Ontwikkeling Harselaar-Zuid in Barneveld eindelijk van start

Magazines | Vallei Business nr 5 2015

Eind november organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor ondernemers die belangstelling hebben om zich op Harselaar-Zuid te vestigen. Wethouders Aart de Kruijf (Ruimtelijke Ordening/Huisvesting) en Gerard van den Hengel (Economie) noemen de ontwikkeling een positieve impuls voor de economie van Barneveld.

De gemeente Barneveld kan eindelijk beginnen met de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid. Wethouder Aart de Kruijf is blij dat na jaren van voorbereiding en alle procedures die gevoerd moesten worden, nu groen licht is gegeven. “Geweldig nieuws voor onze ondernemers. De afgelopen jaren bleek de behoefte aan uitbreiding van het bestaande bedrijvengebied onverminderd groot. Door langdurige procedures die tegen de plannen werden gevoerd, moesten we meerdere malen bedrijven teleurstellen die zich in Barneveld wilden vestigen. Ook ondernemingen die wilden uitbreiden of hervestigen, moesten noodgedwongen buiten de gemeente op zoek naar beschikbare grond. In tijden van economische grilligheid is het best frustrerend als je gedreven ondernemers die willen investeren, niets kunt bieden waardoor ze elders in de regio of in Nederland hun heil zoeken. Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, kunnen we weer grond verkopen.” De gemeente verwacht veel belangstelling van het bedrijfsleven voor vestiging op Harselaar-Zuid. Wethouder Gerard van den Hengel vult aan: “Mede vanwege de redelijk unieke milieucategorie van 5.1 die op het terrein mogelijk is, tonen ook veel bedrijven uit de regio interesse. De eerste gegadigden hebben zich dan ook al gemeld.”

Gefaseerde ontwikkeling

Het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt in fasen ontwikkeld. De eerste omvat 34 netto hectare bedrijfsgrond. Als de belangstelling vanuit de zakelijke markt voor vestiging in Barneveld aanhoudt, is er ruimte voor uitbreiding tot in totaal circa 100 hectare industrieterrein. Harselaar-Zuid is de nieuwste loot aan de stam van het bedrijventerrein Harselaar. Naast Harselaar-West, Oost en Centraal (tegenwoordig Columbiz Park geheten) ontwikkelde de gemeente de afgelopen jaren het 15 hectare grote gedeelte Harselaar-West, revitaliseerde Harselaar-Oost en bereidde de ontwikkeling van Harselaar-Zuid voor. De ontwikkeling van Columbiz Park krijgt de komende tijd met een nieuw bestemmingsplan een nieuwe impuls. Het park bevindt zich letterlijk op een A1-locatie en is prima bereikbaar met het openbaar vervoer.

Barnevelds Beleid

Ook de flexibele ontwikkelings- en financieringsmogelijkheden maken vestiging op het nieuwe bedrijventerrein in Barneveld interessant. De Kruijf licht toe: “Ondernemers die belangstelling hebben voor een kavel op Harselaar-Zuid, krijgen alle ruimte om hun persoonlijke wensen te realiseren. Veel ligt op dit moment nog niet in beton gegoten en kan dus worden aangepast naar de wensen en eisen van een bedrijf. Hetzelfde geldt voor de financiering. Denken in mogelijkheden en niet in belemmeringen noemen we Barnevelds Beleid. Hierbij trekken we bij voorkeur ook zo lang mogelijk gezamenlijk op met participanten: van het eerste vrijblijvende gesprek tot de feestelijke opening van een nieuw bedrijfspand.”

Ontsluiting

Harselaar-Zuid is – net als de andere onderdelen van Harselaar – prima bereikbaar via de hoofdsnelwegen A1 en A30. De gemeente Barneveld ligt op een strategische plek, midden in Nederland en is goed bereikbaar. Van den Hengel: “Dit willen we ook graag zo houden. Daarom voeren we op dit moment samen met de BIK Barneveld (Barneveldse Industriële Kring), VNO-NCW Midden, Transport & Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO een stevige lobby om de aansluiting A1/A30 aan te pakken. Deze aansluiting, die ook van belang is voor de blijvende bereikbaarheid van Barneveld én Regio FoodValley – is nooit als een knooppunt van verkeerssnelwegen ontworpen. We zijn dan ook oprecht verheugd dat minister Schultz van Haegen heeft aangegeven onderzoek te willen doen naar de problemen en oplossingen.”

Verkoopmanifestatie

De gemeente Barneveld en de BIK Barneveld organiseren eind november in Partycentrum ’t Hoefslag aan de Wencopperweg 52 in Barneveld een exclusieve informatie- en verkoopmanifestatie voor Barneveldse ondernemers die zich graag willen laten informeren over de mogelijkheden van Harselaar-Zuid. Zij hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Wie geen uitnodiging heeft ontvangen, maar toch graag aanwezig wil zijn, kan contact opnemen met het Verkoopteam Harselaar-Zuid via tel. 14 0342 (netnummer niet nodig). n

www.harselaarzuid.nl

Ontwikkeling Harselaar-Zuid in Barneveld eindelijk van start

Nieuw bedrijventerrein biedt flexibele mogelijkheden

Met de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid is een langgekoesterde wens van de gemeente Barneveld in vervulling gegaan. Binnenkort worden de kavels bouwrijp gemaakt en naar verwachting kunnen de eerste bedrijven nog voor de zomer van 2016 starten met de bouw van hun nieuwe onderkomen.

Tekst: Pien Koome

Coverstory

Een nieuw bedrijventerrein met oude papieren…

De afgelopen periode heeft archeologisch onderzoek aangetoond dat het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Harselaar-Zuid oude papieren heeft. Om te voorkomen dat de archeologische resten ongezien verloren gaan, vond in opdracht van de gemeente onderzoek plaats door het archeologische bedrijf Archol uit Leiden. Door de vlekjes in het zand nauwkeurig in te meten, werd het verhaal van de geschiedenis van Harselaar ontrafeld.

Vondsten onderzoek

Tijdens het onderzoek is een erf uit de IJzertijd (ca. 300 v.Chr.) blootgelegd bestaande uit de boerderij, een waterput en een spieker. Zelfs de ligboxen in de boerderij waren nog herkenbaar! Iets verderop werden de resten van twee naast elkaar gelegen boerderijen uit de tiende tot dertiende eeuw gevonden. Ook bij deze boerderijen zijn waterputten en bijgebouwen gevonden.

Vooral de waterputten kunnen belangrijke informatie opleveren over het landschap. Stuifmeel en verkoolde granen bieden een schat aan informatie. Mogelijk staan deze erven in verband met het wildforstersgoed Wedichem waarvan de komende tijd de resten worden onderzocht. Een wildforster was een ambtenaar van de graaf van Gelre die belast was met het toezicht op de wildstand en die een vergoeding voor het gebruik van de (onontgonnen) eigendommen van de graaf moest innen. Er waren er twaalf van in Gelderland en dit is de eerste keer dat een dergelijk wildforstersgoed wordt onderzocht.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by