Hoe dezustainables duurzaamheid van bedrijven transparant maken

Magazines | Vallei Business nummer 1 2025

Duurzaamheid. Hard op weg om het woord van de eeuw te worden. Maar hoe maak je als MKB-er duurzaamheid binnen je bedrijf haalbaar? Hoe voorkom je dat je vastloopt in een wirwar van wetten, regels en eindeloze rapportages? Daar kunnen de zussen Esther en Susanne het verschil in maken. “Met jaren ervaring in enerzijds milieumanagement en duurzaamheidsadvisering en anderzijds procesoptimalisatie, training en e-learningprocessen zien we duurzaamheid als een proces, een reis en geen eindbestemming. Zo’n proces begint wat ons betreft met kleine stappen.”
 
In september 2024 startten de zussen met dezustainables, waarmee ze MKB-bedrijven helpen om structuur en efficiency aan te brengen in hun duurzaamheidsinspanningen. Esther: “Ik liep, na jaren voor ingenieursbureaus te hebben gewerkt, al langer met een gevoel dat ik meer voor de lokale ondernemers wilde doen. Dat zou betekenen dat ik zelf ondernemer moest worden en ik hikte tegen het idee aan dat ik in mijn eentje zou moeten opereren. De oplossing kwam van mijn zus Susanne. Waarom doen we het niet samen? Zij als specialist in procesoptimalisatie, kennisdeling, trainingen en workshops, ik als expert in Carbon-accounting, CSRD (corporate sustainability reporting directive) en ESG-strategieën (environmental, social and governance-strategieën). Twee zussen, één missie: MKB-bedrijven helpen structuur en efficiency te brengen in hun duurzaamheidsinspanningen. Zo combineren wij strategisch denken met rust, structuur en haalbaarheid.”
 
Wat verandert er in de CSRD?
Uit recent gelekte plannen blijkt dat de drempel voor de CSRD omhooggaat: alleen bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers (was 250 medewerkers) en een omzet boven de 450 miljoen euro (was 40 miljoen) zouden straks nog rapportage-plichtig zijn. Dit roept logische vragen op binnen het MKB. Is rapporteren dan nog nodig? Moeten kleinere bedrijven tijd en middelen steken in duurzaamheidsrapportages als die straks niet meer verplicht zijn? Volgens Esther is het antwoord genuanceerd: “De wens of de plicht om te verduurzamen is voor kleinere bedrijven niet afhankelijk van regels over grenswaarden. Hun omgeving speelt namelijk een belangrijke rol. Grote bedrijven blijven rapportage-plichtig en zij zullen die eisen doorzetten in hun ketens en verantwoording vragen aan hun klanten en leveranciers. Daarnaast blijft de druk op grondstoffen en energie bestaan. Door de afhankelijkheid van China, Rusland en zelfs de VS is er sprake van een blijvende uitdaging. Recent werd dat nog eens benadrukt door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).”
 
Wat kunnen MKB-bedrijven verwachten?
Voor veel ondernemers blijft het de vraag of ze werk moeten maken van de CSRD. Esther: “Ik heb geen glazen bol, maar in kringen van CSRD-professionals en duurzaamheidsexperts is de discussie volop gaande. De algemene verwachting is dat de formele rapportageplicht voor veel bedrijven verdwijnt, maar dat de vraag naar transparantie blijft. De markt stuurt hier zelf op. Grotere bedrijven – of ze nu rapportage-plichtig zijn of niet – willen weten met wie ze zaken doen. Klanten en investeerders vragen om duurzaamheidsinformatie en banken blijven duurzaamheid meewegen bij financieringen. Dat betekent dat bedrijven die hun impact al gestructureerd in kaart hebben gebracht, sterker staan in gesprekken met hun ketenpartners. Daarnaast wordt verwacht dat de focus verschuift van verplichte rapportages naar praktische actie. Minder bureaucratie betekent voor veel bedrijven juist meer ruimte om duurzaamheid echt te integreren in de organisatie. Die instelling biedt veel meer voordelen dan het alleen op papier te verantwoorden.”
 
Structuur aanbrengen in je duurzaamheid
Voor bedrijven die duurzaamheid slim willen structureren, maar niet willen vastlopen in een complex rapportagesysteem, zijn er verschillende frameworks beschikbaar. Eén daarvan is de VSME-standaard, die speciaal is ontwikkeld voor MKB-bedrijven. Esther licht toe: “De VSME is modulair opgebouwd, afhankelijk van de grootte van je bedrijf pas je een tweede module toe. Dit betekent dat je binnen je eigen mogelijkheden transparantie creëert, zonder dat het een papieren exercitie wordt. Voor MKB’ers die werken met grotere klanten biedt dit een manier om duurzaamheidsinspanningen zichtbaar te maken zonder vast te lopen in bureaucratie.” De VSME is niet de enige optie. “Het is essentieel dat je kiest voor een framework dat bij jouw bedrijf past,“ zegt Esther. “Sommige bedrijven sluiten beter aan bij sectorgerichte standaarden, andere gaan voor certificeringen. Het gaat erom dat je duurzaamheid niet ziet als een last, maar als een manier om je bedrijf toekomstbestendig te maken.”
 
Start vandaag nog
Het advies van Esther en Susanne is helder: wacht niet af, maar bepaal je eigen strategie. “Blijf in gesprek met je ketenpartners, vraag welke duurzaamheidsinformatie ze nodig hebben en zorg dat je bedrijf klaar is voor de toekomst.” dezustainables helpt bedrijven hierbij met adviestrajecten, workshops en trainingen. “Duurzaamheid lijkt misschien complex, maar met de juiste aanpak breng je snel positieve verandering tot stand”. Wil je meer weten? Neem contact met ons op via 06 453 087 23 of mail info@dezustainables.nl" rel="nofollow" target="_blank">info@dezustainables.nl.”
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by