Column Oxonia: veranderingen

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019

Eén van zekerheden van het leven, is dat alles veranderd. Op het moment van schrijven van deze column heeft ons kabinet net haar nieuwe milieuplannen aangekondigd. Een onderdeel daarvan is het vervroegd verhogen van de bijtelling van volledig elektrisch aangedreven auto's. De afspraak is dat deze niet voor 2021 zouden wijzigen.

Nieuwe milieu- en begrotingsomstandigheden zorgen ervoor dat deze mogelijk toch een jaar eerder worden verhoogd. Het is nog geen definitief besluit, maar mocht dit doorgevoerd worden dan bewijst het maar weer eens dat omstandigheden altijd wijzigen. Deze verhoging is financieel behoorlijk nadelig voor de vele zakelijke berijders die hun al bestelde elektrische auto pas in 2020 afgeleverd krijgen. Hun bijtelling voor privégebruik verdubbelt.

Voor een ondernemer is het bijna onmogelijk om voorbereid te zijn op het wispelturige gedrag van de overheid. Het is beter om jouw energie te richten op de zaken die je wel kunt beïnvloeden. Verhoging van de bijtelling is heel vervelend voor de medewerker, op de zakelijke autokosten heeft dit veel minder invloed. De kans bestaat wel dat medewerkers gaan mopperen omdat ze met de kennis van nu, een andere keuze gemaakt zouden hebben. Ze zullen naar mogelijkheden zoeken om hun financieel nadeel te voorkomen of te beperken. Dat is heel begrijpelijk maar gaat wel tijd en negatieve energie. Tijd en energie die beter in de bedrijfsactiviteiten geïnvesteerd kunnen worden.

Een goede autoregeling is gebaseerd op duidelijke afspraken tussen berijder en werkgever. In zo'n autoregeling staat meer dan alleen uit welke auto's gekozen mag worden en dat de berijder als een goede huisvader met de auto moet omgaan. In dit document wordt concreet en duidelijk vastgelegd wat het gevolg van veranderende omstandigheden en gedrag zijn. Werknemer en werkgever kunnen zich dan weer volop focussen op wat echt belangrijk is.

Verander daarom vandaag nog die vrijblijvende autoregeling en cre?er rust en duidelijkheid. Het resultaat zal je positief verrassen.

Huib van Loon

Oxonia autolease, advies & contractbeheer

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by