Samenwerking vereist bij aanpak netcongestie

Magazines | Vallei Business nummer 4 2024

Overal is er file op het elektriciteitsnet, ook in de Regio Foodvalley. Reden voor het Regionaal Energieteam Bedrijven om zes bedrijventerreinen onder de loep te nemen op zoek naar een gezamenlijke oplossing. Samenwerking tussen ondernemers, overheden, netbeheerders en andere stakeholders blijkt daarvoor onmisbaar.

Tekst: Wilma Schreiber

Kennis delen is belangrijk, stelt Wicha Benus, sinds mei dit jaar coördinator van het Regionaal Energieteam Bedrijven (REB) in de regio Foodvalley. “Anders ga je allemaal op je eigen plek het wiel opnieuw uitvinden: hoe moet het nieuwe energiesysteem eruitzien, hoe pak je dat aan? Hoe meer we van elkaar leren, des te minder geld het kost.” De afgelopen tijd vonden er daarom pilots plaats op bedrijventerreinen in Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen. Daarnaast waren er al lopende initiatieven in Ede, Nijkerk en Barneveld.

De urgentie blijkt hoog, nu de netcapaciteit op plekken tekortschiet. “Veel bedrijven kennen bijvoorbeeld pieken in de ochtend bij het opstarten van de productieprocessen. Dan is het net niet uitgebreid genoeg en ervaren ondernemers een probleem. Bovendien is er sinds twee jaar een wachtlijst voor aanvragen voor meer capaciteit”, vertelt Benus. “Daardoor worden sommige bedrijven geremd in hun groei, verduurzaming en economische ontwikkeling. Andere redden het nog net, maar willen graag verduurzamen – dat vragen hun klanten ook. Die bedrijven lopen in 2026-2027 tegen hun grenzen aan.”

In de pilots is gekeken naar de verbruiksprofielen, de ontwikkelplannen en het gecontracteerd vermogen van de aanwezige grootverbruikers die openstaan voor deelname aan samenwerking. “Een aantal bedrijven loopt tegen hun limiet aan, andere hebben wellicht wat over en kunnen bijspringen. Samen kun je er dan voor zorgen dat je op het juiste moment de benodigde energie beschikbaar hebt”, schetst Benus. De tendens is overal hetzelfde, wel is de slaagkans afhankelijk van welke bedrijven willen meewerken. “Nu hebben bedrijven elk individuele capaciteitsafspraken met de netbeheerder. Wat als je vijf contracten in een mandje doet, dan geldt een aangepaste limiet maar ben je wel vrijer in het delen van energie dan in de bestaande situatie. Die denkrichting blijkt een goede te zijn.”

Daarnaast start het REB in het najaar met energiescans en energieadvies om bedrijven te helpen achterhalen waar ze in hun eigen bedrijf nog energie kunnen besparen. “Dat is de eerste stap die ondernemers moeten zetten. Doorgaans blijkt er binnen het huidige contract best ruimte beschikbaar, voldoende om de eerste groei of verduurzaming te realiseren”, aldus Benus, die het ongeduld van de ondernemers volledig begrijpt. “Ook wij willen liever vandaag dan morgen oplossingen doorvoeren, maar moeten voldoen aan wet- en regelgeving én schakelen met netbeheerders, gemeenten en provincies, en de samenwerking formaliseren in een publiek-private samenwerking. Dat vraagt geduld, maar het gaat om een echte transitie. Met het oog op hun voortbestaan is het voor bedrijven essentieel daarin te investeren.”

Kijk voor meer informatie op www.reb-foodvalley.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by