Column MKBTR: Personeel binden door ze te laten delen in de winst

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019

Personeel is schaars. Eigenlijk over de hele breedte van de markt. Dit merken we ook bij onze klanten. Er zijn opdrachten genoeg, maar de mensen die het moeten uitvoeren, daar ontbreekt het aan. De personeelskrapte is dan de rem op de groei van het bedrijf.

Auteur: Johan Klaassen

Door deze personeelskrapte ontstaat de behoefte om het zittende personeel extra te binden. Uit een onderzoek van Randstad blijkt dat één op de vijf werknemers in Nederland in vorig jaar van baan is gewisseld. Als dan gekeken wordt naar de redenen waarom werknemers weg gaan dan zijn de top 5 redenen:

1. Onvoldoende uitdaging

2. Beperkte doorgroeimogelijkheden

3. Weinig erkenning/beloning

4. Te lage vergoeding

5. Te lange reistijd

Daartegenover staan de volgende top 5 redenen om te blijven:

1. Aantrekkelijke voorwaarden

2. Werkzekerheid

3. Uitdaging

4. Werkplezier

5. Een fijne plek in de buurt

Zo concluderend zijn er veel voorwaarden om personeel te binden, maar aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden is hier een belangrijk, zo niet het belangrijkste, onderdeel van. Naast de primaire arbeidsvoorwaarden, het salaris en vakantiegeld, doen werkgevers steeds meer op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak, lunchen op kantoor, een telefoon of laptop van de zaak, sporten via het werk, etc. Op al deze 'extraatjes' ga ik nu niet in.

Om de inzet van de werknemer bij het bedrijf te belonen zien wij bij steeds meer ondernemers de behoefte om medewerkers te laten meedelen in de winst. Naast het reguliere salaris is dan recht op een deel van de winst die de onderneming maakt, die mede dankzij de inspanningen van deze werknemers wordt gemaakt.

Er zijn verschillende manieren om werknemers te laten delen in de winst. De meest eenvoudige is een winstdelingsregeling. Bij een winstdelingsregeling wordt bepaald welk deel van de winst wordt bestemd voor de medewerkers, bijvoorbeeld 10%. Vervolgens kan dit deel van de winst verdeeld worden onder de werknemers. Het is daarbij mogelijk om allerlei voorwaarden te maken. Een voorwaarde kan zijn dat er pas meegedeeld wordt bij een vast dienstverband, of dat er recht is op de winstdeling naar rato van het parttime percentage. Een verdergaande stap is om werknemers echt te laten participeren in de onderneming. De werknemers kunnen een aandeel in de onderneming kopen. Dit aandeel geeft recht op een van de winst van de onderneming. Het stemrecht in de onderneming sluiten we vaak uit van deze aandelen.

De werknemer koopt de aandelen en zal deze betalen. Dit stimuleert de betrokken-heid van de werknemer die een rendement op deze aandelen verwacht. Voor de werknemer is het een uitgelezen kans om mee te profiteren van de winsten van de onderneming waar hij of zij voor werkt. Daarnaast is het rendement op deze aandelen voor de werknemer meestal belastingvrij. Ook bij participaties is het mogelijk om allerlei voorwaarden op te stellen, net zoals bij de winstdelingsregeling. Bij MKBTR kunnen we je helpen met het opzetten van een winstdelingsregeling of personeelsparticipaties voor werknemers.

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by