Stelling; Werkkostenregeling

Magazines | Vallei Business nr 2 2011

Joey Timmer

Gibo Groep Accountants

De vraag: ‘werkkostenregeling, wat moeten we ermee?’ is niet eenduidig te beantwoorden. Zolang de mogelijkheid bestaat te kiezen voor de ‘werkkostenregeling’ (WKR) of voor de huidige regelingen is dat geen probleem. Een werkgever kan voor het fiscaal vriendelijk verstrekken en vergoeden aan medewerkers dan altijd gebruik maken van de meest gunstige regeling.

De vraag stellen is hem eigenlijk ook beantwoorden! Een werkgever zou samen met zijn accountant of adviseur grondig moeten beoordelen wat hij ermee moet, gelijk aan de slag met de WKR of nog even kiezen voor de huidige (overgangs)regeling. Inventariseren lijkt hier het sleutelwoord.

Een werkgever zou een ‘werkkostencheck’ moeten uitvoeren, waarbij hij bepaalt wat zijn 1,4% belastingvrije ruimte is, welke verstrekkingen en vergoedingen hij doet en natuurlijk wat zijn plannen zijn. Tot 2014 kan dan jaarlijks gekozen worden voor de fiscaal meest interessante optie.

Bert van Dijk

Schuiteman Accountants & Adviseurs

Meten is weten! Kiezen voor de werkkostenregeling betekent eerst het nodige rekenwerk. Wat zijn mijn huidige uitgaven aan vergoedingen en verstrekkingen en hoe pakt dit uit onder de werkkostenregeling. Wordt de vrije ruimte niet overschreden of is er zelfs nog vrije ruimte over, dan ligt een keuze voor de werkkostenregeling voor de hand. Geen last meer van administratieve verplichtingen of fiscale regelgeving en extra mogelijkheden voor onbelaste uitkeringen, vergoedingen of verstrekkingen. Wordt er meer uitgegeven dan de vrije ruimte toestaat, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat de werkkostenregeling moet worden uitgesteld. Laat u adviseren door een deskundige, want wellicht zijn er mogelijkheden om bepaalde vergoedingen om te zetten zodat het niet ten koste van de vrije ruimte gaat.

Schuiteman Accountants & Adviseurs

Kerkstraat 29, Postbus 146

3780 BC Voorthuizen

www.schuiteman.com

Marijn Dekker

BDO Ede

Maak nu al gebruik van de voordelen van de regeling of zorg ervoor dat de regeling bij de verplichte invoering geen last wordt. Wacht niet tot 1-1-2014, gebruik het jaar 2011 om de werkkosten regeling te bekijken. Voor een grote groep werkgevers is de werkkostenregeling nu al voordelig (vb. werkgevers met een beperkte range aan arbeidsvoorwaarden). Voor de overige werkgevers gebruik de tijd om samen met je adviseur naar de arbeidsvoorwaarden te kijken en deze waar mogelijk te wijzigen zodat de invoering per 1-1-2014 voordeliger wordt.

De BDO belastingadviseur biedt een werkkostenscan aan om te bepalen of de invoering nu al voordelig is. Tevens kunt u zich inschrijven voor onze workshops.

Joost Winnubst

Meeuwsen Ten Hoopen 

Belastingadviseurs B.V. 

De WKR is ingevoerd ter vereenvoudiging van de regelgeving inzake vergoedingen en verstrekking voor werknemers. Hoewel de regeling in de basis wel eenvoudig te noemen is, is de regeling complexer geworden door hoofdregels en vele uitzonderingen. Ook merken wij dat de administratieve verwerking van WKR-posten en het maandelijks monitoren nogal wat extra werk oplevert. Daarbij komt dat de arbeidsrechterlijke aanpassingen niet vergeten mogen worden. De ervaring is dan ook dat te behalen fiscale voordelen voor werkgever en werknemers in veel gevallen niet of onvoldoende opwegen tegen het extra werk dat de WKR met zich meebrengt. Neemt niet weg dat wij elke ondernemer adviseren de WKR serieus te bekijken. Het kan onder omstandigheden flinke voordelen opleveren door belast inkomen om te zetten in netto vergoedingen.

De Stelling

Werkkostenregeling, wat moeten we ermee?

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement