Ede; Groen, gezond en actief

Magazines | Vallei Business nr 3 2012

vlnr: Arthur Tuytel, Chocolatier, Angelique Gerritsen (Ede), Arnoud Leerling (Regio FoodValley), Sander van de Pol (Ede), Paul Volleman (Wageningen), Gerda van de Pol (Veenendaal), Karlijn Senden (Nijkerk) en Jolanda Wauben (Regio FoodValley)

Ede: Groen,

Gezond en Actief

Enkele weken geleden stond Regio FoodValley op de jaarlijkse vastgoedbeurs Provada, in de Rai in Amsterdam. Vijf gemeenten presenteerden zich daar onder de vlag van de regio. Dat werd zeer gewaardeerd. Omdat gemeenten aantoonden samen te werken. Tijdens deze beurs werd ook onderstreept dat gemeenten vooral vanuit samenwerking oplossingen zoeken voor de problemen waar ze tegen aanlopen. En dat zijn er in deze tijd nogal wat.

Tijdens de Provada heeft de regio zich gepresenteerd met de slogan Groen, Gezond en Genieten. Het is een variant op de slogan van de gemeente Ede: Groen, Gezond en Actief. Thema’s die heel goed passen in de FoodValley regio. FoodValley gaat niet alleen over voeding en voedsel. Maar het gaat steeds vaker ook over gezondheid, sport en bewegen. Niet voor niets profileert Wageningen UR zich als het instituut dat binnen het domein gezonde voeding en leefomgeving werkt aan de kwaliteit van leven.

Ede is een groene gemeente en kan daardoor veel faciliteiten bieden voor mensen die willen bewegen, sporten en recreëren. Onlangs opende het Klimbos haar poort. Een prachtige attractie voor mensen die echt een uitdaging aan willen gaan.

Met het kennisinstituut NISB heeft Ede veel kennis en know how binnen haar grenzen over de relatie tussen sport, bewegen en gezondheid. Het NISB profileert zich sterk als partner in de regio. Ze zoekt samenwerking met instellingen en scholen.

En het ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelt zich als het Voedingsziekenhuis in Nederland. Samen met Wageningen UR werkt het ziekenhuis aan onderzoek naar effecten van voeding op gezondheid van jongeren en ouderen. Het ziekenhuis ontwikkelt een zorgpad voeding; aandacht voor goede voeding, voor, tijdens en na een ziekenhuisopname. De verbeterde aandacht voor voeding leidt ondermeer tot minder ziektedagen en dus ook tot lagere kosten.

Ede werkt aan verbindingen met Wageningen. Beide gemeenten hebben elkaar veel te bieden. Het station is voor Wageningen van groot belang. Het is de poort waardoor veel studenten, docenten en bezoekers vanuit de hele wereld binnenkomen. De nabijheid van de universiteit biedt Ede aan prachtige kans om vruchten te plukken van de internationale positie van Wageningen. Het is na Amsterdam een bijzonder sterk merk.

Vanwege de verbindingen werken beide gemeenten aan een concept Kennisas. Het is bedoeld als verbinding van twee kennisclusters. In Wageningen zijn vooral bedrijven en instellingen gevestigd die zich richten op research en development (R&D); in Ede zitten veel professionele opleidingen en beroepsopleidingen (hbo en mbo). Deze twee clusters kunnen elkaar sterk aanvullen. De Alliantie Voeding tussen het ziekenhuis en de Wageningen UR is een mooie uiting van de kennisas tussen de twee gemeenten.

Het enthousiasme voor het FoodValley concept groeit in Ede. Ook ondernemers zien steeds meer kansen om initiatieven te ontwikkelen, nieuwe markten te openen en zodoende de economie van de gemeente te versterken. In de interviews en de artikelen blijkt dit enthousiasme.

Tekst arnoud leerling

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by