schijfruimte, een eigen beheerder, etc. Deze zaken zijn erg kostbaar.

Voordeel van de Cloud
Door in de Cloud te gaan werken verschuiven bovengenoemde zaken inclusief beheer naar de externe servers en wordt dit als dienst in de vorm van een abonnement afgenomen welke per maand betaald en opgezegd kan worden. De beveiliging van de Cloud is net zo goed of vaak beter dan de eigen servers. Voor de Cliënt (=lokale PC) zul je wel eigen beveiliging moeten hebben.

Het grote voordeel van de Cloud is de beperkte investering die je moet doen ten opzichte van de traditionele IT. Per maand of jaar betaal je voor de geleverde diensten.

Nadeel van de Cloud
Enig nadeel van de Cloud is dat je actief internet moet hebben wil je er gebruik van kunnen maken. Wordt vervolgd.

www.systemcare-ict.nl of mail:
info@systemcare-ict.nl" target="_blank">info@systemcare-ict.nl.

Wij verzorgen ook Cloud diensten met NAV, Office 365 en het toekomstige Dynamics 365 (eind van dit jaar).

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by