Human Capital Agenda van belang voor alle werkgevers
Tekort aan personeel stelt ondernemers in de regio voor grote uitdagingen. Het is moeilijk om werknemers te vinden en als dat lukt, valt het niet mee om ze ook te behouden. Vergrijzing, digitalisering en ontwikkelingen zoals de energietransitie, maken het er niet gemakkelijker op. Hoe kunnen we in de regio deze uitdagingen het hoofd bieden? En hoe zorgen we structureel voor een sterke en toekomstbestendige arbeidsmarkt?
In de Human Capital Agenda van Regio Foodvalley werken overheid, onderwijs en ondernemers samen aan een antwoord op deze vragen. Op de koffie bij programmamanager Carolien Huisman en de Edese wethouder Arnold Versteeg, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Human Capital in de regio, leggen zij uit hoe dit vorm krijgt. “We ontwikkelen tools en tips voor werkgevers, werken aan uitbreiding van goede lokale initiatieven die er al zijn, maar we proberen vooral veranderingen voor de lange termijn te boeken”, benadrukt Versteeg. “Het resultaat zal niet meteen zichtbaar zijn, maar is wél van belang voor alle werkgevers. Menselijk kapitaal máákt je onderneming.”
De krappe arbeidsmarkt vormt inmiddels voor steeds meer sectoren een knelpunt. De werkloosheid in de regio is zeer laag. “De komende jaren zal de vraag naar werknemers verder groeien”, kijkt Huisman vooruit. “De regio staat met 40.000 nieuwe woningen tot 2040 voor een enorme schaalsprong. Het aantal inwoners zal toenemen, maar het aantal banen ook.” Demografische ontwikkelingen laten zien dat de instroom van jonge werknemers op de arbeidsmarkt de uitstroom van medewerkers door pensionering niet meer kan bijbenen. “Dat maakt de uitdaging alleen maar groter”, zegt Huisman.
Andere mindset
Als het ondernemers al lukt om nieuwe medewerkers aan te trekken, dan is het nog niet vanzelfsprekend dat ze ook blijven. “Bedrijven zoeken nieuw personeel via de voordeur, maar bestaande werknemers verdwijnen vaak door de achterdeur”, zegt Versteeg. Hoe zorg je als ondernemer dat ze blijven? “Door aandacht te geven aan scholing, vitaliteit en een leven lang ontwikkelen”, wijst Versteeg naar de Human Capital Agenda. “En door rekening te houden met veranderde leefpatronen. Die zien er echt anders uit dan vroeger. Zorgtaken thuis zijn anders verdeeld, bijvoorbeeld. Niet iedereen wil fulltime werken. Daar moet je als werkgever op kunnen inspringen. Aandacht voor Human Capital vraagt een andere mindset, dat willen we in beweging brengen.”
Daarnaast stellen digitalisering en ontwikkelingen zoals de energietransitie andere eisen aan personeel. De uitdaging is om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten. In de Human Capital Agenda is afgesproken dat de economie en de transities waar de regio voor staat als uitgangspunt gelden. Zo zet Platform E zich in om voldoende vakmensen op te leiden voor de energietransitie door als verbindende schakel op te treden. Bedrijven, opleiders, opdrachtgevers en overheden werken daarin samen. “Als je mensen hier opleidt, wil je ze ook graag voor de regio behouden. Mensen willen graag wonen waar ze werken, dus dat stelt eisen aan voorzieningen op het gebied van huisvesting, cultuur, sport en bereikbaarheid. Alles hangt met elkaar samen”, schetst Versteeg de grote lijn. In de nieuwe Strategische Agenda (2026-2030) van Regio Foodvalley is Human Capital dan ook een centraal thema. “Het is echt een belangrijke randvoorwaarde voor een vitale economie.”
Goed werkgeverschap
Voor kleinere werkgevers is het nog niet zo eenvoudig om HR-taken goed te organiseren, weet Huisman. “We ontwikkelen samen met bedrijven tips en tools voor goed werkgeverschap”, laat de programmamanager weten. Onderzoek door de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) brengt in kaart wat kleine ondernemers nodig hebben. “Ook helpen we bedrijven als ze mensen willen aannemen die extra ondersteuning nodig hebben. Met technologie, zoals vertaaloortjes of een exoskelet, of met coaching op de werkvloer.” Het zijn concrete maatregelen, maar ondernemers zullen vooral op de lange termijn profiteren van de manier waarop nu gewerkt wordt aan Human Capital in de regio. “Het gaat er uiteindelijk om dat bedrijven kunnen ondernemen met voldoende en goed opgeleid personeel en dat iedereen die kan werken ook de kans daartoe krijgt”, zegt Huisman.
Het aanjagen van samenwerking en het verbinden van goede lokale initiatieven zijn belangrijke functies van de Human Capital Agenda. “We analyseren wat er leeft, wat er al is en wat er georganiseerd moet worden”, licht Huisman toe. “Dat kan leiden tot het concreet ontwikkelen van instrumenten, zoals de oriëntatiecarrousels waarin mensen kunnen kennismaken met een andere sector. Maar we proberen ook verbindingen te leggen om succesvolle lokale initiatieven regionaal uit te breiden”, zegt Huisman. “Kijk naar de Food Academy Nijkerk (FAN) en de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO). Het laat zien dat initiatieven die uit bedrijven zelf komen, voorzien in een behoefte. Daar geloven we in. Door samen te werken kun je vaart maken.”
De koffiebeker gaat naar…
Versteeg en Huisman nemen een laatste slok van hun koffie. “We geven de koffiebeker door aan Joop Hazeleger en Dennis Gudden van Platform E”, besluiten ze. Platform E is een netwerk van bedrijven, opleiders, opdrachtgevers en overheden in de regio, om de energietransitie te versnellen en innovatiekracht in bouw en techniek te bundelen. “Waarmee kunnen ondernemers bij Platform E terecht?”, stellen ze Hazeleger en Gudden alvast de vraag. “En wat moet er volgens jullie gebeuren om klaar te zijn voor de toekomst?”
Dit is het eerste interview in een reeks artikelen over de Human Capital Agenda van Regio Foodvalley. Ondernemers, onderwijs en overheid werken in de regio samen aan een sterke, vitale en toekomstbestendige arbeidsmarkt. Kijk voor meer informatie, alle initiatieven en mogelijkheden om deel te nemen, op: www.regiofoodvalley.nl/humancapitalagenda