Drie bedrijventerreinen in de provincie Utrecht behoren tot deeerste twaalf terreinen van Nederland die worden klaargestoomd tot inspirerende werklocaties voor de toekomst. Bedrijventerrein Ambacht/Nijverkamp in Veenendaal en Nieuw Overvecht in Utrecht zijn door de selectiecommissie van Werklandschappen van de Toekomst verkozen tot ‘Ambassadeursterrein’. Lage Weide in Utrecht is benoemd tot ‘Living Lab’. Op deze bedrijventerreinen wordt binnenkort begonnen met onderzoek en innovatie, waarna ze als voorbeeldlocaties kunnen dienen voor de rest van Nederland.
Op de Living Labs, die fungeren als een soort proeftuinen, wordt vooral onderzoek verricht en zullen uitvindingen worden getest. Zo zal er bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de koelende waarde van groene gevels en het effect van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit van werknemers. Op de Ambassadeursterreinen zoals Ambacht/Nijverkamp zullen de geteste innovaties breed worden toegepast, zodat zij kunnen gaan gelden als inspirerende voorbeeldlocatie voor een Werklandschap van de Toekomst.
In de provincie Utrecht liggen zo’n 160 bedrijventerreinen. Hierop zijn ongeveer 16.000 bedrijven gevestigd, goed voor 175.000 banen. Deze bedrijventerreinen zijn vaak sterk versteend, waardoor ze gevoelig zijn voor de negatieve effecten van klimaatverandering. Op zomerse dagen is het er snikheet en bij flinke regenval is er al snel sprake van hevige wateroverlast. Dit zorgt voor schade aan wegen en gebouwen. Daarnaast geldt voor de meeste bedrijventerreinen dat het onaantrekkelijke, grauwe werklocaties zijn. Slechts één procent van de honderdduizend hectare aan bedrijventerrein bestaat uit natuur. Ook voor de biodiversiteit valt er dus veel te winnen.
‘Bedrijventerreinen zijn dé motor van de Utrechtse economie,’ zegt gedeputeerde André van Schie (economie). ‘Met deze drie pilots willen we ervoor zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Het is een geweldige kans voor de drie gekozen bedrijventerreinen om groener, gezonder en aantrekkelijker te worden voor ondernemers en werknemers en zo ook een voorbeeld te zijn voor ál onze bedrijventerreinen, bestaande en nieuwe!’
Werklandschappen van de Toekomst maakt deel uit van de Green Deal die gemeente Veenendaal en Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) in januari dit jaar sloten.
Vallei
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Vallei Business nummer 6 2024
Ellen Verhoeven (directeur Rabobank Vallei en Rijn): 'We zijn méér dan een bank, daar ben ik trots op'Werkgevers: let op bij een opzegging door een werknemer! Winnaars Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024 Column Financieringsgilde Human Capital Agenda van belang voor alle werkgeversThe LiveLab Company: Hoe trek jij nieuwe medewerkers aan?Veenwarmte maakt plannen bekend voor nieuw warmte-net in Veenendaal Nieuwe voorzitter VNO-NCW MiddenWat kost een medewerker met een burn-out? Gevolgen netcongestie beperkenCopilot: je werk makkelijker maken met Artificial Intelligence Ondernemersevent Ede: trots, innovatie & connectie! Burgerrechten digitale wereld Interview Orlando Heijmerink, partner bij Lagant Groep Burn-out preventie: voorkomen is beter dan genezen Column Toppaarden Coaching: Goede voornemens ProjectPiloot: meer grip op projecten Column Daniëlle de Vries Coaching: Spelletje spelen? Keurmerk Veilig Ondernemen Vijf conversiedrempels die jouw online omzet saboteren Regio Foodvalley: jongeren motiveren tot een gezond en duurzaam eetpatroon Goed werkgeverschap in een krappe arbeidsmarkt Ambacht/Nijverkamp gekozen tot Ambassadeursterrein Column CTS IT: Security in depth Hoe word je een leuke baas?