Column Mirjam Bink

Magazines | vallei business nummer 3 2016

Brexit

Brexit?De beursen knallen naar beneden? de financiële sector schudt op de grondvesten?de pond zakt.. en ik?ik koop online snel 2 jurken in Engeland want die zijn nu natuurlijk ineens een stuk goedkoper? en nog vrij van controles en douanerechten.

De Britten hebben gekozen.. geen vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen. Onbegrijpelijk?. Behalve dan de onderliggende weerstand tegen een ondemocratische en technocratische EU die zich steeds verder wil uitbreiden, dat snap ik. Maar het belang van handel daarmee uit het oog verliezen, dat zou ook voor Nederland enorme consequenties hebben. Alleen opereren is voor ons nooit een goede strategie geweest.

En ik hoop maar dat het een les is, ook voor Nederland. Eruit stappen is geen oplossing. Onze nationale economie is te klein om alle kwalitatief zeer sterke en innovatieve producten van onze bedrijven op de eigen markt te verkopen. Export is van levensbelang, en daar liggen nog steeds enorme groeikansen. Met ONL willen we ondernemers verleiden en ondersteunen om (micro-)multinationals te worden worden. En dat gaan we praktisch doen op de Nationale Ondernemersdag op 9 september aanstaande met allemaal partners die dat zelfde doel voor ogen hebben. Samen Nederland ondernemender maken!

Minister Ploumen en een batterij aan ambassadeurs uit diverse landen willen in gesprek gaan met ondernemers om de kansen voor hen in het buitenland te vergroten. Ondernemers kunnen speeddaten met ambassadades en groeiondernemers, politici en schaduwministers. We hebben de hele dag workshops en aan het einde van de dag presenteren we de Schaduwbegroting 2017 en gaat premier Rutte in debat met ondernemers over de toekomst van groei. Ondernemers denken immers primair in kansen, niet in risico's. Inzetten op export en internationale sales is sowieso een betere strategie voor ondernemers dan je af te zonderen van andere landen.

Zie ik jou ook op vrijdag 9 september?

Mirjam Bink

Co-founder Stichting ONL

voor Ondernemers

Owner I-recruiting te Ede

www.onl.nl

www.i-recruiting.nl

column

vallei business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online