Stel, je hebt een IT-bedrijf. Met de klant heb je afgesproken dat jullie geregeld backups maken van de bedrijfsgegevens. Zo staat het keurig opgenomen in de SLA die je hebt afgesloten.
Door een fout van jouw bedrijf is er op een kwaad moment geen backup beschikbaar. De klant lijdt schade en trekt bij jou aan de bel. Of stel: je hebt een verkeerd advies over de databeveiliging gegeven. Ontstaat er nu een datalek bij de klant die verband houdt met de slechte beveiliging, dan komt ook deze klant waarschijnlijk naar je toe met een schadeclaim.
Natuurlijk wil elk bedrijf het liefst fouten voorkomen. Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders. Een fout blijft menselijk. Het is dan wel prettig om een goede verzekering te hebben die dit soort fouten kan ‘op vangen’.
Ik wil niet flauw zijn, maar ook daarin kun je een fout maken. Je zult de eerste niet zijn die denkt een goede polis te hebben. En er bij een schadegeval achter komt dat deze niet is gedekt. Bijvoorbeeld door een bepaalde, toevallig voor jouw bedrijf heel relevante, uitsluitingsclausule. Er zijn voorbeelden bekend van hosting-providers die een verzekering hadden waarin “verlies van data” was uitgesloten van de dekking. Best bijzonder voor een bedrijf waarvan de essentie het beschikbaar houden van data betreft. Krijgt zo’n provider te maken met een hack, dan zal het bellen van de verzekeraar een pijnlijke verrassing opleveren.
Of, wat ook voorkomt, dat je de verkeerde type verzekering hebt afgesloten. Vooral de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) worden nogal eens door elkaar gehaald.
De AVB verzekert tegen schade aan personen (letsel) en zaken. Bijvoorbeeld: iemand glijdt uit in jouw bedrijfspand en breekt z’n been. De letselschade valt dan onder de AVB.
Daarnaast heb je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze verzekert tegen fouten bij de uitoefening van jouw beroep of bedrijf, of de geleverde diensten, waardoor jouw klant financiële schade lijdt. Denk aan een verkeerd advies, een foute berekening of meting. Of het niet wijzen van een klant op bepaalde risico’s. Het kan ook gaan om een fout in jouw onderzoek, waardoor de opdrachtgever omzet verliest. Of een fout in de databeveiliging, waardoor jouw klant data verliest – met een AVB komt het IT-bedrijf dan niet zover.
Daarom: Ga na of je de juiste verzekering hebt. En check periodiek of jouw verzekering nog passend is bij wat je doet. Check de dekking en de uitsluitingen. En al houd je niet van het lezen van de kleine lettertjes, neem een keer de tijd om je polisvoorwaarden door te lezen. Je wilt toch graag weten of je een veilig zit. Better safe than sorry.
Jan-Kees Karels
karels@wolleswinkelhofman.nl
wolleswinkelfhofman.nl
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 1 2025
Moore MKW heeft alles wat jij als toekomstgerichte ondernemer nodig hebt Lancering Integraal Waterstofproject Regio Foodvalley 2025 Op de koffie bij Platform E en de Oriëntatiecarrousel Energietransitie BOV pioniert in monitoring en beveiliging van bedrijventerreinenMeer impact met je team? Zet niet alleen je hoofd, maar ook je hart en buik in!Column MKBTR: ‘Ik maak me zorgen’Werken aan het Veenendaal van de toekomst Financieringsgilde kijkt met kritisch oog naar non- bancair financieren Column Wolleswinkel Hofman Advocaten: 'Better safe than sorry'SEO onder druk: Maakt AI zoekoptimalisatie overbodig?Non-bancair financieren: Flexibele en passende financiering voor ondernemersISO Groep brengt klantensysteem naar de cloud met Azure Virtual DesktopCybersecurity op topniveau nu ook toegankelijk voor het MKBManagementtrends 2025: hoe ga je in in deze tijd om met AI?Van Munster Media & RAN Media bundelen krachten: Alles onder een dakHoe dezustainables duurzaamheid van bedrijven transparant makenMaffia als metafoor: Italiaanse les van Jan-Joost KroonExplosieve groei van pogingen tot fraude met deepfakes