Ondernemer in beeld: Jan van Iwaarden

Magazines | Vallei Business nr 4 2012

Jan van Iwaarden

Ondernemen en creativiteit staan centraal in het leven van Jan. Zijn opa had een schildersbedrijf en zijn vader en oom begonnen ook een schildersbedrijf. Naast het huisschilderen was artistiek werk een specialiteit. Het schilderen van decoraties, reclameborden, hout- en marmerimitaties behoorden tot de activiteiten. “Schilderen en artistiek werk zat er bij mij van jongs af aan in. Mijn vader schilderde reclameborden en kon uren bezig zijn met letters op borden zetten voor bedrijven. Ik heb dat zelf ook gedaan en ben dat ambacht nooit kwijt geraakt.”

Ook Jan begon zich toe te leggen op het schildersambacht. Hij studeerde eerst aan de kunstacademie en leerde verder op andere disciplines om zich breed te ontwikkelen. “Ik heb alles geleerd op schildersgebied en verf. Daarna heb ik ook binnenhuisarchitectuur gedaan. Een schilder is natuurlijk ook een decorateur en inrichter, je geeft kleuradvies en advies over behang en inrichting. Ik ben daarin verder gegaan door architectuur te studeren en ten slotte meubelontwerp.”

Artistiek gezien bleef hij bezig door naast zijn studie letters te schilderen voor verschillende opdrachtgevers. “Ik kon mijn studie financieren door ernaast op de ouderwetse manier met een penceeltje letters te schilderen. Wat dat betreft ben ik op de valreep nog vanuit het klassieke ambacht gestart. Ik denk ook wel dat het iets is wat je moet kunnen en waar je talent voor moet hebben. Nu gaat dat natuurlijk anders, maar in die tijd moest je het echt in je hebben.”

Lettertjes

Jan begon zijn loopbaan als ondernemer door een architectenbureau te starten. “Dat is niets geworden”, vertelt hij. “Ik solliciteerde op een functie op de kunstacademie in Amsterdam als begeleider van kunstschilders en was daar veel meer mee bezig. Ik bleef thuis ook bezig met het schilderen van letters en reclame-

uitingen, dat ontwikkelde zich steeds verder en werd uiteindelijk mijn onderneming.”

Ondanks het ondernemersbloed had Jan niet de ambitie om zelf echt ondernemer te worden. “Ik had mijn werk op de kunstacademie en mijn thuisopdrachten en dat vond ik eigenlijk prima zo. Thuis hoorde ik mijn vader zoveel mopperen over de politiek, belastingen en alle vervelende kanten van het ondernemerschap dat ik juist geen bedrijf wilde starten. Ik denk ook wel dat er iets rebels in zat in die tijd. Ik geloof dat mijn vader het wel leuk had gevonden als ik in het bedrijf was gegaan en had voortgezet. Ergens kriebelde het wel, maar ik was toch bang om meer met het ondernemen bezig te zijn dan met mijn creatieve talenten.”

De start kwam toen het computertijdperk zich begon aan te dienen. “Ik kon met geld wat ik bij elkaar had gespaard een computer kopen, dat was in 1988, een enorm ding en zeker even zo duur. En het was nog tweedehands ook. Met deze apparatuur kreeg ik zoveel meer mogelijkheden en ook een manier om makkelijk te starten als bedrijf. Ik denk dat als ik het niet had gedaan, ik er altijd spijt van gehad zou hebben.”

Van Iwaarden zet breed in met zijn bedrijf. Naast het reclamewerk in diverse vormen, werkt Jan voor kunstenaars over de hele wereld. “Ik wil me breed inzetbaar houden en me niet toeleggen op een specifiek gedeelte van mijn vak. Ik zoek altijd de creatieve uitdagingen en heb alles in huis om projecten uit te voeren.”

Talent

De appel valt niet ver van de boom in huize Van Iwaarden. “Ik ben getrouwd met Aukje, zij is kunstschilderes, je ziet dat het dicht bij huis blijft”, vertelt Jan. “Ik heb twee dochters van respectievelijk negen en twaalf jaar oud. Zij zijn heel creatief en hebben veel talent met tekenen, schilderen en taal.” Of een van zijn dochters later in het bedrijf komen, weet Jan nog niet. “Op zich zou ik het wel leuk vinden en het is zeker niet ondenkbaar. Ik verwacht dat ze iets met hun talenten gaan doen, maar dat hoeft niet perse. Ik vind dat ze de vrijheid moeten hebben om zelf hun keuzes te maken en hun weggetje te zoeken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het jammer zou vinden als ze niets met hun creativiteit doen, maar het blijft hun keuze als dat zo is.” Een uitlaatklep vindt Jan al jaren op de motor. Hij is fanatiek motorrijder en heeft twee motoren. “Ik heb vroeger zelfs op verschillende circuits races gereden. Nu is het allemaal wat rustiger geworden en heb ik een paar lekkere motoren om mee te toeren. Het zijn geen snelle wegracers, maar meer een goede combinatie tussen snelheid en toermotor.”

Van een heel ander kaliber is zijn hobbyauto, een Lelijke Eend. “Een geweldige auto waar ik heel veel plezier van heb. Ik heb hem laten bestickeren en zo een beetje gepimpt. Ik ben er vorig jaar nog mee op vakantie geweest naar de Pyreneeën. Je moet dan geen haast hebben, maar dat heb ik ook nooit tijdens mijn vakanties. We zijn zonder problemen teruggekomen.”

Reizen doet Jan graag. Hij plant jaarlijks een vakantie met een paar goede vrienden. “We hebben ooit eens besloten om de eilanden van de wereld te bezoeken en ontdekken. Inmiddels doen we dat al dertien jaar. We hebben al behoorlijk wat gezien van Cuba tot Madagaskar. Dat laatste eiland is wel het raarste eiland waar we ooit zijn geweest. Het is al zoveel miljoenen jaren geïsoleerd dat de hele evolutie daar anders is verlopen. De natuur en de dieren zijn totaal anders dan wat je ergens anders ziet. Dat was een hele bijzondere reis door een hele vreemde en andere wereld.”

“Ik ben actief bezig met muziek”, gaat Jan verder. “Ik speel piano en heb zelf een vleugel staan, daarnaast heb ik ook nog wat gitaartjes, maar dat stelt niet zoveel voor. Ik ben ook medeorganisator van ‘kunst in de huiskamer’, dat doe ik ook al jaren hier in Barneveld. Het idee stamt uit de oorlog toen de bezetter bepaalde wat wel of geen kunst was. Kunstenaars gingen toen ondergronds door in huiskamers hun kunsten te vertonen of muziek te maken. Het is een heel leuk evenement voor beginnende kunstenaars en musici en voor de bezoekers een heel andere ervaring.”

Om zijn hoofd even helemaal leeg te maken is een wandeling in de Kootwijkse Zandverstuiving een wekelijks uitje. “Samen met mijn trouwe vriend Tanner, mijn hond. Die is al dertien jaar bij me en volgt me overal waar ik ga. Hij is nu wat ouder en we doen het nu dus wat rustiger aan dan vroeger, maar het blijft een manier om even helemaal weg te zijn van alles.”

Tot slot speelt eten een belangrijke rol in het privéleven van Jan. Het hele gezin neemt er graag de tijd voor en er wordt dagelijks uitgebreid gekookt. “Ook mijn dochter zijn erg goed in de keuken en kunnen daar ook een stuk creativiteit laten zien. Nu ze het drukker gaan krijgen vanwege de opleidingen, wordt het moeilijker om de tijd te vinden om dagelijks uitgebreid te koken, dat is wel jammer. Verder ben ik gek op wijn en kan graag genieten van de goede dingen des levens.”

Veelzijdig

Als ondernemer blijft Jan nog lang bezig. Hij ziet dat zijn vak aan het veranderen is en er meer nadruk komt te liggen op andere projecten dan reclame. “Het gaat steeds meer richting het echte artwork”, zegt hij. “Ik denk dan ook dat ik nog lang zal blijven werken. Ik wil lekker bezig blijven en de dingen doen die ik graag doe, in mijn geval is dat uitdagingen blijven zoeken en creativiteit opzoeken. Wat ik doe is heel veelzijdig en ik kan dit nog blijven doen tot ik heel oud ben geworden.”

In de rubriek ‘Ondernemer in beeld’ biedt Vallei Business een informatief artikel over een ondernemer uit de regio. Enerzijds wordt de persoon achter de onderneming belicht, anderzijds het ondernemen zelf. In deze editie gaan we in gesprek met Jan van Iwaarden de eigenaar van Van Iwaarden Reclame enVan Iwaarden Artwork.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement