Non-bancair financieren: Flexibele en passende financiering voor ondernemers
Voor veel ondernemers is het aanvragen van een lening bij de bank de eerste gedachte wanneer financiering nodig is. Maar banken zijn steeds minder toegankelijk en bieden weinig maatwerk, waardoor het steeds lastiger wordt om financiering bij een bank te krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop non-bancaire financieringsmogelijkheden: alternatieve financieringsvormen buiten de traditionele bank om. Deze bieden vaak meer flexibiliteit, snelheid en maatwerk. Meer dan een derde van de financieringen die jaarlijks verstrekt worden, is tegenwoordig non-bancair.
Non-bancaire financiering kent verschillende vormen, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. De belangrijkste en meest gebruikte zijn:
Crowdfunding
Hierbij investeren meerdere particulieren of bedrijven kleine bedragen in een project of onderneming. Dit kan op basis van leningen, aandelen of donaties. Crowdfunding biedt niet alleen kapitaal, maar ook naamsbekendheid en betrokkenheid van investeerders.
Direct lending
Dit is financiering door gespecialiseerde kredietverstrekkers die buiten het bancaire systeem opereren. Vaak gaat het om institutionele beleggers of private partijen die leningen verstrekken aan het mkb. Het kan hierbij gaan om kleine leningen tot 50.000 (Microkrediet), kortlopende leningen van 3 tot 24 maanden, maar ook vastgoedlenin-gen van enkele miljoenen euro's.
Factoring
Hierbij verkoopt een ondernemer openstaande facturen aan een factoringmaatschappij, die direct een groot deel van het factuurbedrag uitbetaalt. Dit verbetert de cashflow en vermindert het debiteurenrisico. Dit kan voor individuele facturen, of voor alle facturen.
Leasing
In plaats van grote investeringen te doen in materieel (zoals machines of voertuigen), kan een ondernemer kiezen voor leasing. Hierbij wordt het object geleast tegen een vast maandbedrag, zonder directe grote uitgave. Leasing van een auto is het meest bekend, maar steeds meer apparatuur of zelfs tweedehands vervoermiddelen kunnen tegenwoordig op deze manier gefinancierd worden.
Voordelen non-bancair financieren
Non-bancaire financiering heeft diverse voordelen ten opzichte van traditionele bankleningen:
-Snellere besluitvorming: Aanvragen worden vaak sneller beoordeeld en goedgekeurd.
-Meer flexibiliteit: Financieringen zijn vaak beter afgestemd op de specifieke behoeften van ondernemers. Er is meer maatwerk mogelijk.
-Lagere drempels: Ook starters of bedrijven zonder jarenlange winstgevendheid maken kans op financiering. Net als bedrijven met een afwijkend businessmodel, zoals sociale ondernemingen of circulaire bedrijven.
-Diversificatie: Door financiering te combineren (bijvoorbeeld met crowdfunding en leasing) wordt het risico beter gespreid.
Kies financier en adviseur met keurmerk
Niet elke aanbieder van non-bancaire financiering voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Daarom is het verstandig te kiezen voor partijen met het keurmerk Erkend MKB Financier. Dit keurmerk garandeert transparantie, betrouwbaarheid en een verantwoorde kredietverstrekking. Daarnaast kan een gespecialiseerde MKB financieringsadviseur helpen om de juiste keuze te maken. Je vindt de erkende non-bancaire financiers en erkende adviseurs via www.passendfinancieren.nl en De FinancieringsGids. Hier vind je ook alle andere vormen van non-bancair financieren.
Voor een gezonde financieringsmarkt
Stichting MKB Financiering zet zich sinds 2018 onafhankelijk in voor een professionele en betrouwbare non-bancaire financieringsmarkt. Ze bevordert transparantie en educatie, zodat ondernemers betere keuzes kunnen maken. Door je te verdiepen in de mogelijkheden en door samen te werken met erkende financiers en adviseurs, kun je als ondernemer de financiering vinden die écht bij je past. Voorzitter Stichting MKB Financiering Ronald Kleverlaan: "Non-bancair financieren is geen alternatief meer voor 'afgewezen' ondernemers, maar een volwaardig en strategisch middel om groei en innovatie te realiseren." Tijd om de mogelijkheden te verkennen!