Financieringsgilde kijkt met kritisch oog naar non- bancair financieren
Het is gunstig voor het ondernemersklimaat dat de financieringswereld tegenwoordig zoveel alternatieven biedt wanneer een aanvrager bij de bank nul op het rekest krijgt. Tom Baerends en Gerard Oostermeijer van Financieringsgilde Ede - Veenendaal staan daar als onafhankelijk adviseurs ook zeker niet afwijzend, maar wel kritisch tegenover. “Pas op, want er gelden vaak condities die voor een hoge liquiditeitsdruk kunnen zorgen.”
“Heel eerlijk: ten opzichte van het alternatieve domein bieden banken veelal betere voorwaarden, vooral ten aanzien van rente, provisie en administratieve kosten,” steekt Tom Baerends van wal. “Partijen als Swishfund, BridgeFund en Yeaz maken het voor mkb’ers mogelijk om binnen 24 of 48 uur over geld te beschikken, maar kijk niet op van dertig tot veertig procent aan kosten per jaar plus de verplichting om in een hoog tempo af te lossen, vaak binnen twaalf maanden. Die liquiditeitsdruk kunnen de meeste kleine ondernemers niet aan en dan gebeurt het meer dan eens dat ze in een hoog tempo moeten bijfinancieren. Zo dicht je het ene gat met het andere.” In veel van deze gevallen ziet Financieringsgilde Ede - Veenendaal mogelijkheden om lucht te creëren. “We inventariseren de financierbaarheid. Hoeveel afloscapaciteit zit er in de eigen exploitatie en is er een onderpand dat zekerheid kan geven? Mocht de casus in het bankwezen knellen, dan liggen er in het alternatieve domein vaak oplossingen, zoals crowdfunding. Een dergelijk traject begeleiden wij volledig. Misschien valt de rente wel hoog uit, maar gaat de aflossingstermijn naar vier of vijf jaar, wat lucht geeft.”
Balansmanagement
Zoals bekend zeggen banken niet graag ‘ja’ op aanvragen met een verhoogd risico. Er kan volgens collega Gerard Oostermeijer van Financieringsgilde Ede - Veenendaal ook een andere oorzaak ten grondslag liggen aan een afwijzing. “De bancaire sector voert een zogeheten balansmanagement, dat neerkomt op het bereiken van een evenwicht in het financieren van verschillende branches. Zo beogen ze de risico’s te spreiden en zich niet te binden aan sectoren met een schaduwzijde. Ook duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect. We zien dit onder andere bij het financieren van commercieel vastgoed. Mocht er een economische recessie uitbreken, dan daalt mogelijk de waarde en/of kunnen huurders niet meer aan hun verplichtingen voldoen, wat de aflossing richting de bank in gevaar brengt. Er zijn gelukkig gespecialiseerde vastgoedfinanciers in de markt, zoals Briqwise, DCMF en Nestr, die bijvoorbeeld een pensioenpot beleggen of een investeerder voor een specifieke casus zoeken. Vaak kan de aanvrager flexibele afspraken met hen maken ten aanzien van onder meer de aflossing, maar let er wel op dat de totale kosten hoger zullen liggen dan bij een bank, mede door de rol van deze financier.”
Rente niet op offerte
Een gebruikelijke financieringsvorm om de liquiditeit te verruimen, bijvoorbeeld in de opstart- of een doorgroeifase van een bedrijf, is leasing van voertuigen en waardevolle machines. “Bij aanschaf nieuw of als bestaande activa,” licht Baerends toe. “De markt kent veel gespecialiseerde partijen op dit gebied, zoals Beequip, Abcfinance en traditionele autoleasemaatschappijen. Zij hanteren veelal behoorlijke rentetarieven. Soms wel het dubbele van wat een bank rekent, die naast het beoordelen van het object een debiteurenanalyse uitvoert en daarmee een breder beeld van de financierbaarheid verkrijgt. Ondernemers die een voorstel bekijken zeggen ‘ja’ op de maandelijkse termijn, zonder naar het rentepercentage te kijken, dat ook vaak helemaal niet op de offerte vermeld staat.” Oostermeijer noemt in het kort nog enkele andere vormen van alternatieve financiering. “Qredits, een stichting zonder winstoogmerk die zich richt op de onderkant van het mkb, zoals starters. Verder kennen we factoring of het bevoorschotten van facturen om bijvoorbeeld bij een snelgroeiend bedrijf meer werkkapitaal te organiseren. Steeds vaker zien we informal investors, zakelijke en particuliere investeerders die zich met name in het onroerend goed begeven. Dan praat je over een een-op-eenrelatie met veel ruimte voor flexibiliteit, waarbij het geld vaak snel en soms tegen lage kosten beschikbaar is, vooral binnen eigen sociale kring. In alle gevallen blijft de boodschap: houd de condities zorgvuldig tegen het licht.”
Meer informatie: www.financieringsgilde.nl