AIESEC: “Waarom zou toptalent zich alleen binnen de landsgrenzen bevinden?”

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

"Waarom zou toptalent zich alleen binnen de landsgrenzen bevinden?"

CICT Innovations uit Veenendaal is een innovatief business softwarebedrijf dat zijn producten over heel de wereld vermarkt. Om deze reden werkt CICT graag samen met AIESEC, een internationale studentenorganisatie die zorgt voor uitwisseling van studenten op mondiaal niveau. AIESEC bevindt zich in meerdere steden in Nederland, zo ook in Wageningen dat zich onder andere focust op de Vallei regio. Marco Correia, directeur van CICT Innovations vertelt enthousiast zijn ervaringen over deze samenwerking met AIESEC Wageningen.

"Wij vertellen een wereldverhaal", zegt Correia. "Stagiairs uit andere landen brengen vanuit hun culturele achtergrond en studie altijd nieuwe ideeën mee en dat werkt altijd verfrissend." De focus van CICT Innovations ligt bij de optimalisatie van logistieke processen, zoals het product IPS Intelligent Palletizing & Warehouse Optimalisatie software. Het bedrijf kan talent om mee te willen innoveren altijd goed gebruiken en, zo stelt Correia, "Waarom zou dat talent zich alleen binnen de landsgrenzen bevinden?" Marco Correia praat uit ervaring, want hij is van oorsprong Portugees.

Succesvolle bemiddeling

Het vinden van goede internationale stagiairs is geen eenvoudige opgave. Eerdere pogingen waren mislukt, totdat Correia in contact kwam met AIESEC. Zij zorgden voor een succesvolle bemiddeling van twee studenten uit Tunesië en een student uit Bulgarije. Dat stemt Correia tot grote tevredenheid omdat hij graag een mix van culturen in zijn bedrijf ziet. Deze mix van culturen verschaft ook kennis en inzicht om goed in te kunnen spelen op de internationale vermarkting van de diensten van CICT Innovations op het gebied van logistiek en warehousing.

Correia begrijpt waarom AIESEC zo succesvol is; de studentenorganisatie is actief in maar liefst 126 landen en heeft daardoor de grootste database met talent. Het is een non-profit organisatie, waardoor het traject met minimale kosten doorlopen kan worden. Jaarlijks zijn er 5000 academische studenten die met AIESEC 6 tot 12 maanden naar het buitenland gaan om te werken bij innovatieve bedrijven. Niet onbelangrijk voor CICT Innovations is dat AIESEC erg actief is in de ICT sector, want AIESEC heeft meerdere partnerships met ICT bedrijven in de Vallei regio. Ook buiten de ICT heeft AIESEC veel te bieden. Zo versterkt AIESEC op dit moment partners in sectoren zoals Food&Agri en Technology op gebieden als marketing en data analyse.

Skype

Het eerste contact met buitenlandse studenten, na selectie en screening door AIESEC, legde Correia via Skype. Vanzelfsprekend wil hij invloed uit kunnen oefenen op de selectie van de stagiairs. Door middel van een Job Questionnaire worden de wensen van een partner zoals CICT Innovations vooraf vastgesteld, waarna AIESEC vervolgens op zoek gaat naar de juiste kandidaten. In de volgende stap worden er een aantal CV's naar de partner gestuurd die de meest geschikte kandidaten vervolgens kan uitnodigen voor een sollicitatiegesprek via Skype. "Het eerste contact moet, naast een inhoudelijke toetsing van kennis en vaardigheden, ook prettig voelen en een basis kunnen vormen om de stagiair in mijn bedrijf tot bloei te laten komen." Zodra de student is geselecteerd, regelt AIESEC alle formaliteiten; van het visum en huisvesting tot bankzaken. Eenmaal in Nederland heeft de student een vast aanspreekpunt binnen AIESEC die hem of haar begeleidt.

Het is belangrijk voor AIESEC dat de buitenlandse student naast een professionele ontwikkeling ook een persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Zo biedt AIESEC een sociaal netwerk en organiseert lokale en nationale activiteiten om Nederland en de Nederlandse cultuur beter te leren kennen. In deze ervaring is er sprake van een culturele interactie en een uitdagende omgeving wat leidt tot persoonlijke ontwikkeling en meer begrip. AIESEC staat namelijk voor het ontwikkelen van leiderschapscompetenties in studenten, omdat de organisatie gelooft op deze manier een positieve impact in de wereld te kunnen hebben. Correia is hier erg over te spreken. AIESEC biedt volgens hem prachtige faciliteiten voor studenten.

Toptalenten

Correia heeft geen voorkeur voor landen waaruit de stagiairs komen. Sterker nog: hij sluit geen enkel land uit. In elk land zitten volgens hem toptalenten en het is mooi dat AIESEC de lijntjes naar al die landen biedt. Nu werken de stagiairs in zijn bedrijf mee aan huidige projecten. "We zijn bij CICT niet te voorzichtig en onze stagiairs draaien ook gewoon mee met serieuze projecten", aldus Correia. Zo werkt een stagiair nu mee aan de ontwikkeling van een nieuw systeem voor automatische magazijnen.

Correia vindt het mooi dat hij met de stageplaatsen een bijdrage kan leveren aan de wetenschap en het onderwijs. Maar het allerbelangrijkste: hij is razend enthousiast over zijn stagiairs. De jonge en ambitieuze mensen vormen een mooie aanvulling op de meer ervaren medewerkers en die mix is mooi en heel inspirerend. "Mijn stagiairs Talel en Rayaane zijn geen buitenstaanders maar direct vanaf dag één onderdeel van ons team. Ik had ze niet willen missen", concludeert Correia. n

Internationalisering

Stagiairs Talel en Rayaane op de

werkvloer bij CICT Innovations.

AIESEC-leden met de stagiairs.

Wilt u het volgende succesverhaal zijn?

Bent u geïnteresseerd in een

internationale academische student van AIESEC? Neem dan contact

met ons op!: 0317-483139

I: www.aiesec.nl - E: aiesec@wur.nl

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by