WEL Advies maakt het verhaal achter de cijfers inzichtelijk

Magazines | Vallei Business nummer 4 2024

Voor de meeste ondernemers geldt het doornemen van de cijfers met een accountant als een noodzakelijk kwaad. Interessanter wordt het zodra een adviseur het verhaal erachter inzichtelijk maakt, als uitgangspunt om de juiste strategische beslissingen te nemen en waar nodig bij te sturen. De heren van WEL Advies profileren zichzelf als ‘de ontcijferaars voor het mkb’ en geven frappante voorbeelden van hoe ondernemers profijt trekken van verhelderende informatievoorziening.
 
“Allebei hebben we dertien, veertien jaar ervaring in de accountancy,” steekt Laszlo Welker van wal. “Wij constateerden dat het vooral draaide om het opstellen van jaarrekeningen en minder om het adviseren, terwijl juist dat laatste dit vakgebied zo mooi en interessant maakt.” Volgens compagnon Ronald van Donkelaar leidde dat besef vorig jaar tot de oprichting van WEL Advies. “Onze insteek is dat we de ondernemer continu van informatie willen voorzien, om ervoor te zorgen dat hij op basis daarvan de juiste beslissingen kan nemen. Minimaal elk kwartaal zitten we bij elkaar om de cijfers inzichtelijk te maken. Waar sta je momenteel? Op welke vlakken is het wenselijk en noodzakelijk om bij te sturen?” Een kwestie van kort op de bal zitten. Welker: “Ondernemers vertellen ons heel gepassioneerd over hun business. Bij financiën ligt vaak niet de focus, maar dat aspect is natuurlijk wel van doorslaggevend belang voor de continuïteit. Wanneer je tijd en aandacht besteedt aan wat de cijfers je inhoudelijk vertellen, kan dat echt het verschil maken.”
 
Visualiseren
 
Van Donkelaar haalt er een tastbaar voorbeeld bij. “Een klant van ons nam nét voor het uitbreken van corona een horecabedrijf over. De lockdown hakte er uiteraard flink in en zorgde ook nadat alles weer openging voor lange naweeën, zoals betalingsachterstanden bij de Belastingdienst en leveranciers. Dan helpt het om samen de administratie heel secuur op orde te brengen. Om iedere maand een overzicht te geven van: ‘Zo sta je ervoor.’ Waar valt financieel wat te winnen? Ligt de brutomarge op verkochte producten in lijn met de branche? Als je die categoriseert naar eten, alcohol, frisdrank enzovoorts, krijg je meer inzicht in waar je de meeste winst pakt en kun je daarop sturen. Wij visualiseren dat tot op detailniveau via presentatiesoftware, die we koppelen aan het boekhoudpakket. Er komt ook niet-financiële informatie bovendrijven, zoals de gemiddelde besteding per tafel en/of per gast. Heel interessant, zeker wanneer je het aantal gewerkte uren door het personeel in het plaatje meeneemt. Misschien blijkt wel dat je de afgelopen maand veel oproepkrachten hebt ingeschakeld, terwijl de omzet dat eigenlijk niet toeliet. Op basis van zulke informatie kun je heel snel bijsturen.”
 
Prognose en toetsen
 

Dit laatste aspect doet zich volgens Welker ook gelden bij het opstellen van een prognose en het periodiek toetsen daarvan aan de werkelijkheid. “In onze klantenkring hebben we een start-up in de marketing, die binnen een korte periode snel wil groeien, dus ook qua team. Wanneer moet je dan investeren en een nieuw personeelslid binnenhalen?” WEL Advies maakte een plan op basis van de begroting voor anderhalf jaar vooruit, waarin steeds een stukje verwachte omzetstijging is meegenomen, gecategoriseerd per rubriek. “Iedere maand zitten we bij elkaar om de werkelijke groei ernaast te leggen,” aldus Welker. “Lukt het om de begrote omzet te behalen? Oké, dan heb je op een afgesproken moment een nieuwe medewerker nodig en weet je wanneer je moet gaan werven. Zoniet, wanneer verwacht je de omzetstijging dan wel te realiseren? Op die manier sparren we continu met de ondernemer. Wanneer je slechts één of twee keer per jaar bij de klant zit, signaleer je dergelijke ontwikkelingen te laat. Je wilt als adviseur de patronen doorlopend volgen om gericht te kunnen adviseren. Nog even terug naar de horeca: wanneer de inkoopprijs van bier stijgt, moet je meteen schakelen om je marges te bewaken. Zo houd je grip op de zaak en kom je niet voor verrassingen te staan. Je zult de ondernemers de kost geven die bij het bespreken van de jaarrekening schrikken van de hoeveelheid belasting ze achteraf ‘ineens’ moeten betalen. Door het doorlopende contact dat wij met onze klanten houden maken zij dat eigenlijk nooit mee.”
 
Vermogen veiligstellen
 
WEL Advies helpt ondernemers ook in het bijsturen op juridisch vlak. “Bijvoorbeeld het veiligstellen van vermogen in je holding, door tijdig dividend uit te keren vanuit de werkmaatschappij, waar alle activiteiten plaatsvinden en - als het goed is - de winsten worden gemaakt,” zegt Van Donkelaar. “Stel dat daar iets misgaat, zoals een aansprakelijkheidsclaim of een faillissement, dan kunnen andere partijen niet aan dat geld komen. Er valt alleen te verhalen op de werkmaatschappij, maar niet op de holding, tenzij de ondernemer een ongeoorloofde daad heeft verricht. Gelukkig zien wij dat laatste nooit gebeuren binnen onze klantenkring. Wel valt het ons op dat deze dividendconstructie nog niet algemeen bekend is. Laszlo en ik zitten beide bij een lokale ondernemersvereniging en horen dan weleens de boodschap: ‘Daar heeft mijn accountant het nooit over.’ Ergens wel begrijpelijk, want de meeste mensen vinden het niet fijn om zich met doemscenario’s bezig te houden. Toch moet je natuurlijk zien te voorkomen dat je je geld kwijtraakt wanneer het misgaat, wat soms ook onverwacht en door pure pech kan gebeuren. Een opeenstapeling van fouten bij een klant, het uitbreken van een pandemie… Wij doen bij onze klanten ieder jaar een uitkeringstoets voor het dividend, wat samen met het maken van notulen hooguit een uurtje kost. Een goedkopere verzekering is niet denkbaar, zogezegd.”
 
Rekening-courantovereenkomst en pandrecht
 
In lijn met het voorgaande ligt een rekening-courantovereenkomst tussen twee BV’s. “Een heel gebruikelijk fenomeen binnen het bedrijfsleven,” geeft Welker aan. “Neem de situatie dat de werkmaatschappij even krap zit qua cashflow en de holding financieel bijspringt. Dan ontstaat er een vordering. Nu komt het: daar is het mogelijk om een pandrecht van zo hoog mogelijke rang te laten vestigen op de inventaris, de voorraad, de debiteuren en de overige vlottende activa. Concreet betekent dit dat wanneer er iets gebeurt, zoals een faillissement of een beslaglegging, de holding relatief hoog op de lijst van schuldeisers staat. Na de Belastingdienst en de banken weliswaar, maar vóór de curator en alle andere partijen die een vordering op de werkmaatschappij hebben. Ook dit verhaal blijkt bij veel ondernemers niet bekend, merken wij in de praktijk. Er zitten feitelijk geen nadelen aan, alleen moet je dit even registreren bij de fiscus. Uiteraard verzorgen wij dat ook voor onze klanten.”
 
Testament
 
De ontcijferaars voor het mkb kijken naar het totaalplaatje. “Daarin nemen we ook privésituaties mee,” legt Van Donkelaar uit. “Veel ondernemers beschouwen hun zaak als hun pensioen, maar bij een zzp’er die feitelijk het bedrijf ís, wordt dat een lastig verhaal. Denk ook eens aan het regelen van een testament, zowel bij leven - blijvende arbeidsongeschiktheid - als dood. Zijn er meerdere aandeelhouders in het spel, beschrijf dan goed wat er gebeurt met het vermogen van de onderneming wanneer één van hen overlijdt. Je krijgt dan namelijk maken met het recht van een erfgenaam. Verschaf aan de voorkant voor iedereen duidelijkheid door goede afspraken hierover te maken. Bijvoorbeeld dat de erfgenaam in kwestie het verworven aandeel verplicht moet verkopen aan de andere aandeelhouders. Leg bij de start van een bedrijf met elkaar vast wat er gebeurt als je ooit uit elkaar gaat, om wat voor reden dan ook. Beschrijf bovendien goed hoe je de onderneming waardeert wanneer iemand uitgekocht moet worden, want daarvoor bestaan verschillende methodes. Op basis van contante kasstroom, rentabiliteit, intrinsieke waarde enzovoorts.” Typerend voor de aanpak van WEL Advies, zulke eye-openers. Het loont ten zeerste de moeite om de cijfers te laten uitspitten en daarmee inzichten te verkrijgen die het bedrijf toekomst bestendig maken. Dat is geen droge kost, maar razend interessant en waardevol.
 
Meer informatie: www.weladvies.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by