Innovatiemarktplaats voor ICT en Industrie

Magazines | Vallei Business nr 1 2014

Terugblik op

Innovatiemarktplaats

‘Zonder food geen ICT, maar zonder ICT ook geen food!’ Onder die leuze organiseerden gemeente Veenendaal, Bedrijvenkring Veenendaal, VNO-NCW Midden en Wageningen UR op 30 januari de tweede Innovatiemarktplaats. Ruim 120 onderzoekers, beslissers uit ICT en Industrie en andere ondernemers waren te gast in het gebouw Impulse. Doel? Innoveren!

Net zoals vorig jaar voorzag de Innovatiemarktplaats wederom duidelijk in een behoefte. Bedrijven uit Regio FoodValley en daarbuiten konden kennismaken met onderzoekers van de Wageningen UR en onderzoekers op hun beurt met een breed scala aan regionale bedrijven.

Tijs Breukink, lid van de Raad van Bestuur van de WUR, erkende dat samenwerking tussen bedrijven en onderzoekers niet altijd makkelijk is. Maar wel lonend voor beide partijen. De waarde van de marktplaats zag hij vooral in het wegnemen van drempels voor bedrijven die niet altijd meteen aan de WUR denken als ze willen innoveren. Door hier te zijn ontstaat er vanzelf ontmoeting en verbinding. En zonder verbinding geen innovatie.

De gemeente Veenendaal ziet juist in het verbinden van partijen een belangrijke faciliterende rol voor zichzelf weggelegd. Wethouder Marco Verloop (Economie) vertelde het daarom zo belangrijk te vinden om dit soort evenementen te organiseren. Zelf werkt de gemeente ook zo: met behulp van alle relevante partijen bouwt ICT-centrum Veenendaal aan een ICT-Campus.

Na Breukink en Verloop was het tijd voor de pitches (terug te vinden op de website van Stichting ICT-Valley- www.ictvalley.nl). Onderzoekers, de bedrijven Valken-company en SanoRice, en Stichting ICT for Brain, Body & Behavior (een netwerk van ICT-bedrijven en kennisinstellingen) lichtten toe wat zij doen, maar vooral ook wat zij te bieden én nodig hebben.. Dat viel goed bij de aanwezige deelnemers, zij waardeerden de kwetsbare opstelling en de openheid van de pitches. Gevraagd werd naar ondersteuning in het vermarkten van een innovatie, evenals bedrijven die de innovatie zelf kunnen faciliteren. Ook waren er vragen over het meedoen in een bestaand innovatienetwerk en een gids die bedrijven mee kan nemen in de wereld van het onderzoek.

Die gidsen dienden zich tijdens de Innovatiemarktplaats meteen aan. Door hun brede netwerk in bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs hadden Martine Schuijer (VNO-NCW Midden), Arnoud Leerling (Regio FoodValley), Wicha Benus (RCT De Vallei) en Guido Matthée (Food Valley NL) de rol van matchmaker op de innovatiemarktplaats.

Nadat zij zich geïntroduceerd hadden begon het belangrijkste deel van de middag: de marktplaats. Op de marktplaats presenteerden onderzoekers en bedrijven zich aan het publiek en was er ruime gelegenheid om te netwerken. Daar werd actief gebruik van gemaakt.

Zeer goed initiatief; er is veel kennis (bij WUR, maar ook bij bedrijfsleven) en het is fantastisch om die te delen.

Belangrijk dat mensen de WUR ook van binnen gaan zien, de weg naar binnen kennen maar ook durven nemen. Want blijkbaar is er toch een barrière. Daartoe is deze bijeenkomst prima geweest.

“Wij realiseren meer dan 95% van onze omzet in het buitenland, maar we zouden best eens wat vaker dicht bij huis mogen kijken. Ik was blij verrast te ontdekken dat er in onze regio zoveel interessante ICT-bedrijven en ICT-toepassers zijn voor wie wij wellicht wat kunnen betekenen. Ik heb nuttige contacten gelegd op het gebied van gedragsmonitoring in de veehouderij, analyse van sportwedstrijden, intelligente camera’s voor detectie van verdacht gedrag op straat, en het meten van emoties bij consumenten. Een prima netwerkbijeenkomst dus, zeker voor herhaling vatbaar!”

[Lucas Noldus- Noldus Information Technology]

De pitches waren erg leuk, je kunt gewoon vragen stellen, het is geen verkooppraatje.

“Valkencompany heeft op de Innovatiemarktplaats een project gepresenteerd in relatie tot de kalversector, hierdoor hebben we 3 nieuwe contacten (waaronder een onderzoeker bij de WUR en een ICT bedrijf) opgedaan die concreet een bijdrage aan het project kunnen leveren. Voor ons als leverancier van internetproducten was het leuk om een kijkje in de keuken te geven en direct naar aanleiding daarvan positieve reacties te ontvangen en nieuwe verbindingen te leggen!” [Gerrit Valkenburg- Valkencompany en Stichting ICT-Valley]

“Ik vond het een hele nuttige en leuke bijeenkomst. Door mijn pitch tijdens het plenaire gedeelte kwamen bedrijven met gerichte vragen langs op de marktplaats. Ik heb daardoor diverse ondernemers die op zoek waren naar het gebruik van specifieke faciliteiten van Wageningen UR direct informatie kunnen geven.” –

Edda Neuteboom, Business developer CAT-AgroFood Shared Research Facilities, Wageningen UR.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by