Chinese zuivelgigant kiest voor onze regio

Magazines | Vallei Business nr 1 2014

Chinese zuivelgigant kiest voor Wageningen

Zuivel belangrijke groeimarkt voor FoodValley regio

Nederland en zuivel zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden. Niet alleen drinken Nederlanders gemiddeld 2 glazen melk per dag, onze boerenbedrijven produceren ruim 12 miljard liter melk per jaar. Chinezen zijn bijzonder enthousiast over onze Hollandse Holstein koeien. Ze zijn wereldberoemd vanwege hun continue melkproductie. Het is zelfs zo dat de Chinese ambassade ons land roemt om het innovatieve productieproces. De heer Quan Bo, office chief van de afdeling science & technology van de Chinese ambassade: “De Hollandse zuivelproducten zijn populair in China. De innovatieve cultuur van de Nederlandse zuivelindustrie helpt bedrijven zoals Yili om hun productieproces te optimaliseren en nieuwe producten te ontwikkelen.”

De witte motor

Zuivel is de witte motor van de Nederlandse economie. De zuivelsector groeide de afgelopen jaren, ondanks de crisis, met gemiddeld zeven procent per jaar. Daarmee levert deze sector een flinke bijdrage aan de economische positie van Nederland. De zuivelsector exporteert op dit moment naar meer dan 135 landen, waarbij vooral de export buiten Europa snel groeit. Vooral China, Rusland en Nigeria zijn opkomende landen. De export van kennis over zuivel komt daar nu nog bovenop.

Kracht van FoodValley

De groeiende zuivelindustrie biedt prachtige kansen voor de export van onze kennis. Maarten Schans, senior adviseur Agro-Food van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Den Haag geeft zijn visie op de kracht van kennisuitwisseling: “Een paar jaar geleden waren we van mening dat Nederlandse wetenschappers hun kennis meenamen het vliegtuig in en implementeerden in de opkomende economieën. Anno 2014 zien we dat experts naar ons komen binnen specifieke clusters zoals FoodValley. De positionering van Nederland is daarin zo sterk dat uitwisseling bijna vanzelfsprekend wordt. Zo heeft ons kantoor FrieslandCampina in Beijing geassisteerd bij de vestiging van hun centrum, nu zijn we er voor Yili bij de opzet van hun R&D in Wageningen.” Bij het vermarkten van de kennis op het gebied van zuivel spelen FoodValley NL, Wageningen UR en vele andere partijen in de FoodValley regio een sleutelrol. Met de Wageningen UR als wereldleider in zuivelkennis en sterke spelers als NIZO en Essensor ligt er een stevige basis voor onderzoek en ontwikkeling. Deze kennis trekt toonaangevende zuivelbedrijven van over de hele wereld aan.

Nog meer zuivel

In 2013 opende FrieslandCampina haar Innovation Centre in de FoodValley regio met ruim 400 medewerkers. In oktober 2013 knipte Koningin Maxima het lintje door. Koninklijke FrieslandCampina brengt in het nieuwe Innovation Centre haar internationale kennis op het gebied van onderzoek en ontwikkeling samen. Zelfs Kofi Annan, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep FrieslandCampina in een videoboodschap op haar grote netwerk, wereldwijde aanwezigheid en kennis in te zetten op het terrein van voedselzekerheid en duurzaamheid. En dat allemaal in onze regio.

Ook het bedrijf Arla Foods Nederland is in de regio te vinden. De organisatie uit Nijkerk voorziet Nederland van dagverse zuivel (melk, karnemelk, yoghurt, vla, enzovoort), houdbare zuivel, koffieverrijkers, kaas en boter. Nederland is een kernmarkt voor Arla. De organisatie is nummer twee in de Nederlandse markt voor dagverse zuivel en de vestiging in Nijkerk speelt een belangrijke rol in de plannen om met dagverse zuivel te groeien in Noord-Europa. We kennen hen van merken zoals Breaker en Melkunie.

Innovatiekracht

Het meest recente voorbeeld is de Chinese zuivelgigant Yili. De Yili Group is twintig jaar geleden opgericht en is inmiddels de onbetwiste marktleider in de Chinese zuivelbranche met meer dan 1000 merken. Van melk en ijs tot melkpoeder en babyvoeding. In 2012 maakte Yili een omzet van 6,9 miljard. In februari 2014 opende deze zuivelgigant een Research & Development Center in Wageningen. De keuze voor een centrum in Nederland en specifiek FoodValley regio is vooral gebaseerd op de sterke clustering van de toonaangevende kennisinstituten op het gebied van zuivel.

De heer Pan Gang, CEO and chairman van Yili Group: “We zijn bijzonder vereerd dat ons R&D Center nu op de campus in FoodValley regio wordt gerealiseerd. Samen met Wageningen UR richt Yili zich op ontwikkeling van health products zoals bijvoorbeeld lactose-arme melk en clean products, dus met zo weinig mogelijk toevoegingen. Verder willen we zo duurzaam mogelijk produceren voor de meer dan 1 miljard inwoners van China.”

MKB in FoodValley

Terug naar onze regio. MKB bedrijven krijgen met zoveel bedrijvigheid fors meer kansen op werk. Denk aan alle materialen die nodig zijn qua ICT, lab-apparatuur en financiële en juridische diensten. Of denk aan infrastructuur, catering, vervoer en overnachtingen. Daarmee stijgt de economische welvaart van ons gebied. Netwerken, elkaar ontmoeten, nieuwkomers verwelkomen: de FoodValley regio zit boordevol kansen. Lokale overheden zoals Regio FoodValley, organisaties als VNO-NCW en de lokale bedrijvenkringen helpen u graag bij het verbinden en ontmoeten van elkaar.

Steeds meer regionale ondernemers kennen de naam FoodValley regio maar vragen zich af: wat is FoodValley nu en wat heb ik eraan? Wellicht behoort u er ook bij. De komst van een Chinese zuivelgigant, die in de koelkast van ieder Chinees huishouden is te vinden, laat zien dat we internationaal enorm op de kaart staan. De wereldmarkt voor zuivel groeit snel en dit biedt Nederland, mede dankzij de expertise van Wageningen UR prachtige kansen. Wat zijn die kansen?

De officiële opening van Yili R&D centrum op de campus van Wageningen UR

Zuivelfeiten die u moet weten:

- In 2012 exporteerde de zuivelsector voor 5,9 miljard euro aan producten.

- De export groeit gemiddeld met 7,5% per jaar.

- Vier van de vijf grootste zuivelbedrijven ter wereld zijn actief in Nederland.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by