Column Wolleswinkel Hofman Advocaten: Hoe bescherm ik mijn bedrijfsnaam?

Magazines | Vallei Business nummer 3 2021

Je hebt een nieuwe webwinkel opgestart. De naam is geregis-treerd bij de Kamer van Koophandel, logo's en briefpapier zijn ontworpen. En dan blijkt er een jaar later een webwinkel met dezelfde naam te zijn. Kun je hier iets tegen doen?

Beter goed gejat dan slecht bedacht, is een gevleugeld woord op internet. Er wordt veel ge-copy-pasted. Soms te kwader trouw. Of mensen weten niet precies wat wel en niet mag.

Een paar tips. Hou het verschil tussen handelsnaam, merk en domeinnaam goed in het oog. De handelsnaam is de naam die jouw onderneming voert. Een merk is een teken voor de dien-sten en/of waren van je onderneming. De domeinnaam is het onderdeel van het internetadres wat je hebt geregistreerd om die domeinnaam te kunnen gebruiken.

Klinkt allemaal logisch, en toch zijn deze verschillen belangrijk. Er gelden namelijk verschillende regels.

Je handelsnaam schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Maar daarmee is je handelsnaam niet beschermd. Op basis van de Handelsnaamwet geniet jouw handelsnaam bescherming door-dat je deze in een bepaald gebied gebruikt en blijft gebruiken. Het kan dus zo zijn dat Caf? Einstein in Leiden en Caf? Einstein in Delft gewoon naast elkaar kunnen bestaan, omdat deze zich richten op aparte steden.

Bij een merk werkt dat anders. Een merk ontstaat door inschrij-ving in het merkenregister. Wil je jouw handelsnaam betere bescherming bieden, dan is aan te raden deze in te schrijven in het Benelux Merkenregister. Je kunt daar ook checken of een merk al is ingeschreven.

Laat je een domeinnaam registreren, dan geeft deze registratie je feitelijk monopolie om die domeinnaam te gebruiken. Verzint een concurrent een domeinnaam met maar ??n letter verschil, dan biedt jouw domeinnaamregistratie als zodanig geen recht daartegen op te treden. Je kunt er wel tegen optreden als jouw handelsnaam en/of je geregistreerde merk in die andere domein-naam is opgenomen.

Jan-Kees Karels
Advocaat Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.
E-mail: karels@wolleswinkelhofman.nl
www.wolleswinkelhofman.nl

Bezoekadres Barneveld
Stationsweg 43, 3771 VC Barneveld
T: 0342 49 10 28

Bezoekadres Nunspeet
F.A. Molijnlaan 131, 8071 AE Nunspeet
T: 0341 23 05 80

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by