Technova College bereidt zich voor op toekomstige mobiliteit

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019



De opmars van elektrische voertuigen is niet meer te stuiten. Daarmee verandert het beroep van de mensen die ze moeten onderhouden, de monteurs, wat met zich meebrengt dat ook hun opleiding een nieuwe inhoud moet krijgen. Het Technova College in Ede zit momenteel volop in die transitie en nodigt bedrijven in allerlei branches uit om mee te denken en mee te doen.

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Technova College

De stemmen die roepen ‘dat het nooit wat wordt met elektrische mobiliteit’ beginnen langzaam te verstommen, ook in de autobranche. Het bedrijfsleven werkt hard aan vergroening van het wagenpark en particulieren zullen volgen, helemaal sinds de recente presentatie van het landelijke Klimaatakkoord. “We moeten nu echt gaan omschakelen, zeker omdat het altijd een aantal jaren duurt voordat studenten opgeleid zijn”, zegt Peter de Kleuver, teamleider en docent motorvoertuigentechniek bij het Technova Collega. “Onze huidige opleiding voor monteurs bevat al enkele modules ‘hybride’ en ‘elektro’, maar we onderzoeken nu hoe we hiervan een volledig aandachtsgebied kunnen maken, want de toekomst nadert snel."

"We hebben veel contacten met autobedrijven in de regio en daar beginnen elektrisch aangedreven voertuigen steeds gewoner te worden in de werkplaats. Die kenmerken zich door een totaal andere onderhoudsbehoefte. Olie verversen en een distributieriem vervangen is er straks niet meer bij.”

CONTACT MET ALLE SECTOREN
lektromobiliteit brengt veel meer met zich mee dan de voertuigen alleen, zo benadrukt De Kleuver. “Denk alleen maar even aan alle laadpalen en laadstations. Wanneer je thuis zo’n auto veilig aan de stekker wilt hangen, moet je meterkast daarop aangepast worden.

Garagebedrijven krijgen regelmatig vragen over zulke onderwerpen en weten daar niet altijd raad mee. Bij de ontwikkeling van een monteursopleiding waarin elektromobiliteit de volle aandacht krijgt zouden wij daarom graag in contact komen met bedrijven uit alle sectoren, om te praten over onderwerpen als kennis en ervaring delen, materialen benutten voor de opleiding en stageplekken creëren. De autobranche is goed verenigd, daar kennen we de weg en hebben we een groot netwerk. Nu hopen we dat andere bedrijven met het Technova College willen samenwerken aan de toekomst op het gebied van mobiliteit, met duurzaamheid als speerpunt. De ontwikkeling van elektrisch rijden begint echt door te zetten, dus moeten we met alle relevante branches de handen ineenslaan om de transitie succesvol te laten verlopen, op elk front.”

Alles draait om techniek en creativiteit bij het Technova College in Ede. De hypermoderne mbo-school biedt opleidingen in de richtingen Bouwkunde, Motorvoertuigentechniek, Mechatronica, ICT & Media en Beeld & Geluid. Het gebouw heeft innovatieve, goede werkplaatsen, waar de praktijk honderd procent realistisch is. Daar ontmoet de hele technische en creatieve wereld elkaar, waarbij diverse projecten door verschillende opleidingen gezamenlijk worden opgepakt. Op die manier maken studenten kennis met andere technieken en leren ze van elkaar. Ook het bedrijfsleven is te vinden in de school: in de Tech HUB werken studenten, docenten en bedrijfsleven intensief samen. Het Technova College in Ede maakt deel uit van ROC A12 en telt 1670 studenten, 130 medewerkers en veertig opleidingen in vol- en deeltijd.

Meer informatie: www.technovacollege.nl

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by