Foodvalley-delegatie op bezoek in Zweden

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019



Op uitnodiging van de regio Östergötland heeft in juni 2019 een Regio Foodvalley-delegatie met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden een studiebezoek gebracht aan deze Zweedse regio.

Tekst: Arjen Droog

Er bestaat al een aantal jaren een goede samenwerking tussen deze Zweedse regio en Regio Foodvalley. De regio's trekken samen op in Brussel en bereiden Europese aanvragen voor. Vanaf 2021 moet dit leiden tot Europees geld voor gezamenlijke projecten. Daar zullen ook bedrijven en kennisinstellingen uit de regio op aan kunnen haken en van profiteren.

De Zweden hadden een zeer uitgebreid programma opgesteld, waarbij bezoeken werden afgelegd aan een groot aantal innovatieve boerderijen, voedselproducerende bedrijven, maar ook bedrijven die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid.

Vreta Kluster

Opvallend is het Vreta Kluster in de stad Linköping. Dit is een plek waar enkele tientallen agrifoodbedrijven gevestigd zijn, waar voortdurend congressen en vergaderingen plaatsvinden over voedselgerelateerde thema's. Ook weten studenten, zowel van de universiteit als vanuit het praktijkonderwijs het Vreta Kluster gemakkelijk te vinden; ze draaien mee in allerlei innovatieve projecten. Het voorbeeld van hoe je de agrifoodsector dicht bij elkaar brengt, en hoe dat leidt tot nieuwe samenwerkingen en nieuwe innovaties geeft een doorkijkje van wat in onze regio mogelijk is bij het World Food Center, maar ook op andere plekken.

Cleantech

Daarnaast is de specialisatie rond cleantech indrukwekkend in Östergötland. Cleantech is een verzamelbegrip voor technologie in dienst van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de reis werd een bezoek gebracht aan het regionale energiekantoor en aan een biobrandstof productiebedrijf. Cleantech opereert vanuit de visie dat met kennis en milieutechnologie de overgang naar een duurzame wereld kan worden gemaakt. Cleantech Östergötland is een netwerk waar mensen uit het bedrijfsleven, de samenleving en de kennisinstellingen samen komen om uitdagingen op milieugebied op te lossen. Zij cultiveren succesvolle relaties die uitgroeien tot duurzaam ondernemen via milieutechnologie en kennis.

Ook is een werkbezoek gebracht aan het Universiteitsziekenhuis van Linköping. De thema's die in de presentaties zijn behandeld betreffen de participatie van patiënten, voeding in relatie tot herstel en hoogwaardige technologie voor medisch onderzoek. Er wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om vanuit beide regio's intensiever samen te werken om voeding een belangrijkere plaats te geven in de gezondheidszorg.

Fijnstof

Het terugdringen van fijnstofuitstoot kent sinds enke-le jaren een succesvolle aanpak in Regio Foodvalley. Hiervoor werkt de regio met het Poultry Expertise Center in Barneveld samen in een Europees project. Met behulp van nieuwe sensortechnologie worden enkele geselecteerde innovaties op het gebied van het terugdringen van fijnstof in pluimveestallen getest. De regio Foodvalley is trekker van dit initiatief en de regio Östegötland is een partner waar een of meer van de testen zullen plaatsvinden.

Tijdens een werksessie met vertegenwoordigers van de Zweedse pluimveesector, kennisinstellingen en de regio is verdere uitleg gegeven over de achtergronden van het project en is gediscussieerd over technische aspecten. Tevens is een pluimveehouder in de regio bezocht die bereid is om eventueel als testlocatie te fungeren.

Hightech

Ook op het gebied van technologie werd veel inspiratie opgedaan. Een goed voorbeeld is een laboratorium voor de ontwikkeling van prototypes en small scale productie van geprinte elektronica. Deze methode is relatief goedkoop, en de elektronica kan op flexibele materialen worden geprint, waardoor ze buigbaar zijn. De faciliteit bestaat sinds 2008 en is ontstaan uit een samenwerking van de Linköping Universiteit en het ontwikkelingsbedrijf van de Zweedse nationale overheid. De faciliteit kan gebruikt worden door partijen (start ups, gevestigde bedrijven) die willen testen met geprinte elektronica (zoals sensoren) in hun producten. We hebben voorbeelden gezien van sensoren op kleine batches medicijnen die de temperatuur tijdens transport en opslag bijhouden.

Zo kan snel gecontroleerd worden of het medicijn nog bruikbaar is. Ook voor bedrijven uit Regio Foodvalley zijn er mogelijkheden om van deze faciliteit gebruik te maken.

Toekomstige samenwerking

De studiereis is afgesloten met een onderlinge evaluatie van de delegatie van de regio Foodvalley en een gemeenschappelijke slotbijeenkomst met de Zweedse gastheren. Besloten is om de samenwerking verder vorm te gaan geven. Hiervoor zullen na de zomer plannen worden gepresenteerd. Doel is om het voor bedrijven en kennisinstellingen laagdrempeliger te maken om met partners in Östergötland samen te werken. Hiervoor is ook de Nederlandse ambassade betrokken, die veel ervaring heeft in het ondersteunen van Nederlandse

bedrijven die internationaal actief willen worden. Ook wordt gewerkt aan een mogelijkheid om gemakkelijker toegang te krijgen tot Europese financiering. Daarvoor hebben beide regio's ook een medewerker in Brussel gestationeerd. Om dit verder uit te werken wordt door Östergötland en Regio Foodvalley een taskforce worden ingesteld. Afgesproken is dat er naar wordt gestreefd om in oktober 2019 gedurende de European Week van Regions and Cities een vervolgbijeenkomst te beleggen en nadere samenwerkingsafspraken gemeenschappelijk vast te stellen.

Regio Foodvalley werkt in Europa ook samen met de Business Region Aarhus in Denemarken.

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by