Op de koffie bij Platform E en de Oriëntatiecarrousel Energietransitie

Magazines | Vallei Business nummer 1 2025

In een krappe arbeidsmarkt personeel vinden met specifieke kennis en vaardigheden voor het werk in de energietransitie, is een flinke uitdaging. Dennis Gudden en Joop Hazeleger van Platform E, een netwerk van bedrijven, opleiders, opdrachtgevers en overheden in de regio, laten zien waar de kansen liggen. Platform E geeft online een up-to-date overzicht van het kennisaanbod, brengt partijen met elkaar in verbinding en toont inspirerende voorbeelden. Met welke vraag over de energietransitie je als ondernemer bij Platform E terecht kan? Hazeleger is er duidelijk over: “Met élke vraag”, zegt hij beslist. “Of je nu iets wilt weten over opleidingen, of heel andere informatie zoekt in ons netwerk, neem vooral contact met ons op.”
 
Tussen zonnepanelen en laadpalen in een van de praktijklokalen van het Edese Technova College, zijn Hazeleger en Gudden aan het woord over Platform E. Zij hebben de koffiebeker doorgekregen van Arnold Versteeg en Carolien Huisman, die in het vorige interview vertelden over de Human Capital Agenda van Regio Foodvalley. Diane van Moerkerk, projectleider Oriëntatiecarrousel van het Leerwerkloket Regio Foodvalley is ook aangeschoven.
 
Hazeleger en Gudden gingen twee jaar geleden aan de slag als kwartiermakers voor het opzetten van een Energietransitie Academy in Regio Foodvalley om de toenemende vraag naar personeel in de energietransitie het hoofd te bieden. “Dat begon met een inventarisatie”, vertelt Hazeleger. “Wat is het onderwijsaanbod? Wat is de vraag? En welke hiaten zijn er? Het bleek dat er al veel onderwijsaanbod is, dat er een flink gat was tussen de vraag en de dagelijkse praktijk en dat de vraag breder is dan alleen de vraag naar snel inzetbare handjes.” Gudden: “We ontdekten ook dat de vraag naar goed opgeleid personeel nog niet zo binnenkwam. Het begint allemaal bij de opdrachtgever, zoals gemeenten en woningcorporaties, als aanjager van die vraag.” Daarom is Platform E nu meer dan alleen een scholingsnetwerk dat opleidingen in de energietransitie in kaart brengt. Het vormt een netwerk van bedrijven, opdrachtnemers, opleiders en overheden die kennisdelen en samenwerken om Regio Foodvalley koploper te maken in de energietransitie.
 
Concrete successen
 
“We verzorgen zelf geen opleidingen”, legt Gudden uit, “maar maken verbinding tussen partijen.” Op de website van Platform E is het actuele overzicht te vinden van opleidingen in de energietransitie. Op alle niveaus en van beroepsopleidingen tot korte cursussen. Het maken van verbinding levert concrete successen op, laat Hazeleger zien. “Een docent van Het Streek kwam in contact met het vakcentrum Binnenklimaattechniek, waardoor jongeren uit het praktijkonderwijs mee konden op klus. In een meester-gezel constructie werden ze begeleid en konden ze al werkend leren.” Een opleiding hoeft niet altijd standaard te zijn, wil Hazeleger maar zeggen. “Samen kun je het vaak efficiënt oplossen. Zo hebben de jongeren hun VCA-certificaat kunnen halen door de lesstof visueel en praktisch te maken.”
 
In het netwerk van Platform E gaan partijen samen aan de slag met de thema’s energie, warmte en materialen. Samenwerking en kennisuitwisseling blijven niet alleen beperkt tot de regio. “Op het gebied van biobased bouwen wisselen we ervaringen uit met de Achterhoek”, zegt Gudden. “Lessen die zij daar geleerd hebben, proberen we naar onze regio te halen. Er wordt nu hier, net als in de Achterhoek, gewerkt aan een voorbeeldwoning die passend is voor de regio.” Platform E is aangesloten bij het programma Samen Biobased Bouwen, van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. “Wil je stappen zetten, dan zijn deze verbindingen tussen opdrachtgevers, bouwers en opleiders nodig”, zegt Gudden.
 
Waarom is het voor ondernemers belangrijk om werk te gaan maken met de energietransitie en wat is er voor nodig om klaar te zijn voor de toekomst? “De klimaatdoelstellingen moeten gehaald worden, de elektrificatie zet door en grondstoffen zijn eindig”, schetst Hazeleger de ontwikkeling. “Ook al is de praktijk soms weerbarstig en gaat het door politieke verschuivingen en problemen rond netcongestie nog helemaal niet zo hard met de energietransitie. Uiteindelijk gaan we wel die kant op. Er zit óók business in. De komende jaren moeten er in de regio 40.000 woningen bij komen.” Het vraagt flexibiliteit van ondernemers om te kunnen anticiperen op alle ontwikkelingen, ook als het gaat om bedrijfsprocessen en personeelsbeleid, geeft Hazeleger aan. “Kijk wat er om je heen gebeurt en zorg dat je wendbaar bent. Zoek ons op, denk mee en stel je vraag. We gaan op zoek naar het antwoord. Investeer in het netwerk en ga met elkaar aan de slag. Een leven lang leren is een verantwoordelijkheid van zowel de medewerker als de werkgever.”
 
Oriëntatiecarrousel
 
Diane van Moerkerk van het Leerwerkloket Regio Foodvalley, aangesloten bij het netwerk van Platform E, ziet ook wat verbinding oplevert. Ze is projectleider van de Oriëntatiecarrousel Energietransitie, waarin zij-instromers kennis kunnen maken met werken in de sector. Tijdens de verschillende bijeenkomsten presenteren werkgevers hun branche en baankansen, waarna een maatwerktraject wordt aangeboden. “Dat varieert van een dagje meelopen tot een leerwerktraject”, legt Van Moerkerk uit. Waar partijen met elkaar in contact komen, wordt beeldvorming doorbroken, zo ervaart Van Moerkerk. “Een 60-jarige bezoeker van de bijeenkomst, die vanwege zijn leeftijd moeite had met solliciteren, vond meteen een baan.”
 
Platform E en het Leerwerkloket werken samen in de campagne ‘Kies je kans’, waarmee inwoners op het spoor worden gezet van een nieuwe of andere baan en daarbij worden begeleid. “Daar is echt behoefte aan, ook bij bedrijven”, signaleert Van Moerkerk. Ze ziet dat het voor grote bedrijven makkelijker is om aandacht te besteden aan human capital, dan voor MKB-bedrijven. Met de Oriëntatiecarrousels wil ze ondernemers daarom ook ontzorgen. “Wij nemen de organisatie van de bijeenkomsten op ons, ondernemers kunnen eenvoudig aansluiten, ze hoeven alleen maar aanwezig te zijn.” Tijdens de laatste Kies je Kans dag waren er meer dan tweehonderd bezoekers aanwezig. “We zijn inmiddels bezig met uitbreiding naar andere sectoren. Dus wil je een Oriëntatiecarrousel voor je eigen branche, laat het ons weten!”
 
De koffiebeker gaat naar…
 
…Jan Willem Nuis, leider van het onderzoeksproject Goed werkgeverschap in het MKB. Hazeleger, Gudden en Van Moerkerk geven met de koffiebeker alvast een paar vragen mee: “Wat is goed werkgeverschap? Denken we daar over vijf jaar nog steeds hetzelfde over? En wat levert goed werkgeverschap op?
 

Human Capital in Regio Foodvalley
 
Bouwen aan een duurzame, gezonde en toonaangevende Regio Foodvalley is mensenwerk. Mensen zijn de drijvende kracht en waardevolle bron van onze regio. De sleutel tot succes is een sterke samenwerking. In Regio Foodvalley werken we aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt waarin ondernemers, vakmensen en kenniswerkers elkaar versterken. In een krappe arbeidsmarkt, waarin meer en andere vaardigheden nodig zijn van werknemers, is het voor ondernemers een uitdaging om voldoende en passende mensen te vinden. Daarom is talent aantrekken, boeien, (leven lang) ontwikkelen en vitaal houden essentieel. We stimuleren vakmanschap en zorgen dat het opleidingsaanbod aansluit op de praktijk, zodat mensen zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen. We ondersteunen goed werkgeverschap en innovatie zodat een goede match tussen vraag en aanbod en een inclusieve arbeidsmarkt ontstaat. Met deze aanpak leggen we de basis voor een arbeidsmarkt waarin iedereen kansen krijgt én pakt.

Benieuwd waar Regio Foodvalley zich mee bezighoudt? Kijk op www.regiofoodvalley.nl/programmas/human-capital-kennis-en-vakmanschap.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by