Gemeente Nijkerk: Het foodproductiecentrum van Regio FoodValley

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

Gemeente Nijkerk:

Het foodproductiecentrum

van Regio FoodValley

Nijkerk is het foodproductiecentrum van Regio FoodValley. Ongeveer de helft van alle regionale werkgelegenheid in de voedselverwerkende industrie in de regio bevindt zich hier. Grote bedrijven in de foodsector hebben er hun mondiale, Europese of nationale hoofdkantoor, productie- en/of distributiecentrum. Vallei Business sprak Thea Kraaij, adviseur bedrijven binnen de gemeente Nijkerk, over de internationale ambities van Nijkerk.

Maak eens een rondje in de supermarkt en je winkelkar ligt al snel vol met producten afkomstig uit Nijkerk. "Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt uit onze gemeente", zegt Kraaij. "Soep van Struik, Harlekijntjesdrop van Festivaldi, aardappeltjes van CêlaVíta en toetjes

van Arla."

Maar ook diverse toeleveranciers voor de voedingsindustrie hebben zich in Nijkerk gevestigd. "Ook is sprake van andersoortige internationale en kennisintensieve bedrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is Bronswerk Heat Transfer, dit bedrijf ontwikkelt en levert industriële apparaten voor warmte-overdracht en energiebesparing voor de chemische en voedingsmiddelenindustrie en de energiesector. En logistieke bedrijven kun je hier ook vinden, zoals Bouw Logistics. Deze onderneming is onder andere actief in opslag, verpakking en distributie van wijnen en gedistilleerde dranken, met een opslagcapaciteit van maar liefst 42.000 m2."

Nijkerk blijft de komende tijd samen met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, partners in de Regio FoodValley en de provincie op zoek naar concrete initiatieven die leiden tot versterking van de positie van het foodproductiecluster in Nijkerk. "De gemeente heeft daarbij vooral een faciliterende rol, die erop is gericht om partijen te verbinden en subsidie- en cofinancieringsmogelijkheden te vinden om deze initiatieven daadwerkelijk te realiseren", aldus Kraaij.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Internationale bedrijven trekken volgens Kraaij naar Nijkerk vanwege het aantrekkelijke vestigingsklimaat. "Wij geven nog steeds kavels uit en hebben voldoende ruimte. Bovendien is Nijkerk uitstekend bereikbaar. De meeste bedrijven liggen aan of bij de A28 (Nijkerk) of de A1 (Hoevelaken). De twee treinstations, aan de verbinding Den Haag/Amsterdam ? Groningen en aan de lijn Utrecht/Amsterdam ? Amersfoort ? Arnhem/Apeldoorn, zorgen voor snelle OV-verbindingen met alle grote steden en Schiphol. Nijkerk heeft daarnaast een binnenhaven met diverse kadegebonden productiebedrijven, overslagbedrijven en een laad- en losplaats voor de beroepsvaart."

Dat Nijkerk zo bedrijvig is, resulteert in een hoog werkgelegenheidscijfer. "20.000 arbeidsplaatsen op 40.000 inwoners", zegt ze trots. "3500 daarvan zijn foodgerelateerd. De foodsector is een constante factor. Deze sector heeft bij ons in de regio tijdens de crisis weinig te verduren gehad. Juist doordat mensen minder geld hadden om uit eten te gaan, is men meer thuis gaan koken. Hier profiteerden de foodbedrijven uit onze regio van mee."

Er is dan ook weinig werkloosheid in de gemeente Nijkerk. "Van oudsher zijn wij een productiegemeente waarbij de beroepsbevolking een stevig arbeidsethos heeft. Daar zijn wij bijzonder trots op!" n

Internationalisering

Distributiecentrum/ kantoor Bieze

Ondernemen

in Nijkerk

Nijkerk is centraal gelegen en bereikbaar, direct aan de A28, bij de A1 en aan de spoorlijn Amsterdam-Groningen. Tevens heeft Nijkerk een beroepsvaart-verbinding. Zo is er voor ieder bedrijf een passende locatie op de bedrijventerreinen De Flier, Arkerpoort, multifunctioneel park Spoorkamp en aan het water gelegen Westkadijk.

De Flier

De Flier is het bedrijventerrein waar ook volop gelegenheid is voor bedrijven die grotere kavels benodigd hebben. Ook kleinere kavels zijn er voldoende. Dit terrein heeft een hoogwaardige uitstraling en ruimtelijke inrichting. Er is een lange strook zichtlocaties aan de A28 waar bedrijven zich kunnen presenteren.

Arkerpoort

Arkerpoort ligt direct aan de afslag Nijkerk Zuid. Het is een overzichtelijk, kleinschalig bedrijventerrein. De zone aan de A28 biedt een goede zichtlocatie voor bedrijven. Er zijn goede mogelijkheden voor handelsbedrijven op het gebied van auto's, boten en caravans. Vanwege de prominente ligging aan de A28 en de entree van Nijkerk, heeft de Arkerpoort een hoge beeldkwaliteit.

Spoorkamp

Spoorkamp is het multifunctionele park voor onder andere onderwijs instellingen, religieuze gebouwen, gezondheidscentra en kantoren of andere initiatieven. Door de diversiteit aan functies heeft het gebied een dynamisch karakter. De infrastructuur van Spoorkamp is al aanwezig en inmiddels zijn diverse kavels ingevuld.

Westkadijk

Westkadijk ligt aan het water Arkervaart en grenst direct aan het centrum van Nijkerk. Het betreft een kleinschalig bedrijfsterrein met nog een aantal beschikbare kavels langs de zichtlocatie.

Pand Vreugdenhil

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by