Agenda

Magazines | Vallei Business nr 2 2011

Hans de Nijs, Onafhankelijk

financieringsspecialist voor het MKB

Onbestendigheid en stijgende rente?

De voorjaarsvakantie is weer achter de rug. Een periode waarin we meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in weerplaatjes. Graag hebben we zonnig en onbewolkt weer. Een vergelijking die we ook graag in de economie terug zien. Bewolking en onweer hebben we genoeg gehad. Het wordt tijd dat we definitief onder de recessie uitkruipen en weer volop van optimisme kunnen genieten. Hoezeer ik u dat gun, zover is het helaas nog lang niet. Weliswaar zien we een stijgend sentiment op de beursvloer maar voor de gemiddelde MKB ondernemer is het nog ‘bewolkt’. Nu is deze bewolking niet vreemd. Het MKB, nog altijd de motor van de economie, merkt traditioneel de positieve effecten van de wereldeconomie pas later in de tijd. Maar hier en daar raken de reserves op en snakt het MKB naar een snelle verbetering.

Onderwerp van gesprek blijft het inflatiegevaar. Wat doet de rente?

De geldpersen draaien nog steeds. Een aantal landen zijn nog steeds ‘hulpbehoevend’. Met een stijgende geldhoeveelheid is het een kwestie van tijd voordat de inflatie wind opsteekt. Daarnaast wordt deze de laatste tijd aangewakkerd door stijgende grondstoffen en dat zal niet minder worden. We hebben namelijk 7 miljard mensen op onze wereldbol. Dit aantal wordt niet minder en over het algemeen neemt de welvaart toe waardoor meer geconsumeerd zal worden. Alleen al in China nam in 2010 steeg het inkomen met 25%. Dit betekent niet alleen dat uw iPad duurder wordt maar de vraag naar biefstuk, auto’s en olie zal fors toenemen. Zo fors dat het aanbod het niet kan bijhouden met prijsverhoging tot gevolg.

Met name door de onrust in Noord Afrika zien we de olieprijs oplopen. Een verdere verhoging van de olieprijs is te verwachten. Ook dit is inflatie verhogend. Goed, we zijn het er vast over eens, inflatie komt. Maar wanneer?

Remmende factor is het feit dat veel landen een hogere rente niet kunnen betalen. De ECB zal de rente dus voorzichtig omhoog schroeven. De eerste verhoging sinds lange tijd wordt naar aller waarschijnlijkheid in april verwacht. Laten we overigens niet in paniek raken want de rente is nog steeds historisch laag. De korte Euribor rente is nu rond de 1% en zal volgens een aantal grootbanken in 12 maanden gemiddeld met 0,7% oplopen. Nog steeds is financieren met een ‘korte rente’ dan lonend maar het advies is wel om duidelijk vinger aan de pols te houden. Zeker bij grote bedragen wordt het interessant om de risico’s af te dekken met CAP’s, SWAP’s of andere derivaten. Wilt u meer weten over deze, veelal tot de verbeelding sprekende mogelijkheden, neem dan gerust contact op. We informeren u graag.

Credion Gelderse Vallei

Commandeursweg 4 B,

Postbus 131, Bennekom

Tel: 0318-414200, www.credion.nl

De agenda

• Event: Mbee Netwerklunch

Wanneer: 18 mei

Waar: Restaurant Vroeger, Ede

• Event: Bijeenkomst Businessclub De Gelderse Kring

Wanneer: 19 mei

Informatie: www.0318netwerkagenda.nl

• Event: Nationale kennisdagen facilitair management

en gebouwbeheer

Wanneer: 24 - 27 mei

Waar: Brabanthallen, Den Bosch

Informatie: www.fgkennisdagen.net

• Event: Sportief Netwerken

Wanneer: 27 mei

Waar: Sportcentrum Sunfit, Ede

Informatie: www.sunfitede.nl

• Event: Lean and mean facility cost control

Wanneer: 26 mei

Waar: Houten Expo, Houten

Informatie: www.lm2011.nl

 

• Event: 100% Design

Wanneer: 26 - 28 mei

Waar: Van Nelle Ontwerpfabriek, Rotterdam

Informatie: www.100procentdesign.nl

 

• Event: Gezond in Bedrijf 2011

Wanneer: 31 mei

Waar: Achmea Conference Center te Zeist

Informatie: www.gezondinbedrijf.com/2011

Heeft u ook een item voor de agenda, mail deze naar

de redactie: eelco@vanmunstermedia.nl

Altijd de agenda up to date?

www.valleibusiness.nl/agenda

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement