Ondernemer in beeld: Evert Hein Schuiteman

Magazines | Vallei Business nr 2 2012

Ondernemer in beeld:

Evert Hein Schuiteman

In de rubriek ‘Ondernemer in beeld’ biedt Vallei Business een informatief artikel over

een ondernemer uit de regio. Enerzijds wordt de persoon achter de onderneming

belicht, anderzijds het ondernemen zelf. In deze editie gaan we in gesprek met accountant Evert Hein Schuiteman, mede-eigenaar van Schuiteman Accountants & Adviseurs.

Accountancy lijkt in de familie te zitten. Zijn vader was accountant en startte het bedrijf in 1968 vanuit huis. Toch was het niet vanzelfsprekend dat Evert Hein zelf ook accountant zou worden. “Ik wilde eigenlijk leraar geschiedenis worden”, vertelt hij. “Ik zat op de havo en had daar mijn zinnen op gezet. Het vak accountancy had destijds een stoffig imago en ik had er niet zo’n goed beeld bij.”

De omslag kwam na een paar jaar waarin duidelijk werd welke toekomstperspectieven er als leraar waren. “In die tijd waren er zoveel mensen die leraar wilden worden. Als je één ding zeker wist, was dat je als leraar werkloos zou worden. Wat daarnaast meespeelde, is dat ik in mijn vakanties bij mijn vader werkte en een steeds beter beeld kreeg wat het vak inhield. Uiteindelijk heb ik besloten om mijn vakkenpakket aan te passen, zodat ik later nog de kant van accountant op zou kunnen.” De doorslag kwam aan het einde van de havo toen Evert Hein zijn diploma haalde. “Ik deed steeds meer bij mijn vader en hielp bedrijven al met kleine fiscale aangiften of kleine jaarrekeningen. Zodoende leerde ik het vak beter kennen. Het feit dat ik als leraar werkloos zou worden, heeft daar zeker toe bijgedragen. Ik ben naar de heao gegaan en heb daarna de postdoctoraal accountancy gedaan aan de VU in Amsterdam.”

Ervaring

Evert Hein wilde niet gelijk bij het kantoor van zijn vader aan de slag. Eerst wilde hij ervaring opdoen bij andere organisaties. “Een hele bewuste keuze”, zegt hij. “Ik werkte voor kantoren die vergelijkbaar waren met die van mijn vader. Ik had er misschien nog wat langer willen werken, maar op een gegeven moment leerde ik daar niet meer zoveel en was ik toe aan de volgende stap. Ik kreeg de kans om een nieuw kantoor in Barneveld te starten Dat was wel zo prettig omdat je dan niet instroomt in een bestaande situatie, maar met iets nieuws begint. Je begint echt iets op te bouwen.”

De volgende stap was om het bedrijf over te nemen. “Ik denk wel dat het de ambitie van mijn vader was dat ik het bedrijf over zou nemen, maar ik was daar zelf niet zo zeker van. Ik wilde het zeker niet in mijn eentje overnemen. Accountancy is een vak waarbij je goede relaties opbouwt met je klanten en als je als enige eigenaar bent van een grote organisatie, valt dat in het niet. Er zaten ook een aantal andere accountants en fiscalisten die het samen met mij op wilden pakken en daar kon ik me prima in vinden.”

‘Ik wil ook kunnen

genieten van het leven en trek graag op met vrienden en hou

ervan om gezellig uit eten te gaan’

Basiszaken

Het kantoor groeide en tegelijkertijd veranderende het vak van de accountant. Door internet en automatisering kwam de nadruk meer te liggen op advisering van ondernemers en niet meer op de traditionele basis. “Die verandering ging eigenlijk gelijk op met de groei van ons kantoor. Ik moet ook zeggen dat ik die basiszaken niet echt het leukste vind.

Ik kijk liever met een klant mee en wil ze helpen hun dromen of wensen te verwezenlijken. Er zit zoveel afwisseling in wat ik doe, de bedrijven zijn anders, de ondernemers zijn anders en de wensen zijn anders.” De veranderende rol van de accountant ervaart Evert Hein als positief. De ontwikkelingen bleven hem boeien en hij heeft dan ook nooit de handdoek in de ring willen gooien. “Iedere ondernemer heeft wel momenten dat hij zich afvraagt of hij nog verder wil met hetgeen hij doet. Ik heb dat ook gehad als ik langere tijd steeds hetzelfde moest doen en er niets nieuws gebeurde. Toch kwamen er dan weer dingen die nieuw waren en een uitdaging vormden. Er zijn ook nooit dingen gebeurd die een dermate impact hadden dat ik er acuut de stekker uit wilde trekken.”

Actief en sociaal, zo typeert Evert Hein zijn sociale leven. Hij slaat graag een balletje op de tennisbaan en staat in de weekenden graag langs de lijn als zijn jongens aan het voetballen zijn. Ook zoekt hij de golfbaan op om te ontspannen. “Daarnaast ben ik actief in de kerk als diaken, daar zetten we ons in om mensen te helpen die het wat minder hebben. Ik denk dat ik ook wel als sociaal mens bekend sta. Ik wil ook kunnen genieten van het leven en trek graag op met vrienden en hou ervan om gezellig uit eten te gaan.”

‘Mijn vrouw en ik

willen mogelijk nog een jaartje of tien, vijftien naar Afrika om daar

mensen te helpen’

Het gezin Schuiteman bestaat uit zeven personen; Evert Hein, zijn vrouw en vijf kinderen. Of de kinderen later het bedrijf van hem over willen nemen? “Ik vraag het me af. Ik geloof niet dat ze de accountancy in willen. Dat hoeft ook niet van mij. Ik zal mijn kinderen steunen in de ambities die zijzelf hebben en niet een richting op proberen te duwen, ze moeten vooral doen wat ze leuk vinden. Daarbij komt dat er ook de komende jaren veel in het vak zal gaan veranderen waardoor ik me afvraag of accountancy in de toekomst nog wel bestaat. Misschien dat ik ze daarom eerder zou adviseren om juist geen accountant te worden.”

De veranderingen zitten hem vooral in de toenemende adviserende rol van accountants. Door verdergaande automatisering zal het basiswerk meer en meer automatisch gebeuren. “Wat overblijft is een adviseur, die is natuurlijk ook hard nodig voor een ondernemer, maar je hoeft er geen accountant voor te zijn. Banken en andere adviseurs kunnen net zo goed een sparringpartner zijn voor bedrijven. Ik denk dat er wel een soort van opleiding en functie in deze richting gaat komen, maar hoe dat er precies uit gaat zien, heb ik geen idee van.”

Voor de langere termijn zijn er andere plannen in huize Schuiteman. “Ik heb altijd gezegd dat ik hier niet tot aan mijn pensioen wil zitten. Mijn vrouw en ik willen mogelijk nog een jaartje of tien, vijftien naar Afrika om daar mensen te helpen. Er valt nog heel veel goeds te doen en er zijn mensen die onze hulp goed kunnen gebruiken. De ongelijkhied in de wereld houdt me steeds meer bezig. We zijn als mensheid heel wijs, maar krijgen het maar niet voor elkaar om voedsel en middelen zo te verdelen dat iedereen genoeg heeft. Daar zou ik iets aan willen gaan doen, al weet ik dat het een droom is dat je dat zelf voor elkaar gaat krijgen.”

Ontwikkelingshulp moet erop gericht zijn dat de mensen uiteindelijk zichzelf kunnen bedruipen. Ervaring als accountant en ondernemer komen goed van pas om mensen op weg te helpen, maar het moet wel realistisch blijven. “Je moet om te beginnen helpen waar het echt nodig is. In eerste instantie is er altijd geld nodig om te starten, maar daarna moet je het op de rit zien te krijgen zodat het goed blijft gaan. Vaak heb je ook nog dat er overheden tussen zitten die vooral hun eigen zakken willen vullen ten koste van de bevolking. Je moet er dus steeds op blijven zitten en vinger aan de pols blijven houden anders is er van een project binnen vijf jaar niets meer over. Ik denk dat kennis en ervaring essentieel zijn om duurzaam te helpen en die mensen echt op weg te krijgen. Als je het goed aanpakt, kritisch blijft kijken en alles blijft volgen, is ontwikkelingshulp uiteindelijk niet meer nodig.”

‘Ik zou mensen met

ondernemersambitie willen meegeven dat ze hun passie moeten volgen, maar er wel kritisch naar moeten kijken’

Passie

Er is een toename in het aantal starters op de markt, logisch want de werkloosheid groeit en mensen die op straat komen te staan, starten eerder met ondernemen. Ook bij Schuiteman komen meer starters terecht voor advies. “Het is wel logisch dat het gebeurt, maar de vraag is of het wel verstandig is om zomaar te starten. Ik zou mensen met ondernemersambitie willen meegeven dat ze hun passie moeten volgen, maar er wel kritisch naar moeten kijken. Je moet realistisch blijven over je product of dienst, het kan prima in elkaar zitten en technisch werken, maar als mensen er geen geld voor over hebben, houdt het op. Ga dus niet impulsief van start, maar zorg dat je onderzoek doet en je markt leert kennen. En als accountant adviseer ik om een adviseur naar je plannen te laten kijken die kijkt welke mogelijkheden er zijn en of het financieel haalbaar is. Het is goed om dromen en ambities te hebben, maar het kan geen kwaad als er iemand is die je weer even met beide benen op de grond zet.”

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by