Jansen Gebiedsinnovatie wint Innovatieprijs Valleiregio 2014

Magazines | Vallei Business nr 6 2014

Jansen Gebiedsinnovatie wint Innovatieprijs Valleiregio 2014

De jury loofde deze innovatie vanwege de lage investeringsdrempel, het duurzame karakter en de mogelijkheid tot brede toepassing in de regio en ver daarbuiten. Het kiezen van de winnaar was voor de jury een lastige opgave, omdat de drie genomineerden, TOP BV uit Wageningen, Smesh BV uit Nijkerk en Jansen Gebiedsinnovatie uit Barneveld, heel divers en allen zeer innovatief waren.

Thomas Jansen heeft met de 'Air Root Purifier' gewonnen, omdat hij vanuit zijn roots in de Gelderse Vallei invulling geeft aan meerdere uitdagingen in de regionale Agrofood sector. Naast de praktische werking van zijn innovatie geeft de toepassing ervan namelijk een mooiere uitstraling van het buitengebied, zorgt het voor minder stankoverlast van stallen, zorgt het voor de koeling van daken en levert het een nieuwe (extra) oogst op.

Ivo van Vulpen

In aanloop naar de uitreiking sprak Ivo van Vulpen over zijn visie op samenwerking met partijen met diverse ideeën, ambities en drijfveren. Hierbij focuste hij met name op de kunst om te zoeken naar de verbindende elementen tussen de verschillende partijen. In zijn inspirerende lezing verwees hij naar de uitdagingen die hij tegenkwam in het onderzoek naar het kleinste deeltje ter wereld, Higgs Boson in CERN Genève. Daarnaast focuste hij op het belang van innovatie voor de ontwikkeling van de wetenschap. Innovatiemakelaar Wicha Benus: “Als je op zoek bent naar iets onbekends, heb je daar natuurlijk nog geen apparatuur voor. Voor het praktische deel van het onderzoek heb je innovatieve apparatuur en materialen nodig. Dus zonder innovaties, stagneert de wetenschap.”

Van afval naar voedsel

De 'Air Root Purifier' is een dakoplossing die vrijgekomen fijnstof, stikstof en ammoniak gebruikt voor het kweken van diverse gewassen. Afhankelijk van de hoeveelheid en de aard van de vuile lucht wordt hier bijvoorbeeld biomassa, veevoer of zelfs groenten en sla gekweekt. Het systeem heeft een relatief korte terugverdientijd van vijf tot tien jaar, afhankelijk van het gewas dat wordt gekweekt op het dak. De slimme oplossing van Jansen Gebiedsinnovatie is zowel toepasbaar in de industriële/agrarische als in de publiek/maatschappelijke sector. Denk hierbij aan de toepassing op bijvoorbeeld pluimveestallen of voor klimaatbeheersing in scholen en verzorgingstehuizen.

Willie Wortel

Naast de lezing over innovatie en de uitreiking van de Innovatieprijs, konden studenten van het ROC hun innovatieve idee met het publiek delen tijdens de Willie Wortel Pitch. Achteraf konden de bezoekers in gesprek gaan met de studenten om te kijken of er een ondernemer was die in één van de ideeën wilde investeren. Daarnaast kon het publiek stemmen op de groep met de meest aansprekende presentatie. �

Donderdagavond 27 november werd in het Schaffelaartheater in Barneveld voor de tweede keer de Innovatieprijs Valleiregio uitgereikt door het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) De Vallei. Na een inspirerende lezing van topwetenschapper Ivo van Vulpen werden de genomineerden uitgenodigd op het podium. Jansen Gebiedsinnovatie ontving de prijs voor hun innovatie de 'Air Root Purifier'. Deze innovatie zet afval om in voedsel.

Awards