IW4 initieert volop dynamiek op de arbeidsmarkt

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

IW4 initieert volop dynamiek op de arbeidsmarkt

'Mogelijkheden tot plaatsing

vaak groter dan gedacht'

Werkgevers zijn zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid met betrekking tot mensen met een arbeidsbeperking. In Veenendaal heeft dit in korte tijd geleid tot een aantal bijzondere samenwerkingsverbanden. Afgelopen maart ging HetWerktSamen van start, waarbij werkgevers uit Food-Valley gezamenlijk een flexibele arbeidspool oprichtten. Ook HetWerktNu is een succes. Dit initiatief van sociaal werkbedrijf IW4 begeleidt bedrijven bij plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

tekst Pien Koome

Als sociaal werkbedrijf initieert IW4 in Food-Valley volop dynamiek op de arbeidsmarkt door te zorgen dat bedrijven ook mensen met een arbeidsbeperking betaald werk bieden binnen hun organisatie. De mogelijkheden tot plaatsing zijn vaak groter dan in eerste instantie wordt gedacht, stelt algemeen directeur René van Holsteijn van IW4 met nadruk. "Steeds meer bedrijven erkennen het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en geven ook prioriteit aan een goede invulling hiervan. Maar in de praktijk blijkt dit voor veel werkgevers nog best lastig te zijn. IW4 helpt hier graag bij. Soms met verrassende resultaten." Als voorbeeld noemt Van Holsteijn een groot ICT-bedrijf dat aanvankelijk geen mogelijkheden zag om lager opgeleide medewerkers te plaatsen. "Vanuit HetWerktNu wordt een bedrijvenscan uitgevoerd die inzicht biedt in de organisatiestructuur. Door relatief kleine veranderingen ontstonden zo bij het ICT-bedrijf maar liefst vier werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn nieuwe medewerkers volledig en naar ieders tevredenheid geïntegreerd in het bedrijf."

Midden in de samenleving

IW4 staat als kleurrijke organisatie midden in de samenleving. Al jarenlang investeert het werkbedrijf in de ontwikkeling van mensen die wat extra ruggensteun nodig hebben om mee te kunnen doen in het arbeidsproces. Door middel van intensieve, individuele begeleiding worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt getraind in sociale vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in een betaalde baan. Van Holsteijn: "Voor mensen die lange tijd een uitkering hebben, is het best wennen om op tijd te komen en je verantwoordelijkheid te kennen als werknemer. Tegelijkertijd is deze groep vaak enorm gemotiveerd om weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Het vergroot iemands gevoel van eigenwaarde en een betaalde baan biedt zicht op het verder kunnen ontwikkelen van iemands talent. Je ziet mensen opbloeien als ze zich nuttig voelen en contact hebben met collega's." Jaarlijks verzorgt IW4 in opdracht van de gemeente enkele honderden trajecten voor werkzoekenden en mensen in een Wajong regeling. In veel gevallen leidt dit tot betaald werk, vaak met uitzicht op een vast contract.

HetWerktSamen

De flexibele arbeidspool HetWerktSamen is een overtuigend bewijs dat werkgevers door lokale en regionale samenwerking invulling willen geven aan Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen. "Een interessante constructie waarbij een aantal ondernemers in FoodValley hun krachten hebben gebundeld om onderling medewerkers uit te wisselen en een digitaal platform te creëren voor vacatures waarbij niet de banen, maar de mensen uitgangspunt zijn." De uitvoering van de arbeidspool is in handen van HetWerktNu dat ondersteuning biedt bij de invulling van MVO, de Participatiewet en de inclusieve arbeidsmarkt. Ook verzorgt HetWerktNu het opleiden en ontwikkelen van kandidaten, de matching tussen werkgever en werknemer, de contracten en de verdere administratieve afwikkeling. "Vanuit dit initiatief worden ook jobcoaches ingezet die werkgevers ontzorgen door nieuwe medewerkers intensief te begeleiden op de werkvloer. In het begin zijn ze zelfs dagelijks aanwezig, als extra support en coaching. Deze individuele begeleiding vergroot de kans op duurzaam succes aanzienlijk. De werknemer voelt zich gesteund en wordt daardoor eerder zelfverzekerd en de werkgever hoeft geen extra tijd te investeren om iemand in te werken. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten."

Prestatieladder Sociaal Ondernemen

Een andere belangrijke drijfveer om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te gunnen waar ze kunnen excelleren op hun eigen niveau en hun talenten verder kunnen ontwikkelen, is de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO). "Deze certificering wordt toegekend aan bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben, inhuren of aan wie werk wordt uitbesteed", licht Van Holsteijn toe. "Door middel van een onafhankelijke toetsing wordt bepaald welke trede op de Prestatieladder wordt toegekend. Voor bedrijven is een hoge notering op de ladder niet alleen belangrijk als positieve uitstraling, ook biedt het aanzienlijk meer kans op het verkrijgen van opdrachten vanuit de overheid. Ter ondersteuning zijn door IW4 speciale PSO-adviseurs aangesteld waar bedrijven terecht kunnen voor advies en informatie." Met tevredenheid concludeert Van Holsteijn dat de bereidheid bij ondernemers in FoodValley steeds verder toeneemt om samen verantwoord invulling te geven aan een gedifferentieerd arbeidsbestand. "Ook hier geldt: samen staan we sterk. Zo simpel is het." n

www.iw4.nl

www.hetwerktnu.nl

www.hetwerktsamen.nl

Arbeidsparticipatie

Eveline Roseboom, HR Officer bij Lantor, Laura van Verseveld, manager HetWerktNu en Marc Keppel, Intermediair HetWerktNu, zetten zich samen in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer mee te laten draaien in het arbeidsproces.

Vallei Business

Financieel Advies

Reclame

Bedrijfshuisvesting/onderhoud

Electronische adviseur ontlast medewerkers

Service Rubriek

Office

Locaties

Diversen

Juristen

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by